ПИО Фонд срезао план прихода за 2015. за 14 милијарди динара

0
(0)

Управни одбор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (РФ ПИО) усвојио је Предлог финансијског плана фонда за 2015. годину, којим су планирани укупни приходи и примања те институције у износу од око 579,4 милијарди динара.

То је у односу на ребаланс плана за 2014. годину мањи износ за више од 14 милијарди динара. У фонду кажу да то смањење никако неће угрозити функционисање фонда, нити исплату пензија. Највеће смањење предвиђено је на позицији средстава за исплату пензија, за доприносе за здравствено осигурање, као и на платама запослених, инвестицијама и текућем оџавању.

Што се тиче пензија, предвиђено је смањење средстава за око две милијарде месечно у односу на постојећи обим средстава, а на рачун доприноса за здравствено осигурање предвиђено је око 2,5 милијарди динара мање. Такође је предвиђено смањење на позицији плата запослених од скоро 400 милиона динара, на позицији инвестиција и одржавања, као и свим осталим позицијама где се могла остварити уштеда, наводе у фонду ПИО.

Од укупно планираног прихода, изворни приходи чине 62 одсто, од чега су доприноси за пензијско и инвалидско осигурање 60,21 одсто. После 10 година, ово је највећи проценат учешћа изворних прихода у укупним средствима за финансирање пензија и осталих права из пензијског и инвалидског осигурања, наводе у фонду. Око 38 одсто средстава обезбеђује се из дотација буџета и кроз трансфере надлежних министарстава.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

САМО У СРБИЈИ: Вучић заштитио тајкуне, па пензионере ПКБ казнио са по 5000 динара! (видео)

5 (1) У Привредном суду у Београду је закључена расправа по тужби бивших радника и …

Бивши радници и пензионери саслушани у полицији због протеста испред ПКБ корпорације

5 (1) Председник Удружења бивших радника и пензионера ПКБ корпорације Милинко Миладиновић рекао је данас …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend