Економија

ПЉАЧКА! ЕПС послао рачуне за струју увећане од 20% до 50%!

Коментари на друштвеним мрежама, али и позиви редакцији изнервираних грађана који су за јун и јул добили рачуне за струју веће за 20 до чак 50 одсто, покренули су питања – да није у међувремену поново поскупела струја, да ли су читачи погрешно очитавали и ко уопште очитава потрошњу, или је потрошња стварно већа.

Радмила која је оставила коментар још 24. јуна наводи: „Шок на 35 степени! 50 одсто рачун већи. Не трошимо струју, јер реновирамо кућу. Сем кафе, јаје нисам испекла. Тврдим да пописивачи по Бачкој Паланци по својој вољи пишу стање на бројилу. Немамо лустере, плафоњере, мали проточни бојлер, уградна рерна и рингла нису укључени… откуд оволики рачун.”

Момир пише да две недеље нису били у стану, да су све искључили, а да им је стигло да плате 2.000 динара више.

М. С који је поднео рекламацију и добио одговор да је са рачуном све у реду каже: „У јуну нисам укључивао климу, у јулу три дана по два сата и на рачуну пише да је потрошња у односу на просечну потрошњу у домаћинствима у истом месецу претходне године већа за – 64,47 одсто! Живим сам, не кувам нисам укључивао машину за прање, само климу три дана по два сата и компјутер…”

„ЕПС снабдевање”, огранак акционарског друштва „Електропривреда Србије”, прихватило је 748 приговора купаца на очитано стање у јулу и у односу на 3,3 милиона купаца у категорији домаћинства, што је уобичајен број приговора и поред бројних нетачних написа у медијима, наводе из овог акционарског друштва.

Укупна потрошња електричне енергије у јулу увећана је за око 20 одсто, на шта је највише утицало веће коришћење расхладних уређаја услед високих температура и то је захтевало додатно ангажовање готово 1.000 мегавата из капацитета ЕПС АД. Ова увећана потрошња неминовно је за последицу имала и веће рачуне, посебно јер је према информацијама Републичког хидрометеоролошког завода Србије, јул 2023. био пети најтоплији јул у последњих 70 година, наглашавају из ЕПС-а.

Повећано ангажовање расхладних уређаја у режиму дневне тарифе, када је и цена струје већа, а уз њихово свакодневно коришћење, увећава рачун за минимум 30 одсто.

Подсећају да је и у мају ове године коригована цена електричне енергије, а попусти за рационалну потрошњу нису били актуелни. То се до сада није у већој мери одразило на мајски и јунски рачун, јер је потрошња у та два месеца била знатно мања, колико је повећање цене утицало на увећање јулског рачуна код одређеног броја купаца.

Из ЕПС поручују да сви купци на гарантованом снабдевању који сумњају у исправност рачуна, могу да се обрате мејлом sили бесплатним позивом на телефон кол-центра као и на свим расположивим локацијама наведеним на сајту. Купци ће у најкраћем могућем року добити одговор на сва питања, повратну информацију о статусу решавања рекламације или инструкцију за даље поступање у вези са питањима која нису у надлежности ЕПС АД.

Подсећања ради, у септембру прошле године ЕПС је добио препоруку владе да се уведу попусти на рачун за струју за оне који је штеде, односно троше мање у односу на исти период претходне године. Износ попуста је од 15 до 30 одсто, у зависности од тога колико се мање струје потроши. Ипак, оно што је можда мање познато јесте да је реч о препоруци за период грејне сезоне, односно од октобра до априла.

Цена струје је, иначе, увећана у септембру прошле године за 6,5 процената. Ново поскупљење је уследило у јануару ове године за осам одсто. Исто толико струја је поново поскупела у мају. Очекује се још једно повећање цена до краја године према препоруци Међународног монетарног фонда.

Тако да од 1. маја киловат у најјефтинијој зеленој зони кошта 2,084 динара, док је у скупљој тарифи цена 8,336 динара. У плавој зони која предвиђа потрошњу већу од 350 киловата цена јефтиније струје је сада 3,126 док је регуларна цена 12,504 динара.

У црвеној, најскупљој зони која подразумева потрошњу већу од 1.600 киловата цена јефтинијег киловата од маја кошта 6,252 динара, а скупљи црвени киловат је 25,008 динара.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Политика.рс

Један коментар

 1. ВИШЕ НИ МАСКЕ НИСУ КАО НЕКАДА

  Након короне код нас је све под маскама. Маску носе људи да не оболе од короне и те маске ређе се скидају. Политичари углавном су замаскирани, не откривају криминалне радње тако лако, већ их открива народ са закашњењем. Вође углавном говоре под „маском“ и понављају исте приче као да су папагаји, мада за разлику од њих папагаји не носе маске нити причају замаскирано. Једино радници никада не носе „маске“ на њих све се види и све се примећује, јесу гладни јадни и поцепани и нема шта да крију. И наредни афоризми су писани без маске.

  ♦ А сада свега му је доста, остао је без ичега!
  ♦ Ако је у вину истина, шефу наручујем искључиво вино.
  ♦ Све смо богатији! Сада имамо више партија, народних кухиња, страних посматрача, домаћих плаћеника и да не помињем домаће паћенике.
  ♦ Провукао сам се кроз иглене уши у овој сосасијади, али сам извукао дебљи крај.
  ♦ Он не пије воду, пије нам крв.
  ♦ Неки само једном уђу у факултет. Само када подигну диплому.
  ♦ Од глобалног загревања опасније је само глобално зајебавање.
  ♦ Мујо не кује коња по месецу. Зезнуо се, наступило помрачење.
  ♦ У нашим фирмама данас једино расте број радника који остану без посла.
  ♦ Пријатељ мога непријатеља је такође мој непријатељ.
  ♦ Један наш државник рече: „Свуда наилазимо на осмех….“ Да није подсмех!? –кажем ја.
  ♦ Крив сам и за оно за шта нисам!
  ♦ Они нам запржише чорбу, а ми је кусамо!
  ♦ Политичари почеше да нам секу уши, а да нам крпе дупе.
  ♦ Мој предпостављени не треба да се плаши. Одавно је он за мене мртав.
  ♦ Неким нашим тајкунима одбројани су дани. Зато неки раде ноћу.
  ♦ Да нисмо ми оно што смо, не би били што јесмо!?
  ♦ Мој шеф је научио енглески? Сваког јутра сараднике поздравља са „Гуд мобинг“!
  ♦ Радујемо се за боље сутра, а оно је ипак горе него јуче!
  ♦ Направио је велика дела. Да, углавном кривична.
  ♦ Наше здравство не мучка лекове, већ мучка лековима!
  ♦ Председник није Бог, ал’ зна и да помилује.
  ♦ Ако смање плате и пензије, бар нека повећају контејнере!
  ♦ Потрошачку корпу многи допуњују из контејнера.
  ♦ Купљена ствар приметиш да је добра, када је украду.
  ♦ Најрођеније схватиш какви су људи када се почне са поделом наслеђа.
  ♦ Наша земља је добила још једну „егзотиочну“животињу-камелеон партија!
  ♦ Посматрајући како ради Скупштина, подсећа на друмску кафану. Када слушаш како посланици говоре изгледају као да су пијани.
  ♦ „Ипосле Тита – Тито“, а да ли ће бити и после Вучића – Вучић. Не зна се.
  ♦ Власти понављају исте грешке. Значи да су одличне.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!