Пљачка Комерцијалне банке – последњи чин Вучићеве похлепе

Пљачка Комерцијалне банке – последњи чин Вучићеве похлепе

0
(0)

Београд – Као што смо писали у претходним бројевима „Магазина Таблоид“, на делу је реализација пакленог плана иза кога стоји Вучићев криминални клан, предвођен Анђелком Вучићем и Јоргованком Табаковић, а за рачун Драгиње Ђурић, председнице Банке Интеса и тајкуна Миодрага Костића, власника АИК банке и МК Групе.

Циљ је убрзано урушавање Комерцијалне банке, чиме би Банка Интеса постала неприкосновени владар на банкарском тржишту, а како би остатке Комерцијалне банке купила Костићева АИК Банка за мале паре преузела Комерцијалну банку, како би се пре свега дочепао имовине банке која прелази износ од пола милијарде еура.

Клијенте ће поделити АИК Банка и Банка Интеса а он ће распродати имовину Комерцијалне и на тај начин остварити чист профит од преко 300 милиона еура. Више од 2.500 радника Комерцијалне ће остати на улици, баш као што је и 800 радника Алпха банке (ЈУ банке) коју је купила Костићева АИК банка, добило отказ крајем 2017. године.

Вучићев клан је прву препреку за остварење свог циља уклонио крајем јануара, а то је смена проф.др Владимира Круља са места председника Управног одбора Комерцијалне банке. Професор Круљ се месецима храбро супротстављао пљачки коју је у банци спроводили јуришници овог клана. Он је једини упозоравао на пљачкашку приватизацију која се спрема и на криминалне активности које се одвијају у банци. Професор Круљ је одмах после смене позван у Брисел од стране финансијских институција ЕУ, које су итекако заинтересоване за дешавања у банци, с обзиром да се више од 30% акција Комерцијалне банке налази у власништву европских фондова.

Уз инсистирање Драгиње Ђурић и Миодрага Костића, а уз сагласност Јоргованке Табаковић и Анђелка Вучића, у наредних неколико дана очекује се именовање Владимира Медана и аустријанца Клауса Приверсцхека на челна места у Комерцијалној банци.

Кад је у питању Владимир Медан, да подсетимо читаоце, ради се о још једном лажном експерту са сумњивом биографијом. Владимир Медан је особа која може да одради прљав посао за ову криминалну групу, као што је то некад учинио приликом приватизације Новосадске банке. Медан је тренутно под кривичном пријавом за злоупотребу службеног положаја у Агенцији за осигурање депозита, а у не тако давној прошлости је најурен из Ерсте банке због криминалних активности. Због тога је 30 дана провео у истражном затвору, али је због „недостатка доказа“ ослободјен оптужбе.

За именовање Владимира Медана за једног од челних људи Комерцијалне банке потребна је сагласност Народне Банке Србије, коју Медан иначе никада не би добио, јер је оспораван како у домаћој стручној јавности тако и од страних финансијских институција. Наравно да ово за њега неће представљати проблем, јер му је супруга запослена у НБС тј. близак је сарадник гувернерке Јоргованке Табаковић и вицегувернера Веселина Пјешчића.

Протекле недеље, на ручку у познатом београдском ресторану, састали су се Драгиња Ђурић, Јоргованка Табаковић и Владимир Медан, где су договорени детаљи уништења Комерцијалне банке. Тема је била и проблем са акционарима Комерцијалне банке, страним фондовима ЕБРД и ИФЦ, који се противе именовању Владимира Медана за другог човека банке, управо због његове некомпетентности и сумњиве биографије. Уколико се страни акционари (ЕБРД и ИФЦ) не сагласе са именовањем Медана, Народна Банка Србије ће на предлог гувернерке Табаковић, увести принудну управу у Комерцијалну банку, чиме ће несметано моћи да се оствари план уништења највеће домаће банке.

Финансијски шеф овог тројца је Миодраг Костић, који не жали новац да се докопа власништва над Комерцијалном банком. У своју игру су увукли и Анђелка Вучића, преко кога покушавају да се додворе и одобровоље великог вођу Александра Вучића. Преко њега пласирају приче које треба да дођу до сина Александра, а преко бившег председника банке Љубомира Михаиловић у медије пуштају фикције за јавност о потреби за јачањем Комерцијалне банке, кроз припајање Фонда за Развој, ЈУБМЕС и Српске банке.

У јавности се ствара лажна слика како су Јоргованка Табаковић и Миодраг Костић у лошим односима, због недобијања сагласности НБС за куповину Горењске банке у Словенији од стране Костићеве АИК банке. Јоргованка само покушава да извуче више за себе у расподели која следи.

У наредним данима Костић ће добити потребну сагласност, јер договор је направљен. Није тајна да је Драгиња Ђурић годинама финансирала боравак и школовање Јоргованкине ћерке у Италији, чији је супруг опет на ургенцију Јоргованке радио као службеник у амбасади Србије у Риму, а да Миодраг Костић годинама финансијски помаже Јоргованкином сину. Све су то ствари које домаћа јавност зна, али се нико не усуђује да јавно каже.

Јоргованка Табаковић је за последњу услугу од Костића добила и стан у елитном делу Новог Београда, тржишне вредности преко пола милиона еура, на месту бомбардоване Кинеске амбасаде. На истој локацији стан поседује и Томислав Николић, бивши председник Републике Србије. Јоргованка је стан заслужила тиме што је омогућила Костићу да извуче око 110 милиона еура из АИК банке, уз сагласност НБС, чиме су преварени мали акционари АИК банке.

Друга тема на ручку им је била именовање аустријанца Клауса Приверсцхека за председника Извршног Одбора Комерцијалне банке. Клаус Приверсцхек је иначе правник по струци са завршеном дипломатском академијом, тако да се никако не уклапа у профил особе која би требала да обавља овако значајну функцију.

Предлог за именовање Клауса Приверсцхека за председника Извршног одбора Комерцијалне банке, дао је лично Александар Вучић, на изричит захтев Миодрага Костића и министра финансија Душана Вујовића. Костић и Приверсцхек се познају још из периода када је овај први пут боравио у Србији на челу Уницредита, када је МК Група подизала милионске кредите уз непристојно ниске камате и без адекватних гаранција. Наравно, Клаус Приверсцхек је за ту услугу од Шећерка добио солидну провизију. Наставили су да сарађују и након Приверсцхековог одласка у Русију, где Миодраг Костић годинама уназад развија бизнис.

Плата која је обећана Клаусу Приверсцхеку у Комерцијалној банци је 25.000 еура месечно, плус бонус од 0,5% од продајне цене банке, што је провизија од око 1,5 милиона еура, према тренутној вредности банке. То су далеко већа примања од осталих челних људи у страним банкама у Србији, што довољно говори о будућој улози Клауса Приверсцхека у прљавим пословима које треба да обави. Такође, након приватизације, Костић је обећао Приверсцхеку да ће остати на челном месту банке.

Тренутно стање у Комерцијалној банци је апсолутни хаос и безвлашће. Ова ситуација одговара Јоргованки Табаковић и Анђелку Вучићу који преко својих пулена, двојца Извршних директора Косте Сандића и Пава Марјановића, свакодневно спроводе тортуру и чистке. Окрњени Извршни Одбор, који већ месецима нема председника, без поговора и слепо извршава све што им овај двојац нареди. Међутим, ни међу овим двојцем не влада слога и поверење.

Чим је Сандић сазнао да Павао Марјановић има већа примања и да је омиљенији код Анђелке и Јоргованке, почео је да сплеткари и оговара Марјановића код ово двоје, говорећи о његовој прошлости и умешаности у спорне кредите које је Комерцијална банка пласирала за време деценијске владавине Динкићевих кадрова Ивице Смолића и Драгана Сантовца. У то време Павао Марјановић је водио кредитни одбор банке који је одобравао спорне кредите.

Професор Круљ је месецима упозоравао на ове криминалне активности и због тога је морао да плати цену. Смењен је, јер није желео да буде саучесник у пљачкашкој приватизацији и извлачењу новца из Комерцијалне банке.

В. Поповић, Магазин Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ГОРИ ОД АФРИKЕ! Плате у Руанди, Сомалији, Гани, Тунису и Египту ВЕЋЕ него у Србији!

ГОРИ ОД АФРИKЕ! Плате у Руанди, Сомалији, Гани, Тунису и Египту ВЕЋЕ него у Србији!

5 (6) Просечне нето плате (без пореза и доприноса) су прошле године у чак 21 …

НАМАГАРЧИО НАРОД ЗА СВЕ ПАРЕ: За Вучићевих 30 евра, платићемо 33 преко пореза!

НАМАГАРЧИО НАРОД ЗА СВЕ ПАРЕ: За Вучићевих 30 евра, платићемо 33 преко пореза!

4.5 (8) Вучић вам поклања 30 евра? Јел из свог џепа? Више од три милиона …

2 Коментара

  1. Mozete vi da svaki dan pisete i komentarisete kad tu bandu lopovsku nema ko da uhapsi i privede pravdi. Kao sto i sami vidite oni su sve vise pohlepniji i niko im nista nemoze. Srpski narode probudi se i oteraj tu bandu kde im je mesto, a to je dugogodisnja robija.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend