fbpx

ПЉАЧКА ВЕКА: Они су пљачкали и даље пљачкају Фонд за развој Србије

0
(0)

Кадрови Г17 плус и УРС Динкић, Калановићева и Ћирић са чела УО, а Оливера Божић и Слађана Бацковић као директорке Фонда за развој одлучивали коме иде државни новац

БЕОГРАД – Бивши министри финансија Млађан ДинкићВерица Калановић и Небојша Ћирић су као председници Управног одбора, а Оливера Божић и Слађана Бацковић као директорке Фонда за развој Србије, иначе сви заједно кадрови из редова Г17 плус и УРС, имали су последњу реч у одлучивању коме ће бити додељен државни новац по најповољнијим условима од 2002. године.

Због тога управо њих саговорници Курира сматрају најодговорнијим што је Фонд деценију уназад малтене опљачкан, тако што је политичка елита државним новцем финансирала политичке инвестиције својих пријатеља, уместо развојне пројекте неразвијених подручја, а што је утврдио Савет за борбу против корупције.
Они упозоравају да ниједна партија у черупању ове државне институције није невина, али да су последњих година томе највише допринели кадрови УРС, који су ведрили и облачили у расподели државних пара.

Све важне функције у њиховим рукама

Да је тако, потврђује и чињеница да су од 2002. па све до 2013. успевали да разним вратоломијама и коалиционим споразумима издејствују важне функције у овој институцији. Тако су њихови министри углавном били на челу УО ове институције, а партијски кадрови директори.

– Уназад 10 година УРС или Г17 је имао своје људе на челу Фонда или на челу УО. У фотељи директора седеле су Оливера Божић и Слађана Бацковић, кадрови УРС. УРС је пао с власти, али Бацковићева је и даље у фотељи. Она и даље повлачи многе конце у расподели кредита, али није сама одлучивала о томе. На челу УО доскора је била Верица Калановић, која се на том месту налазила од 2009. године. Ту је био и Небојша Ћирић и још многи Млађини кадрови који су својим партијским пријатељима додељивали државне паре – тврди извор Курира из Фонда за развој. Његове наводе потврдио је и министар без портфеља и члан УО Фонда у претходном сазиву Велимир Илић.

– Верица Калановић, претходна председница УО Фонда, истовремено је била и председница Одбора за привреду и финансије Владе Србије, тако да је она и предлагала и одобравала пројекте који ће добити повољне кредите. Калановићева је у то време била и министарка за регионални развој па је она одлучивала о свему. Тако је ТЦ Врњачка Бања поднео захтев за кредит за изградњу аква-парка, али је одлучено да се он гради у Трстенику, одакле је верица – навео је Илић.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић каже да ће сви они који су незаконито располагали средствима Фонда одговарати пред законом. Она подсећа и да је као чланица УО у претходном сазиву (2012), али и у овом, указивала на озбиљне пропусте у раду фонда. Коментар на закључке Савета покушали смо да добијемо од Млађана Динкића и Верице Калановић, као и од Оливере Божић и Слађане Бацковић, али се они нису јавили до закључења издања.

Фонд под чизмом урсоваца

– Млађан Динкић 
– председник УО Фонда јул 2008 – март 2011.
– Небојша Ћирић – председник УО Фонда март 2011 – јул 2012.
– Верица Калановић – на челу комисије УО Фонда 2009 – 2011.
– председница УО Фонда јул 2012 – август 2013.
– Оливера Божић – директорка Фонда 2002 – 2010.
– Слађана Бацковић – директорка Фонда 2010 –

 

Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЖЕТВА ПРИ КРАЈУ: Очекује се око 2,6 милиона тона пшенице

0 (0) ОВОГОДИШЊА жетва у Србији приводи се крају, и до сада је са њива …

АКО ДАНАС ЋУТИТЕ, КАД СРБИЈА ПАТИ ВИШЕ НО ИГДА У ПОСЛЕДЊИХ ДВАДЕСЕТАК ГОДИНА, ЋУТАЛИ ДА БОГ ДА ЗАУВЕК!

5 (22) Човече који седиш на трону Светог Саве, Епископи Српске Православне Цркве, Срце сваког …

6 Коментара

  1. jbg svi ovde komentarisemo kako ne valja a niko nece da izadje na ulici da se protivi ovome jer svi su krali i ovi kradu a narod ispasta

  2. pa ljudi se mucili pravili za sebe a vi bi da oni sad daju nekom drugom:P

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *