fbpx

Почиње изградња грчког крака гасовода ТАП из Азербејџана

0
(0)

Атина – У Солуну, премијер Алексис Ципрас свечано је означио почетак радова на изградњи грчког крака гасовода ТАП, којим ће на основу тространог споразума између Атине, Албаније и Италије, гас из  Азербејџана путовати у западну Европу.

Свечаности која ће трајати два дана присуствују високи представници Албаније и Италије и држава такозваног Јужног коридора, Азербејџана, Грузије и Турске, те Европске комисије.

Предвиђено је и заседање Комитета за имплементацију пројекта гасовода ТАП, који има велики економски значај за Грчку, будући да  ће захваљујући њему, како се најављује, она постати значајан енергетски чвор и директно обезбедити нових 8.000 радних места и још неколико хиљада посредно. Почетак радова на изградњи гасовода предвиђен је за јун ове године, а завршетак се очекује почетком 2020.

Реч је о гасоводу капацитета 10 до 20 милијарди кубних метара гаса годишње и дугачком 870 километара, од чега је чак 550 километара на грчкој територији. Природни гас путоваће из каспијске регије, од Шах Дениза у Азербејџану, преко Грчке, Албаније и Јадранског мора до северне Италије, а затим до западне Европе. Значај овог пројекта огледа се у чињеници да ће преко грчко-бугарског крака бити формиран вертикални гасни коридор до Румуније и да ће преко грчке луке Александуполис и плутајућег терминала гас путовати у многе делове света. Грчка ће бити спремна да у исто време прихвати и знатне количине гаса из САД и омогући транспорт све до Ирана…

Премијер Ципрас је на свечаности у Солуну почетак радова на ТАП-у назвао „великим геостратешким пројектом који Грчкој пружа шансу да постане мост даље сарадње и економског прогреса”.

Већ 28. маја у посету Атини стиже руски председник Владимир Путин са намером да промовише нове могућности за транспорт руског гаса преко Грчке и Бугарске.

После негативног развоја односа између Москве и Анкаре, одустајања од „Јужног тока” и турског крака и проблематичне украјинске руте, ово је могућност да се, поред азербејџанског, и руски гас транспортује даље у Европу. Утолико пре што су Атина и Рим већ пружили подршку и потписали меморандум о сарадњи.

Аутор: Јасмина Павловић Стаменић, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лезбос: Грцима дојадиле НВО које им довлаче мигранте, пребили их и побацали у море (видео)

5 (11) Грци узели правду у своје руке. Насилни инциденти, највише усмерени према активистима анти-сувернистичких …

Турски специјалци пуцају на грчку војску покушавајући да направе коридор за пробој терориста!

5 (3) Турски специјалци пуцају на грчку војску на граници! гласи најновија информација! Још нису …

2 Коментара

  1. Grci i srbi treba da se vrate korenima i konacno da priznaju da im kroz vene tece turska i ciganska krv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *