Појачана контрола пшенице и брашна због микротоксина

Појачана контрола пшенице и брашна због микротоксина

0
(0)

Добар део пшенице овогодишњег рода завршиће у сточној храни, јер са становишта безбедности хране неће моћи да се самеље у брашно за људску исхрану.

И док поједини медији преносе да је пшеницу захватило гљивично обољење чија је последица превише деоксиниваленола (ДОН), супстанце из групе микотоксина, у Министарству пољопривреде тврде да „домаће жито није заражено” и да се сва пшеница контролише интензивно – још од жетве.

Директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић рекао је за Танјуг да је реч о продукту рада неких гљива које се јављају на пшеници због изузетно кишног периода, поготово у току пролећа и то на појединим парцелама које нису довољно штићене. Објаснио је да има више разлога за то. Негде су били лоши временски услови, а у другим случајевима произвођачи нису навикнути да слушају препоруке стручњака. До овога је дошло и због појаве гљивице фузаријум на пшеници, опасног системичног обољења које се преноси зрном. Како је рекао, у току вегетације, као и у фази жетве, обавља се стална контрола на присуство микотоксина. Посебно на присуство деоксиниваленола, који је фузаријумски микотоксин. Истраживања показују да се чешће јавља код житарица као што су кукуруз, пшеница и јечам, него код ражи или пиринча. Може бити присутан и у месу и млеку. Код људи може да узрокује мучнину, стомачне стомачне тегобе, вртоглавицу, али нема довољно доказа о канцерогености овог микотоксина.

– Код пшенице у складиштима која је имала повећану концентрацију ДОН-а предузете су мере, а то је забрана коришћења за људску исхрану, тако да је коришћена само за сточну храну – рекао је Милосављевић.

Здравко Шајатовић из „Житоуније” потврдио је за „Политику” да је фузаријум код пшенице ове године распрострањенији него обично, због чега су млинари појачали контроле. Тамо где су концентрације повећане, пшеница се проглашава сточном. Све ово узроковало је раст цена квалитетне пшенице.

– Са већом пажњом се обрађује пшеница за млевење, што произвођачима повећава трошкове. Са министарством пољопривреде одржано је неколико састанака и контроле су интензивне, са аспекта безбедности хране. Цена брашна се за сада држи на истом нивоу, али не искључујем ни могућност поскупљења – рекао је Шајатовић.

Он је истакао да проблем са микотоксином фузаријума има велики број држава у региону – Хрватска, Мађарска, Румунија, а највише Бугарска. Због тога ће многе земље у окружењу имати знатно више сточне пшенице за продају, што значи и мање приходе од жита.

Вујовић: Редовне контроле у току

Помоћник министра за сектор пољопривредне инспекције Ненад Вујовић рекао је да нема разлога за бригу. – Пољопривредни инспектори су на терену у редовним контролама, има спорадичних случајева да утврђујемо одређене неправилности. Реагујемо тако да тај производ буде безбедан за крајње потрошаче – рекао је Вујовић за Танјуг. Напоменуо је да количине које излазе из граница дозвољених за храну за људе и даље остају у границама дозвољеним за храну за животиње. – Чуо сам неке приче да ли је ситуација алармантна или није… У сваком случају, ситуација је под контролом – нагласио је.

Аутор: И. Албуновић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија увози 30.000 тона пшенице из Мађарске

Србија увози 30.000 тона пшенице из Мађарске

5 (1) Србија ће до краја априла увести око 30.000 тона висококвалитетне пшенице, јер овогодишње …

Србија: Увоз пшенице без царине на захтев млинара и кондитора

Србија: Увоз пшенице без царине на захтев млинара и кондитора

0 (0) Влада Србије донела је Уредбу о увозу пшенице без царине до 30. априла …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend