fbpx
Насловна / Србија / „Помирили се“ Титов гардиста и пионир, заједно арче Србију
"Помирили се" Титов гардиста и пионир, заједно арче Србију 1

„Помирили се“ Титов гардиста и пионир, заједно арче Србију

Први потпредседник косовске владе и министар спољних послова Беџет Пацоли изјавио је у среду да верује да регион Западног Балкана може економски да напредује, као и да је ефективна економска сарадња важна за регион у коме живи око 20 милиона становника.

Он је говорећи на панелу посвећеном бизнису и инвестицијама западног Балкана, у оквиру конференције Атлантског савета у Вашингтону, рекао да регион има добре природне ресурсе, услове, добар географски положај и приступ тржиштву ЕУ захваљујући споразуму ЦЕФТА.

– Статус кво, политички и економски, мора да се промени. Пре свега унапређењем пословања, животне околине, поштовањем владавине права. Континуирано улагање у већи квалитет образовања допринеће унапређењу пословања и привлачењу инвеститора и отварању нових послова – рекао је Пацоли.

Према његовим речима, демократизација и либерализација тржишта је неопходна, али морамо да се боримо против монопола.

– Министар Ивица Дачић зна да Србија доминира у нашој земљи у сектору саобраћаја, пољопривреде, енергетике… Потребна је модернизација привреде, рудне индустрије, проналажење занимљивих тржишта кроз увођење бољег менаџмента. Треба да пронађемо начин да приступимо капиталним тржиштима, а сарадња и регионална сарадња морају бити усклађене са европском економијом – рекао је он.

Окренувши се министру Дачићу рекао да постоји предуслов да се регион окрене ка будућности.

– Постоји предуслов за то, господине Дачићу, да се заборави прошлост и гледа у будућност – рекао је Пацоли српском министру, који је заједно с њим учествовао на панелу о инвестирању.

Како је рекао економија региона мора да буде усклађена са европском, а потребна је интеграција регионалних привреда и деполитизација државних компанија и енергетског система.

– Не верујем да наш регион није способан да буде напредан. Не желим да верујем да ће ЕУ и САД дозволити да се овај регион претвори у црну рупу организованог криминала. Регион се може средити, али тешким и заједничким радом, транспарентношћу, мењањем свих лоших навика. То је предуслов – рекао је Пацоли и додао да треба да заборавимо прошлост и гледамо у будућност.

Вестионлине, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Безбедност у Југоисточној Европи вам је до мога, сад ће то Дачић  и банана да среде... 11

Безбедност у Југоисточној Европи вам је до мога, сад ће то Дачић и банана да среде…

Министар спољних и европских послова Словачке и председавајући ОЕБС, Мирослав Лајчак рекао је данас на …

Док шиптари тероришу Србе на Космету Дачић пева и ломи тањире по Грчкој (видео) 12

Док шиптари тероришу Србе на Космету Дачић пева и ломи тањире по Грчкој (видео)

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић био је гост свом коалицином партнеру и лидеру Јединствене …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *