Фото П. Митић Незадовољни родитељи испред Скупштине Србије

Нова потрага за несталом децом: У Скупштини закон који се бави „украденим бебама“, тужилаштво наложило отварање старих предмета

5
(1)

АПЕЛАЦИОНО јавно тужилаштво у Новом Саду донело је 13. фебруара историјску одлуку када је реч о „афери несталих беба“. Усвојило је приговор Љ. К. из Руме на решење којим је Више тужилаштво у Новом Саду претходно одбацило њену кривичну пријаву за крађу детета као застарелу, и дало обавезно упутство тужилаштвима у Војводини да се случајеви несталих беба испитају! Ово је за „Новости“ потврдила Милена Јанковић, председник Удружења родитеља несталих беба Београда.

Нестале бебе биле су главна тема и у Скупштини Србије, где је почела расправа о предлогу закона којим би требало да се реши ово питање.

Иначе, Љ. К. из Руме је у Новом Саду 1986. родила живу девојчицу, али су јој следећег јутра рекли да је преминула. Нису јој дозволили да види тело јер је „послато на обдукцију“, где никад није стигло, нити је икад званично сахрањено.

У обавезном упутству Апелационо тужилаштво се позива на Међународну конвенцију за заштиту лица од присилних нестанака, чији је Србија потписник, а у којој се прописује да застара кривичног гоњења почиње од момента када је особа нађена, жива или мртва.

– Ова одлука обавезује нижа тужилаштва да прибаве доказе из здравствених установа шта се са децом заиста десило – каже Јанковићева, чије удружење једино подржава доношење закона о несталим бебама, али уз амандмане које су предложили. Један од њих, да се образује ДНК регистар, усвојио је скупштински Одбор за законодавство и уставна питања.

Да ће истраге о случају несталих беба бити настављене без обзира на закон који се нашао пред посланицима, потврдио је министар полиције Небојша Стефановић. Он је навео да су МУП и Министарство правде усагласили став по којем ће тужилаштва моћи да наставе са гоњењем осумњичених за потенцијалну крађу деце, јер је реч о кривичном делима која још трају.

– Ниједна истрага неће бити обустављена и уверен сам да ће тужилаштва моћи да гоне сваког и у сваком случају где постоји сумња да је дете нестало, као и да се истражи рад свих институција које су биле дужне да чувају податке који се односе на свако дете – навео је Стефановић.

Београдска група родитеља несталих беба протестовала је испред Скупштине Србије тражећи да се закон повуче и допуни њиховим предлозима. Према речима Горана Филиповића, незадовољни су чланом према ком се родитељима, у случају када не може да се утврди шта се догодило са дететом, исплаћује накнада од 10.000 евра. Они мисле да ће сви случајеви бити завршени управо тако.

ПРВА ПРЕСУДА ИЗ СТРАЗБУРА

ЕВРОПСКИ суд за људска права пресудио је 2013. у корист Зорице Јовановић, која је тужила Србију због недавања релевантних доказа о судбини њене бебе нестале из породилишта. Суд је обавезао Србију да нађе механизам да реши све сличне случајеве и да исплати Зорици 10.000 евра нематеријалне штете. Управо због тога, закон предвиђа исту одштету и у свим другим случајевима.

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПАМЕТНИ СРЕДИО! Етихад за 49% Ер Србије платио 40 милиона €, па сада продао Србији 31% за 100 милиона €

4.5 (11) Србија је 2013. године, компанији „Етихад“ из Уједињених Арапских Емирата продала 49% удела …

Kако је одбрана највеће планатаже марихуане у Европи и нарко мафије постала Вучићев државни пројекат

5 (11) Упркос свим надљудским напорима државног врха да се након откривања афере “Јовањица” и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend