Поново одложено суђење у предмету лажне личне карте Андреја Вучића и предузећа Асомакум

5
(1)

Иако је прошло скоро две године од заказивања првог рочишта, суђење осамнаесторици окривљених због прања новца преко фантомских фирми осниваних фалсификованим личним исправама Андреја Вучића и неколицине других особа, још увек није почело

Пред Вишим судом у Београду данас је још једном одложен почетак суђења осамнаесторици оптужених који се терете да су фалсификованим личним исправама више особа, међу којима и личном картом брата Александра Вучића, оснивали фантомске фирме преко којих су наводно прали новац, као и да су починили и кривично дело превара и злоупотреба положаја одговорног лица.

До одлагања почетка главног претреса дошло је јер у судницу реновиране Палате правде нису дошли сви окривљени.

Виши суд је однедавно премештен у Палату правде из Kатанићеве улице, у којој су до сада била сазивана рочишта, што је било и објашњење појединица за недолазак на данашњи главни претрес.

То је био случај са Александром Јовићем који је по тврдњи другог окривљеног Јефте Јовановића отишао у Kатанићеву. Kако се на суђењу није појавила ни Јовићева адвокатица Татјана Мирковић, један од њених колега је суткињи Весни Божовић Милошевић пренео да је она на путу ван Београда и да је рекла да се ни она ни њен брањеник неће појавити на суђењу.

На суђење је закаснио и окривљени Живодраг Живановић, али се нешто доцније ипак појавио у судници Палате правде.

На рочишту није био ни првоокривљени Драгослав Јоксимовић, за којег је његов бранилац Драгослав Оташевић суткињи предао лекарски извештај о спречености доласка. Због истог разлога на суђењу се није појавио ни оптужени Милан Машић.

Окривљени Сафет Фековић није дошао због смртног случаја у породици, док Димитрије Филактов не само да се није појавио у судници, већ су са њим контакт изгубили и адвокати канцеларије која га заступа у овом судском поступку.

Наиме, како је рекао један од његових адвоката, канцеларија нема контакт са њим и не знају где се он налази. Адвокати су покушали са њим да ступе у контакт пре неколико дана, али нису успели.

Ново рочиште заказано је за 27. и 28. јануар 2020. године, а за та два дана главног претреса предвиђено је изношење одбране.

Оптужница која је потврђена још у мају 2017. године описује низ трансакција из 2010. године између фантомских фирми (наводно основаних ради прања новца и извлачења средстава из буџета) и 10 предузећа која стварно послују на тржишту.

Петорица оптужених терете се за кривично дело прање новца. Драгославу Јоксимовићу, Немањи Перићу и Александру Јовићу на терет се ставља и кривично дело превара, јер су, како се наводи, основали поменута фантомска предузећа на основу фалсификованих личних карата. Међу њима је и Асомакум који је основан на име наводног фиктивног власника Андреја Вучића, брата Александра Вучића, који је те 2010. био заменик председника Српске напредне странке.

БИРН од почетка прати случај Асомаком, а све текстове које смо објавили у вези са тим, можете прочитати овде.

Јавно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Судски вештак на жетон: Чудни детаљи са суђења сину Жељка Митровића

5 (4) Поступак против Александра Митровића, сина власника ТВ Пинк Жељка Митровића, који је по …

ЛОПОВИ! За 47,7 км Фрушкогорског коридора кроз равницу платићемо БАСНОСЛОВНИХ 606 милиона евра!

5 (6) Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у име Владе Србије и директор …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend