Предузеће „Ласта“ оштећено за најмање 100 хиљада евра?

0
(0)

С обзиром да прошле године приликом расходовања 299 аутобуса, који су продати у старо гвожђе, није испоштована процедура која прецизно одређује на који начин се обавља тај посао, транспортно предузеће „Ласта“ је оштећено за најмање 100 хиљада евра, сазнаје Данас.

Нашој редакцији се наиме ових дана јавила група запослених у „Ласти“ забринутих што је предузеће у коме раде претрпело како кажу велику материјалну штету.

– Проблем је у томе што није испоштована прописана процедура која возила могу бити расходована и шта од опреме мора бити задржано у предузећу како би се даље користило. Процедура је таква да се у старо гвожђе продаје оно што је неисправно и неупотребљиво док се све остало што може да користи задржава. Другим речима из расходованих аутобуса је нужно уклонити мотор ако је исправан, мењач, ретровизор и све друге делове који се могу искористити. Наравно, потребно је источити и гориво у аутобусима. Међутим, у једном броју возила, тачна бројка није позната, од њих 299 колико је расходовано и продато предузећу односно ауто-отпаду „Рајчетов“ из Осипаонице код Смедерева, није урађено оно што процедура налаже те су и делови и опрема која је требало да остане у предузећу такође предати купцу, јер нису демонтирани из возила. На тај начин је према грубој процени „Ласта“ оштећена за најмање 100 хиљада евра. То је изазвало велико незадовољство међу запосленима – наводе саговорници Данаса који су желели да остану анонимни. Они додају да је до неправилности дошло и у случају искључења из саобраћаја 29 возила а за која су супротно од предвиђене процедуре за њих требовани разни делови после искључења, а у њиховим резервоарима је остало укупно 31.565 литара горива што, према тврдњама наших саговорника, такође представља велику материјалну штету.

– До ових крупних неправилности којима је „Ласта“ оштећена је дошло на лето прошле године када је рађен расход а у време када је генерални директор био у међувремену смењени Тони Гајић. Почетком ове године, након што је махинација разоткривена, покренута је интерна истрага у оквиру предузећа о овом случају. У ту истрагу је укључена и Kомисија за контролу расходованих и ликвидираних возила – објашњавају наши саговорници.

Они додају да је констатовано да мотор и мењач, иако су били исправни, нису уклоњени са једног аутобуса који је изгорео а да су то што из неких возила како процедура налаже нису уклоњени предвиђени делови кратак рок који је одређен за обављање тих послова.

– Материјална штета нанета предузећу је велика, а томе треба придодати да је „Ласта“ сада принуђена да неке потребне делове набавља са ауто-отпада који су претходно купили расходоване аутобусе из којих није извађена опрема. Другим речима по високој цени предузеће ће куповати сопствену опрему расходовану непоштовањем предвиђене процедуре – истичу наши саговорници.

Kако би смо проверили наводе својих саговорника контактирали смо и надлежне у предузећу „Ласта“ односно вршиоца дужности генералног директора Владана Секулића. Он се није јавио на телефон, али нас је замолио да му пошаљемо СМС поруку што је и учињено. На то нам је речено да пошаљемо питања на мејл што смо и учинили, али до закључења овог издања нисмо добили одговоре на наша питања. Секулић нам је поред тога и поручио да одлази на службени пут те да ће за изјаве бити доступан од 22. јула.

Иначе, некадашњи директор „Ласте“ Тони Гајић је смењен са своје функције 4. марта након штрајка глађу запослених у погону тог предузећа у Младеновцу због чега су тог дана многи Младеновчани каснили у школу или на посао. Надзорни одбор „Ласте“ је саопштио да је Гајић смењен због „неблаговременог информисања Надзорног одбора саобраћајног предузећа „Ласта“ о стању у компанији као и неблаговременог поступање ка решавању проблема, а по препоруци Надзорног одбора“. Запослени су пак штрајковали због малих зарада и лоших услова за рад.

Пише: Г. Влаовић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Небојша Катић: Највеће жртве пандемије ће бити сиромашне државе које још увек нису свесне шта им се спрема

5 (2) Економиста Небојша Катић изјавио је да се током пандемије коронавируса у свету одвија …

Свођење рачуна у картелу: ВУЧИЋ ПРОТИВ ВЕСЕЛИНОВИЋА

4.7 (56) Србијом већ тридесет година влада организовани криминал. Спрега политике и мафије уништила је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend