fbpx

Преко уговора за изградњу Kоридора 10 грађани платили и 133 службена аутомобила

0
(0)

За послове изградње аутопута на Kоридору 10 за последњих седам година, без посебног јавног тенедера, према истраживању Инсајдера, набављена су чак 133 службена аутомобила. Набавка тих возила била је део услова тендерске документације, а затим и уговора који су Kоридори Србије као инвеститор потписали са компанијама које су добиле посао изградње аутопута. Према уговору, та возила по завршеном послу постају власништво Kоридора Србије. То значи да је цена тих аутомобила ушла у укупну цену изградње аутопута, а све то на крају су платили грађани Србије. У овом државном предузећу тврде да су такви услови део уобичајене праксе када је реч о међународним уговорима.

Илустрација / набавка аутомобилаИлустрација / набавка аутомобила
На Захтев Инсајдера за приступ информацијама од јавног значаја Kоридори Србије су доставили списак компанија и број возила које су извођачи радова имали обавезу да обезбеде. Према том документу такви уговори потписани су са најмање 14 компанија за набавку 133 возила за потребе инвеститора, инжењера и надзора, само на Kоридору 10.

Kако се у документу наводи такав уговор је потписан и за посао изградње аутопута на Kоридору 11 на деоници Љиг – Прељина, где је обезбеђено осам аутомобила.

Цео процес функционише тако што Kоридори Србије распишу тендер и услове за добијање посла изгрдање одређене деонице пута. Фирма која се пријави пристаје на прописане услове из тендерске документације, а у овом случају подразумева И обавезу набавке одређеног броја аутомобила. То значи да у цену коју ће за изградњу пута тразити одређена фирма улази и набавка аутомобила. На крају то плаћају грађани Србије а државно предузеће Kоридори Србије добијају аутомобиле практично избегавајући закон о јавним набавкама.

Садржај свих ових уговора који су потписани за изградњу аутопута, јавности није доступан. На сајту Kоридора Србије званично су објављени само јавни позиви, конкурсна документација и одлука о додели уговора.

У одговору Инсајдеру, упркос захтеву, Kоридори Србије нису доставили делове уговора који се односе конкретно на набавку возила, а у којима се тачно наводи који су модели и број аутомобила захтевани.

Начин куповине службених аутомобила откривен после саобраћајне несреће на наплатној рампи
За податак да су извођачи радова према уговору дужни да купе аутомобиле који по завршетку посла постају власништво Kоридора Србије, јавности је сазнала тек након тешке саобраћајне несреће на наплатној рампи Дољевац, у којој је погинула једна жена, а петоро повређено.

Наплатна рампа Дољевац Наплатна рампа Дољевац
Наиме, возило у којем се налазио директор Kоридора Србије Зоран Бабић, а које је изазвало несрећу, био у власништву бугарске фирме Трејс која изводи радове на Kоридору 10. Имајући у виду чињеницу да возило приватне фирме користи директор државног предузећа које је уједно и инвеститор који је са Трејсом склопио уговор о изградњи дела аутопута, поставило се питање да ли је заправо откривен још један механизам који отвара простор за легализовање корупције.

Kако је тада открио Инсајдер тај аутомобил је био један од 12 које је бугарска фирма Трејс била у обавези да купи за потребе инвеститора, инжењера и надзора.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србију до краја године чека још три милијарде евра Вучићевог новог дуга

5 (2) Други пакет помоћи привреди који обухвата двомесечну исплату 60 одсто минималне зараде, што …

Како Весићево “Око соколово” пуни џепове напредњака Мијаиловића и Горана Весића

0 (0) Јавна набавка београдског Паркинг сервиса за куповину џипова „Ранге Ровер“, расписана је са …

4 Коментара

 1. pa nece valjda da kupuju masine za iskopavanja, valjanja, lopate i vodu onima sto stoje naslonjeni na istu. — al gde ce sa toliko limuzina. — picousti u take ne seda, pa ni bosancica, il ce onaj da ubija posto nikom ne odgovara; jer on ima sofera, koji nije pored njega, kao ispao iz auta, a onaj moro volana da se vata, pa i narod, umesto da se sklanja oni njegova plava svetla ignoriraju, prosto receno narod im se svuda trpa a oni ne mogu da rade i da stvaraju. — jos mi nije jasno, kad okolo prolazim, par lopatasa vidim, nikakav pokret masina, ma gde odose tolike pare ako ih je uvek tamo nekolicina. — il bato obilazi pa procenat trazi a picousti procenat dobija samo da par kilometara puta otvara. malo cobanici, malo onom, malo ovom, al onoj mucenici sto pogibe ni izvini, a i kako bi, kad ta rec u njihovom recniku ne postoji.

 2. Gde nestade Babic?
  Kad ce da nam objasni kako se on to slomatao na zadnjem sedistu inkriminisanog automobila, a vozac (gde li ga navatase), ostao neprovredjen u prednjem delu slupanih kola?
  Da li ce iko ikada odgovarati za smrt zene i povredjene?
  Plavuso, umesaj se malo u svoj posao!!!

 3. Pa, nece valjda velicanstveni nazadnjaci peske da obilaze koridor, aman?
  To je naporno, a oni se vec mnogo napinju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *