Просечна плата све ближа минималцу

Просечна плата све ближа минималцу

Према званичној статистици просечна плата у Србији је 49.238 динара (410 евра), али већина грађана сумња у ове податке, јер ради за много нижу зараду.

Стога се љуте када прочитају ове надуване цифре и питају се “где су статистичари видели непостојеће плате”.

Мирослав Велимировић, председник УО Асоцијације малих и средњих предузећа и предузетника Србије за “Вести”, каже да је обичан радник у отаџбини ради далеко од наведеног просека, јер у статистику улазе и ретке високе плате које вуку просек.

– Реално гледано висина просечне плате у Србији се креће око 22.000 динара или око 183 евра. Чак и ако у обзир узмемо запослене у државним фирмама овај износ се битно не мења. Тамо високе плате имају само политички постављени директори, док обични чиновници примају ниске зараде – каже Велимировић.

Економисти тврде да се подаци улепшавају зарад лажне слике о бољем животу. Економски аналитичар Бранко Павловић каже да у статистички просек не улазе зараде у самосталним трговачким радњама, док Владана Хамовић тврди да сама просечна плата не говори довољно о животу у једној земљи.

– Високе плате у појединим великим енергетским системима вуку просек, али нажалост много људи ради без исплаћених зарада. Мислим да је негде реално да просечна зарада износи око 30.000 динара или око 250 евра – каже наша саговорница.

Према њеним речима та плата се сматра солидном у Србији, али са њом није могуће преживети, чак и ако у домаћинству има двоје запослених.

– Уколико муж и жена месечно примају заједно 500 евра и имају двоје школске деце није могуће да саставе крај са крајем. Најчешће у таквим ситуацијама ускаче и родбина, која испомаже породице – каже Хамовић.

Велики број људи преживљава и захваљујући дознакама које добијају од родбине из иностранства, потом од мајсторисања у слободно време (молерај, поправке…), препродаја разних ствари.

Сурчин први

Највиша просечна плата забележена је у Сурчину код Београда и то 99.623 динара (830 евра), следе Нови Београд са 74.706 динара (622 динара), док су на зачељу Мало Црниће где је просечна мајска нето плата износила 23.605 динара (196 евра) и Бабушница са 24.746 динара (206 евра).

Н. С. Прерадовић – Вести

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ДАЧИЋ: Посланици су вредно радили и мораћемо да им повећамо плате!

ДАЧИЋ: Посланици су вредно радили и мораћемо да им повећамо плате!

Неки су снимљени како спавају у Скупштини, неки су се тукли, а већина ни не …

ДР ИВАН ПАЈОВИЋ: Прекаријат или плата за преживљавање

ДР ИВАН ПАЈОВИЋ: Прекаријат или плата за преживљавање

Не мали део радно способног становништва данас је у Србији запослено на такозваним привремено-повременим пословима. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *