fbpx
Насловна / Србија / Јужна тужна Морава – плови само смеће (видео)

Јужна тужна Морава – плови само смеће (видео)

Врање — Секретар клуба екстремних спортова „Екстрим“ из Врања Србољуб Пешић изјавио је да део Јужне Мораве код Врања поново није плован због великих количина смећа.

„Екстрим“ је пре две године снимио филм „Тужна Морава“ на коме се виде велике наслаге смећа у реци. Након што је тај филм имао велики број прегледа на yоутубу и постао популаран на друштвеним мрежама и у медијима, Морава је у том делу била очишћена у оквиру акције „Очистимо Србију“.

Пешић је за агенцију Бета изјавио да је део Јужне Мораве од око пет километара између Врањске Бање и села Златокоп у још горем стању него пре две године. 

„Две године од велике акције чишћења прошао сам пешице истом деоницом Јужне Мораве која је тада очишћена и уверио се да је сада у још горем стању. Позвали смо Сектор за ванредне ситуације са молбом за подршку и тим за спасавање на води и заједно смо покушали да се спустимо реком што опет није било могуће од смећа“, казао је Пешић. 

Према његовим речима, након спуста гуменим чамцем на Јужној Морави између села Златокоп и Врањске Бање који је трајао око 2,5 сата снимљен је други део филма о еколошкој катастрофи на Јужној Морави под називом „Тужна Морава 2 – Стара се мајка не лаже“. 

„Пластични чамац смо као и пре две године неколико пута морали да преносимо преко „чепова“ од пластичних флаша и срушеног дрвећа око кога се нагомилавало смеће, а од пластичних флаша и отпада на појединим местима се вода реке и не види. Реком плива и хемијски и медицински отпад, пластичне флаше и кесе. Јужна Морава није пловна због смећа“, рекао је Пешић. 

Пешић је додао да је очигледно потребно детаљно решење одлагања отпада у том крају, али и у доњем току реке.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд јутрос око 9 часова био најзагађенија престоница света

Београд је јутрос нешто пре 9 часова био најзагађенији град међу 85 главних градова света. …

Зашто су градови у Србији данас међу најзагађенијима?

Ваздух у шест градова у Србији данас у преподневним сатима био је загађенији него у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *