fbpx

Јужна тужна Морава – плови само смеће (видео)

0
(0)

Врање — Секретар клуба екстремних спортова „Екстрим“ из Врања Србољуб Пешић изјавио је да део Јужне Мораве код Врања поново није плован због великих количина смећа.

„Екстрим“ је пре две године снимио филм „Тужна Морава“ на коме се виде велике наслаге смећа у реци. Након што је тај филм имао велики број прегледа на yоутубу и постао популаран на друштвеним мрежама и у медијима, Морава је у том делу била очишћена у оквиру акције „Очистимо Србију“.

Пешић је за агенцију Бета изјавио да је део Јужне Мораве од око пет километара између Врањске Бање и села Златокоп у још горем стању него пре две године. 

„Две године од велике акције чишћења прошао сам пешице истом деоницом Јужне Мораве која је тада очишћена и уверио се да је сада у још горем стању. Позвали смо Сектор за ванредне ситуације са молбом за подршку и тим за спасавање на води и заједно смо покушали да се спустимо реком што опет није било могуће од смећа“, казао је Пешић. 

Према његовим речима, након спуста гуменим чамцем на Јужној Морави између села Златокоп и Врањске Бање који је трајао око 2,5 сата снимљен је други део филма о еколошкој катастрофи на Јужној Морави под називом „Тужна Морава 2 – Стара се мајка не лаже“. 

„Пластични чамац смо као и пре две године неколико пута морали да преносимо преко „чепова“ од пластичних флаша и срушеног дрвећа око кога се нагомилавало смеће, а од пластичних флаша и отпада на појединим местима се вода реке и не види. Реком плива и хемијски и медицински отпад, пластичне флаше и кесе. Јужна Морава није пловна због смећа“, рекао је Пешић. 

Пешић је додао да је очигледно потребно детаљно решење одлагања отпада у том крају, али и у доњем току реке.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија као гасна комора

5 (2) Србија је поново на светској мапи највећих европских загађивача, а њена престоница Београд, …

Дунав загађен фекалијама у Србији, Румунији и Бугарској

2.5 (2) Река Дунав у Србији, Румунији и Бугарској загађена је фекалијама, закључак је заједничке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *