Путарине: До Ниша за 876 динара?

0
(0)

Путеви Србије” предложиће надлежном Министарству саобраћаја повећање цене путарине за 20 одсто за све категорије возила. Међутим, званичан захтев ка Немањиној 11, како за “Новости” открива Зоран Дробњак, в. д. генералног директора “Путева”, биће упућен тек када се постигне конкретан договор са Владом Србије – хоће ли се мењати ценовници на наплатним рампама, када и за колико тачно процената.

Тренутно ова услуга за путничке аутомобиле, за релацију Београд – Ниш, кошта 730 динара или 6,5 евра. Ако прође предлог “Путева” возачи ће за ових око 250 километра морати да издвоје 876 динара.

– Цена путарине није се мењала од фебруара 2008. године – истиче Дробњак. – Јавност хоће и у Србији квалитет путева какав је у Хрватској. Али, у тој земљи за 50 километара од Загреба према Словенији путарина кошта 6,5 евра, а код нас је то релација од 250 километара. Наравно, нећемо слати захтев за поскупљење па да нас Влада онда одбије, већ ћемо се прво договорити о томе шта је прихватљиво.

 

НИКАКО ДА СТИГНУ Дуг “Путева” према извођачима радова за одржавање путне мреже тренутно износи 1.731.661.233 динара, каже Дробњак. Из републичког буџета “Путевима” још није уплаћено 500 милиона динара за прошлу годину и још 800 милиона динара за јануар ове године. Такође, за одржавање локалних саобраћајница у зимском периоду Министарство за регионални развој још није “Путевима” пребацило 300 милиона динара. – У овом тренутку, дакле, наша “потраживања” износе 1,6 милијарди динара – наводи Дробњак. – Ипак, неће бити проблема у зимском одржавању ако падне већа количина снега. Путарске фирме имају довољне количине соли и ризле. Сваког дана приход од наплате путарине, који је од 25 до 30 милиона динара, пребацујемо једном по једном предузећу да исплате плате и ПДВ. То је сада једини начин да премостимо проблем.

 

Приход “Путева” од наплате путарине у прошлој години износио је 14.601.717.912 динара, што је за 278.708.761 динар више него 2011. 

Укупан број возила која су користила ауто-пут (на свим деоницама) у 2012. је 34.481.288, што је за 430.246 возила више него у 2011. 

Када је реч о шлеперима, који су у најскупљој категорији, прошле године их је на нашим ауто-путевима било 3.368.942, што је за 1.468 возила мање него 2011.

– Уколико не буде значајне промене курса динара у односу на евро, у овој години очекујемо повећање броја возила за три одсто и укупног прихода од путарине за 5,8 одсто, што је укупно око 15,6 милијарди динара без поскупљења – наводи Дробњак.

– Осим прихода од наплате путарине у овој години на име субвенција из републичког буџета очекујемо још 5,4 милијарде динара.

Када се одбију сви обавезни трошкови “Путева” за кредите, камате, инвестиције, пројектовање, плате запослених – за одржавање путне мреже остаће само девет милијарди динара. 

То значи 900.000 динара за годишње одржавање једног километра у надлежности “Путева”. С обзиром на то да пара нема, приоритет у одржавању ове године имаће ауто-путеви и путеви првог реда. 

Новца ће бити једва да се закрпе рупе. Јер, путна мрежа Србије је у лошем стању, а да би се адекватно одржавала неопходно је 300 милиона евра годишње.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Слаб род подигао цену малина, купине у бесцење

0 (0) Преполовљен род малина подигао је ове године цену тог воћа на око 210 …

Цена злата поставила свој апсолутни рекорд – 1.944 долара за унцу

0 (0) * Убризгавање трилиона долара у финансијске системе Сједињених Држава, Европе, Јапана, Кине и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *