Расим одаје почаст „мајки Сребренице“, Нови Пазар добија улицу по њој!

Расим одаје почаст „мајки Сребренице“, Нови Пазар добија улицу по њој!

0
(0)

Београд – Санџачка демократска партија, чији је оснивач министар у Влади Србије Расим Љајић, најавила је данас да ће поднети захтев градским властима Новог Пазара да једна улица у том граду добије име по председници Удружења “Мајке Сребренице”, Хатиџи Мехмедовић, која је преминула прошлог викенда.

Уз саучешће поводом смрти Хатиџе Мехмедовић, СДП, у саопштењу достављеном медијима, изражава жаљење што је, како наводе, „њена смрт изазвала нечасну, нехуману и монструозну изјаву једне од народних посланица Српске радиклане странке“.

СДП осуђује овакво понашање и говор мржње какав се, како кажу, ретко могао забележити и у најгорем периоду деведестих година.

„Изражавамо такође забринутост да у 21. веку на јавној политичкој сцени у Србији постоје људи који овако размишљају и на овај начин говоре. Из тог разлога ћемо као странка која је стожер и окосница власти у Новом Пазару поднети захтев Граду и Скупштини града да једна улица у Новом Пазару понесе име рахметли (покојне) Хатиџе Мехмедовић“.

У образложењу стоји да ће на тај начин ова странка исказати разумевање свих грађана Новог Пазара за бол, патњу и тугу свих мајки Сребренице.

Тако ће, кажу, одати почаст за храброст, за борбу за истину, за правду и за борбу за све идеале.

Наводе и да СДП остаје привржена принципима толеранције и разумевања.

„Наш одговор на овакав говор мржње јесу наши транспаренти који су осванули у Новом Пазару, порука свима да рахметли Хатижа није сама, пуно је добрих људи којима је част себе назвати Хатижином браћом и синовима. Наша иницијатива да улицу у Новом Пазару назовемо њеним именом је порука да је нећемо заборавити. Она је узор који ће обликовати генерације које долазе и биће нам мајка која ће и у својој смрти васпитавато своју децу“, наводи се у саопштењу.

Љајић: Сраман и непримерен твит Вјерице Радете
Потпредседник Владе Расим Љајић оценио је као сраман и непримерен твит посланице СРС Вјерице Радете поводом смрти Хатиџе Мехмедовић, председнице Удружења „Мајке Сребренице“.

„Немам адекватне речи којом би описао тај твит. Срамно и непримерено. Трудићу се да не користим ниједну тешку реч јер, нажалост, тај вирус национализма који је захватио, чини ми се, читав свет у комбинацији са популизмом поново се враћа на Балкан“, рекао је Љајић упитан да ли очекује неку рекацију надлежних и испитивање да ли је реч о говору мржње и како реаговати да се такве ствари не би шириле.

За разлику о других, додаје, ми смо имали прилику да видимо како се то завршило деведесетих година.

„Борићу се против те пошасти, национализма и популизма колико год будем могао“, каже Љајић и додаје да верује да ће друштво смоћи снаге да изађе на крај са оним што се нуди као главна политичка и друштвена идеологија.

„Не смемо забијати главу у песак и тврдити да тога нема. Напротив, мислим да је у читавом региону национализам у порасту. А шта очекујем? Не очекујем ништа, не очекујем од било кога да поводом овог твита реагује. Џаба нам било какво реаговање, ако као друштво не смогнемо снаге да се са тим изборима и на тај нацицн спрецицмо овакве ствари“, рекао је Љајић после састанка са колегама из региона поводом одлуке Приштине о трговинским баријерама за увоз одређених прозивода.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НОВИ ГРАДОНАЧЕЛНИК СРЕБРЕНИЦЕ ОТКРИО НЕШТО НЕВЕРОВАТНО: 250 милиона евра намењених Сребреници једноставно нестало

НОВИ ГРАДОНАЧЕЛНИК СРЕБРЕНИЦЕ ОТКРИО НЕШТО НЕВЕРОВАТНО: 250 милиона евра намењених Сребреници једноставно нестало

0 (0) Према званичним али непотпуним подацима донирано је најмање 250 милиона евра а тек …

РАСКРИНКАН ДО КРАЈА: Ево како ће Вучић кришом у наше име по Клинтоновом наређењу признати геноцид у Сребреници!

РАСКРИНКАН ДО КРАЈА: Ево како ће Вучић кришом у наше име по Клинтоновом наређењу признати геноцид у Сребреници!

0 (0) Измене Кривичног законика којима се  уводи кажњавање негирања геноцида ипак ће се односити …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend