ЧУДО У СРЕБРЕНИЦИ: У стану Савића све изгорело, иконе остале нетакнуте!

0
(0)

У пожару је стан уништен, а на гаравом зиду нетакнуте су висиле иконе Јована Крститеља, Исуса Христа, Мајке Божје, Светог Саве и Успења Пресвете Богородице.

Изгореле греде и рогови, попадао плафон, спаљен намештај и све покућство, свуда гареж и пепео, згариште… Само иконе на зиду – нетакнуте! Као да стан није ни горео, као да пожара није ни било!

– Кад смо се после пожара вратили у стан, а све се још димило, жар на све стране, без речи смо остали пред призором у дневној соби. Свуда около све црно, све изгорело, само иконе на гаравом зиду недирнуте! Стали смо пред том сликом и сузе су саме кренуле. Загрлили смо се, плакали и крстили се пред иконама и једно смо знали – није нас Бог оставио, има наде за нас, обновићемо ми наш стан и поново у њему живети – причао је јуче пред иконама Душан Савић (59) из Сребренице.

Он, његова супруга Достана (53) и ћерка Јелена (19) пре три дана су остали без ичега. Изгорео је намештај, покућство, документа… Спасли су само оно одеће што је било на њима.
– Тај тренутак, повратак у стан, и ту слику, призор икона на зиду, нетакнутих у свом оном гарежу и пепелу, памтићу док сам жива, и ту радост коју смо доживели кад смо видели да је икона наше крсне славе Светог Јована Крститеља остала читава, да су иконе Исуса Христа, Мајке Божје, Светог Саве, Успења Пресвете Богородице такође читаве – каже Душанова супруга Достана.

Врелина је уништила и истопила подове, падао је малтер с плафона…

– Како су иконе остале, просто је необјашњиво, могу само да кажем да је ово Божје давање, другог објашњења немам – вели Душан.

Савићима је у Сребреници изгорео стан који су купили и у који су се уселили након што су напустили свој стан у Лукавцу код Тузле. Имали су и кућу на планини Озрен. У Сребреницу су стигли са две торбе и двоје деце у рукама…
– Има ту неке симболике, наде, вере… Иконе су неким Божјим промислом остале сачуване, читаве, нетакнуте, и оне нам сада дају снагу и наду да ћемо опет успети. Трећи пут у животу крећемо изнова и нема друге него да се боримо – наглашава Душан.

Одмах после пожара Савиће је посетио градоначелник Сребренице Младен Грујичић и обећао помоћ у обнови.
– Сањам повратак у стан, даће бог, помоћи ће добри људи, а и ми колико можемо, а иконе ћу ставити на овај исти зид, да нас подсећају и на овај тежак тренутак, али и на радост коју смо доживели кад смо их видели нетакнуте – закључује Савић.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чудо на реци Јордан на Крстовдан (видео)

0 (0) Пошто Патријарх Теофил Јерусалимски освети воду, река Јордан престаје да тече својим током …

НОВИ ГРАДОНАЧЕЛНИК СРЕБРЕНИЦЕ ОТКРИО НЕШТО НЕВЕРОВАТНО: 250 милиона евра намењених Сребреници једноставно нестало

0 (0) Према званичним али непотпуним подацима донирано је најмање 250 милиона евра а тек …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend