НОВИ ГРАДОНАЧЕЛНИК СРЕБРЕНИЦЕ ОТКРИО НЕШТО НЕВЕРОВАТНО: 250 милиона евра намењених Сребреници једноставно нестало

0
(0)

Према званичним али непотпуним подацима донирано је најмање 250 милиона евра а тек мањи део утрошен је за обнову града.

Нове власти у Сребреници и медији поново су подсетили јавност на раније и никад истражене процене по којима је на име помоћи Сребреници злоупотребљено на стотине милиона евра донација.

Упркос томе што се ова тема често повлачила по медијима до епилога никад није дошло, а Младен Грујичић је по преузимању дужности новог начелника Сребренице најавио да ће се морати преиспитати и донације и њихов утрошак, а то је поновио и новоизабрани потпредседник Скупштине општине Радомир Павловић рекавши да ће општинска власт и нови начелник покренути истрагу о злоупотребама донираних средстава за ову општину.

Потребно је, каже, да и међународне организације, које су обезбеђивале помоћ, јавно изнесу колико су средстава, на који начин и којим путем обезбедиле за Сребреницу као и шта је урађено са тим новцем.

Један од оних који је на проблем са донацијама и раније указивао је и Маринко Секулић, новинар РТВ Сребреница, који је истраживао средства која су у последњих двадесет година неконтролисано улазила у БиХ за овај град, који је проценио како се стотине милиона евра слило у БиХ за Сребреницу у последњих двадесетак година, а да је само мали део употребљен за обнову града.

И продукција „ТВ журнал“ представила је пре неколико дана документарни филм о злоупотребама донација за Сребреницу, а аутор филма Авдо Авдић објаснио је након сарајевске пројекције да филм доказује криминал од најмање петнаест милиона марака (7,5 милиона евра) али да је током истраживања за филм дошао до податка од најмање пола милијарде конвертибилних марака (250 милиона евра) које су дониране у Сребреницу.

У филму се примећује да две деценије након рата Сребреничани живе у колективним смештајима, без воде, пута…

„Према званичним, али непотпуним подацима најмање 500 милиона конвертибилних марака донирано је за Сребреницу“, наводи се у филму.

Званични подаци о томе колико је новца од страних донација, држава и невладиних организација стигло у БиХ не постоје – комисије које су се тиме бавиле у БиХ то никад нису установиле.

Медији су, кад је реч о целој БиХ, углавном баратали проценама о десетак милијарди евра, од чега шест до осам милијарди евра није употребљено у сврхе за које је било намењено, а из Бањалуке су се жалили да су Републику Српску донације заобилазиле.

Политика.рс

фото: Бљесак.инфо

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и њихови пословни партнери приватизацијом три предузећа до уносног посла за ЕПС

4.8 (5) Бизнисмени са севера Kосова Звонко и Жарко Веселиновић и Милан Радоичић, заједно са …

ПАМЕТНИ СРЕДИО! Етихад за 49% Ер Србије платио 40 милиона €, па сада продао Србији 31% за 100 милиона €

4.5 (11) Србија је 2013. године, компанији „Етихад“ из Уједињених Арапских Емирата продала 49% удела …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend