Раскалашни Грчић и згрчени радници: Како директор Колубаре дели паре кадровима СНС

0
(0)

На списку за донације Рударског басена Колубара је и саветник председника Србије за спољну политику, Марко Ђурић коме је генерални директор Милорад Грчић одобрио мали подстицај од 49.386,67 динара. Истовремено, док радници гину јер их нестручни кадрови са књижицама Српске напредне странке терају да варе у просторијама са запаљивим материјама, Милорад Грчић генерални директор Рударског басена Колубара, направио је рачун за телефон од 189.000 динара!

Бивши власник печењаре, данас генерални директор „Рударског Басена Колубара“ (Колубара) Милорад Грчић, троши новац овог јавног предузећа као да га је добио на лутрији.

Рачуни за Грчићев мобилни телефон су астрономски. Директор донације дели шаком и капом. Бивши полицајци које је Грчић запослио шире страх међу радницима, док је један радник недавно погинуо због непредузетих мера заштите. У јулу месецу ове године директор Колубаре је телефонирао за чак 189.000,00 динара. Ни рачун у августу није био мали, док је у септембру поново телефонирао за више од сто хиљада динара. Грчић има два службена броја, један на који га зову, и са кога наменски мало телефонира, и други који му служи да зове на рачун Колубаре. На том другом броју он просечно телефонира за „стотинак хиљада“ динара. Када са „тајног“ броја Грчић зове блиске пријатеље, или страначке шефове, на дисплеју се очитава долазни позив, док број остаје сакривен када Грчић зове оне којима жели да се јави, али не жели да му они узврате позив.
„Људи треба да нас се плаше“ закључио је Грчић у изјави за медије, објашњавајући да је страх који шири његово „Одељење за контролу“ доказ да он успешно води Колубару.

Шта је друго и могао да каже човек који је у Колубару мимо конкурса примио на стотине страначких активиста, док грађане Лазаревца општине у којој Колубара послује не запошљава чак и када испуне услове.

-Захваљујући двојици који су раније радили у полицији открили смо многе неправилности, каже Грчић, па се поставља питање како то да та двојица из полиције не откривају да налог за утовар односно куповину угља у Колубари може да отвори само онај ко познаје Грчића или Грчићеве пријатеље. О томе прича цео Лазаревац и цела Србија. Најбољи пример да Грчићеви бивши полицајци, не раде у интересу Колубаре, већ на застрашивању радника је случај власника фирме Девикс.

Власник фирме Девикс, Вита Димитријевић тренутно се налази у истражном затвору, фирма је блокирана и налог јој је укинут. Ипак Грчићеви пријатељи омогућили су му да његови камиони товаре угаљ преко налога који је отворен на другу фирму. Јавна је тајна да за овакве услуге посредници добијају од пет до десет евра по тони, део тог новца пребацује се за финансирање Напредне странке. Знају то и Грчићеви бивши полицајци. Некима од њих се похвалио да је у Колубари запослио десеторо људи који су из полиције отишли под чудним околностима. Колубара је недавно по Грчићевом налогу уплатила и донацију од 50.000 динара Синдикату српске полиције из Лазаревца. 

Похвалио се Грчић на конференцији за медије да је успео и да уштеди пуно пара. Ово је изјавио верујући да се неће сазнати да он новац Колубаре троши као да су му последњи дани. Паре се троше за финансирање активности људи блиских Српској напредној странци (СНС).

Агенцији Профиле из Београда, која блиско сарађује са СНС, Колубара је под шифром „ДС“ донирала 990.000,00 динара. Шифра „ДС“ коју у Колубари користе за књижење поклона и донација је случајно иста као и скраћеница за Демократску странку. 
Фирма Принцип Прес, такође блиска са СНС, под истом шифром је од Грчића добила чак 1.800.000 динара.

И Саветник Председника Србије за спољну политику, Марко Ђурић је на платном списку Колубаре њему је под поменутом шифром „ДС“ 23.04.2013 године исплаћено 49.386,67 динара. Синдикалцу Милану Ђокићу донирано је 120.000 динара.

Радно место по цени од 5.000 евра

На списку оних које је Грчић помогао налази се и Веселин Шљиванчанин, коме је уплаћена донација од 60.000 динара. Пошто се ради о великом пореском обвезнику, уредно му је на рачун Центара великих пореских обвезника уплаћен и порез за ову трансакцију. 

Весели директор је донације поделио свим општинама и месним заједницама у околини Лазаревца у којима је СНС на власти. Донирана су скоро сва правна и физичка лица у Обреновцу од којих Грчић очекује подршку на следећим локаним изборима. Подсећамо Грчић, води локални одбор СНС-а у Обреновцу, а функцију директора Колубаре више него очигледно користи не би ли се домогао власти у овој општини. Прича се да ће избори бити расписани на пролеће, а каса Колубаре требала би да послужи за куповину сигурних гласова.

У складу са тим експерти СНС донели су процену да ова фирма треба да донира: 41.000,00 за фирму Изи Дизајн из Обреновца, 80.000,00 за џудо клуб Раднички из Обреновца, 80.000,00 за Унију ратних ветерана из Обреновац, 60.000,00 за Пољопривредно хемијску школу у Обреновцу,150.000,00 за Општину Мионица, где су Напредњаци у власти, 240.000,00 за Спортски центар у Обреновцу, 280.000,00 за Општину УБ, где су у власти Напредњаци, 500.000,00 за спортски центар у Обреновцу, 300.000,00 за месну заједницу Велики Црљени, 700.000,00 за месну заједницу Степојевац, 1.000.0000,00 за Пулс театар у Лазаревцу, 490.000,00 за спортски центар општине Грмовац, 180.000,00 за основну школу Јован Јовановић Змај у Обреновцу, 556.723,00 за Савез енергетичара Београда (савез напредњачких кадрова), женски одбојкашки клуб из Уба добио је донацију од 150.000,00 динара… 

Педесетак милиона динара је Колубара прошле и ове године поделила разноразним фудбалским, кошаркашким и другим клубовима. Већина тих клубова није остварила никакве резултате, док је новац фиктивно ушао у клубове, подигнут је у кешу са рачуна и подељен међу „пријатељима“. Спортски клубови су идеални за прање пара јер их не контролише пореска управа, а са рачуна могу да подигну велике количине новца у кешу. 

Неке од интересантних уплата су: 50.000,00 динара за ФК Шумадија Мали Црљени, 50.000,00 динара за ФК Вукићевица из Вукићевца, 50.000,00 динара за ФК Рекреативо из Забрежја, 80.000,00 динара за ФК Прва Искра из Барича, 100.000,00 динара за ФК Тек Слога из Великих Црљена, 200.000,00 динара за ФК јединсто из Уба, 200.000,00 динара за ФК Младост Барошевац, 240.000,00 динара за ФК Тек Слога из Великих Црљена, 250.000,00 динара за ФК Младост из Барошеваца, 250.000,00 динара за ФК Раднички из Рудоваца, 300.000,00 динара за ФК Железничар Лајковац, 600.000,00 динара је донирано општини УБ за потребе општинског фудбалског клуба, у овој општини Напредњаци су у власти, 600.000,00 динара за ФК Турбина Вреоци, 1.450.000,00 динара за ФК Колубара из Лазаревца, 1.500.000,00 динара за ФК Колубара из Лазаревца, 1.500.000,00 динара за ФК Колубара из Лазаревца, Како би исказао страначку лојалност Грчић је Човићевој Звезди, такође проследио 400.000,00 динара.

Колубара финансира и обнову цркве Петка у околини Лазаревца, која се одвија под патронатом бившег полицајца Бранка Милојевића. Колубара ово не финансира што је Грчић религиозан човек, већ зато што је тражио да храм буде срушен до темеља ради експлоатације руде. Овоме се успротивила службеница Општине Лазаревац Даница Радовановић, која није дозвољавала рушење док се не прибави мишљење Завода за заштиту споменика. Грчић је преко напредњака у општини Лазаревац организовао њену смену, потом и рушење храма, а сада финансира његову обнову на другој локацији! 
Након објављивања текста у Таблоиду број 296 о нестручним кадровима које је Грчић по страначкој линији примио у Колубару, директор је изгледа ревидирао ставове по том питању. Сада како кажу Лазаревчани, и они који нису из Српске напредне странке могу да добију посао ако плате 5.000 евра.

„…И запошљавање је роба“

У Колубари дефинитивно важи нова „тарифа“ за нову систематизацију радних места. Евро врти где бургија неће. До посла се долази преко секретара Српске напредне странке за Лазаревац Бојана Стевића Џивџана.

-Радно место у Колубари је роба, а свака роба има своју цену. Цена те робе је 5.000 евра, а продавац те робе је секретар лазаревачког одбора СНС-а Бојан Стевић-Џивџан, преноси сајт Гето Србија.
Они наводе да је за запослење у предузећу Колубара услуге био задужен Драган Јевтић, који је тамошња радна места продавао по цени од 2.500 евра.

-У услугама су и плате мање. Па се за радно место и плаћа мање новца. Јевтић је тамо за новац запослио 800 радника по цени од 2.500 евра по радном месту, пише овај портал што значи да су Јефтић и његови пајташи из Напредне странке зарадили два милиона евра (2.000.000 евра)

За запослење у Рударском басену Колубара постоји систематизација која захтева одређено образовање, стручност и године искуства за руководећа и одговорна радна места, као и у администрацији и у погону.

Ипак према документима коју је Таблоид раније објавио, ова систематизација се не поштује. Већ се у Колубари запошљавају активисти Напредне странке који неиспуњавају никакве услове. Чак се запошљавају и радници који су својевремено узели отпремнине и напустили предузеће.

Према наводима сајта Гето Србија, они који имају да плате такође не морају да испуне услове јер им папире углавном сређује Михаило Петровић-Микица, заменик генералног директора.

Са друге стране у документацији о страначким активистима који нису испунили услове који су достављени Таблоиду, докумената је потписивао лично генерални директор Грчић. Покриће за ове незаконите радње Грчићеви сарадници направили су изменом систематизације. Сада сви руководиоци одељења у комерцијалном сектору могу да буду постављени на руководећа радна места већ са три године искуства уместо са пет година, како је пре било одређено.

-То није оно најопасније, лопови су лопови и посао комерцијалног сектора је да краде. Разуме се да сви желе да поставе жутокљунце да потписују све што им се каже и да на крају они буду ти који одговарају, а Смиљковић и Ковач, који су, иначе, људи енергетског мешетара Вука Хамовића и воде комерцијалу, свакако ће да се извуку.

Најопасније је то што су се усудили да мењају систематизацију у производњи и тиме угрозили животе људе који тамо раде. Када неискусног, или неуког човека пошаљеш да руководи машинама тешким на хиљаде тона, а које се напајају струјом напона неколико хиљада волти, хаварије само чекају да се десе. Разочаравајуће је то што је Микица био тај који је потписао измене Систематизације у производњи, према којима на радним местима „сменски машински инжењер“ и „сменски електро инжењер“ могу да буду и са шестим степеном стручности уместо са седмим, преноси Гето Србија и истиче да сада „руковалац утоварне траке роторног багера“ не мора да има В степен стручности.

Да сменски електричар за багер одлагач може да има и трећи степен стручности уместо најмање четврти или пети да „главни пословођа одржавања багера“ као и „главни пословођа електро одржавања багера“ уместо шестог степена треба да имају пети или четврти; „пословођа електро одржавања багера“ и пословођа електро одржавања трачних транспортера“ као и „пословођа електро одржавања напојне и развојне мреже“ уместо петог степена могу да имају и четврти; „руководилац одводњавања“ може да буде инжењер са само две године радног искуства, као и „главни пословођа одводњавања“ да има четврти степен, а требао би пети. 

Касапљење систематизације

У документима којима је измењена систематизација се на неким радним местима број извршилаца са једног повећава на десет, и тако се стварају непотребна радна места.

Другом изменом Систематизације коју је потписао Грчић уводе се нова радна места као“технолог експлоатације возила Поља“ и ту се као захтев само тражи инжењер седмог степена са само једном годином радног искуства.

-Ту треба неко да потписује прековремене сате рударској механизацији, а ко ће боље од неког са годину дана радног искуства, уплашеног за свој посао. И ту није крај: уводи се ново радно место „руководилац РЈ експлоатација и одржавање путничког саобраћаја“ такође треба да има само годину радног искуства; још једно ново радно место „технолог експлоатације и одржавања железничког транспорта“ опет инжењер седмог степена са само једном годином радног искуства. Овакву искасапљену систематизацију, која се сваког дана све више и више касапи по наредби Бојана Стевића Џивџана, који узима новац за та запошљавања, радници су почели да називају џивџанизација.

Наводи се и да се све ово изводи уз стручну сарадњу са кадровском службом Колубаре на чијем челу је Миле Јеремић.
Један од примера да се нестручно ради је недавна несрећа када је неко послао два вариоца у бункер неочишћен од угљене прашине да изврше заваривање. У том бункеру се током варења десила експлозија! Један вариоц је погинуо! Други вариоц је постао инвалид!

Људи су принуђени да слушају наредбе које им често угрожавају живот, а ко се успротиве њима се потом бави Грчићево одељење за ширење страха у коме раде бивши полицајци.

По наређењу Грчића ПР менаџер Колубаре, Радош Лазаревић је истог дана издао саопштење како је „дошло до несреће, али да су биле предузете све мере заштите на раду“.

Ово је неистина. Јер ако нестручан руководиоц пошаље вариоце да раде у бункеру пуном запаљиве угљене прашине то се не може сматрати безбедним.

А 1.

Само Вучић и Тито

Секретар Српске напредне Странке за Лазаревац, Бојан Стевић звани Џивџан, уредно је поделио минусе свим страначким активистима који нису били на недавној прослави годишњице Српске напредне Странке у Београдској Арени. После пуне Арене, и позитивног медијског извештаја, потпредседник Владе Србије Александар Вучић је пријатељима рекао:
-Ово смо до сада могли да урадимо само ја и Тито!

Схватајући да се са овим човеком, који је изгубио компас и по цео дан планира хапшења политичких противника, није шалити, његови најближи сарадници су послушно ћутали.

Ипак случај „Џивџан“, је најбољи доказ да подршка Вучићу није добровољна.
Пред митинг у Арени, Вучић је позвао локалног страначког секретара Џивжана и наредио му колико аутобуса „напредњака“ из Лазаревца мора да дође.

Џивџан је потом претећим тоном позвао све чланове из Лазаревца. У страху да ће изгубити посао, или друге повластице стечене страначким радом одазвало их се довољно да напуне онолико аутобуса колико је Вучић прописао за Лазаревац. На митингу су „активисти“ из разговора са напредњацима из других градова сазнали да је и код њих ситуација иста. „Ко не уђе у аутобус“ летеће са посла…

Ако је Вучић и поверовао да га воле они којима се прети, да ће изгубити посао ако не дођу да га виде, Џивџан није. Џивџан добро зна да се његовом позиву нису сви одазвали. Они који јесу за сада не морају да брину, али они који нису добли су минус у Џивџанов тефтер.

 

Пише инсајдер К- 6

Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворена канцеларија америчке Финансијске корпорације за међународни развој (ДФЦ) у Београду

5 (1) Премијерка Србије Ана Брнабић и извршни директор америчке Финансијске корпорације за међународни развој …

Функционерка СНС из Аранђеловца (неки кажу Томина швалерка) НАПРЕД(Н)ОВАЛА до Kоридора!

5 (1) На свом ФБ профилу Марија Прековић, саветница председника општине Аранђеловац Бојана Радовића обзнанила …

37 Коментара

 1. А у канда ће инсајдер поново да ради , Или ће АВ своим шармом да обесхрабри Бранкицу и да му она пане у загрљај пошто се прича да гаи склоности ка Водитељкама и Новинаркама

  • Не будите смешни, инсајдер је режимска емисија, да се мало запрети политичким ривалима,и тајкунима , забава за народ. Да ли је било који доказ из те емисије коришћен у неком судском поступку и да ли је било који судски поступак покренут због налаза из те емисије. Лажи и спинованје јавности да јој се окрене глава од одговорних и одговорности.Ништа Вам не значи да ту телевизију из милоште зовемо У92.Угасите телевизор, мислите мало својом главом.

  • видите о томе нисам размишљао 😉 Хвала . Али сам сигуран да Гаи симпатије ка Новинаркама и водитељкама бар тако причају људи код нас у Чаршији

 2. А у канда ће инсајдер поново да ради , Или ће АВ своим шармом да обесхрабри Бранкицу и да му она пане у загрљај пошто се прича да гаи склоности ка Водитељкама и Новинаркама

  • Не будите смешни, инсајдер је режимска емисија, да се мало запрети политичким ривалима,и тајкунима , забава за народ. Да ли је било који доказ из те емисије коришћен у неком судском поступку и да ли је било који судски поступак покренут због налаза из те емисије. Лажи и спинованје јавности да јој се окрене глава од одговорних и одговорности.Ништа Вам не значи да ту телевизију из милоште зовемо У92.Угасите телевизор, мислите мало својом главом.

  • видите о томе нисам размишљао 😉 Хвала . Али сам сигуран да Гаи симпатије ка Новинаркама и водитељкама бар тако причају људи код нас у Чаршији

 3. А у канда ће инсајдер поново да ради , Или ће АВ своим шармом да обесхрабри Бранкицу и да му она пане у загрљај пошто се прича да гаи склоности ка Водитељкама и Новинаркама

  • Не будите смешни, инсајдер је режимска емисија, да се мало запрети политичким ривалима,и тајкунима , забава за народ. Да ли је било који доказ из те емисије коришћен у неком судском поступку и да ли је било који судски поступак покренут због налаза из те емисије. Лажи и спинованје јавности да јој се окрене глава од одговорних и одговорности.Ништа Вам не значи да ту телевизију из милоште зовемо У92.Угасите телевизор, мислите мало својом главом.

  • видите о томе нисам размишљао 😉 Хвала . Али сам сигуран да Гаи симпатије ка Новинаркама и водитељкама бар тако причају људи код нас у Чаршији

 4. А у канда ће инсајдер поново да ради , Или ће АВ своим шармом да обесхрабри Бранкицу и да му она пане у загрљај пошто се прича да гаи склоности ка Водитељкама и Новинаркама

  • Не будите смешни, инсајдер је режимска емисија, да се мало запрети политичким ривалима,и тајкунима , забава за народ. Да ли је било који доказ из те емисије коришћен у неком судском поступку и да ли је било који судски поступак покренут због налаза из те емисије. Лажи и спинованје јавности да јој се окрене глава од одговорних и одговорности.Ништа Вам не значи да ту телевизију из милоште зовемо У92.Угасите телевизор, мислите мало својом главом.

  • видите о томе нисам размишљао 😉 Хвала . Али сам сигуран да Гаи симпатије ка Новинаркама и водитељкама бар тако причају људи код нас у Чаршији

 5. А у канда ће инсајдер поново да ради , Или ће АВ своим шармом да обесхрабри Бранкицу и да му она пане у загрљај пошто се прича да гаи склоности ка Водитељкама и Новинаркама

  • Не будите смешни, инсајдер је режимска емисија, да се мало запрети политичким ривалима,и тајкунима , забава за народ. Да ли је било који доказ из те емисије коришћен у неком судском поступку и да ли је било који судски поступак покренут због налаза из те емисије. Лажи и спинованје јавности да јој се окрене глава од одговорних и одговорности.Ништа Вам не значи да ту телевизију из милоште зовемо У92.Угасите телевизор, мислите мало својом главом.

  • видите о томе нисам размишљао 😉 Хвала . Али сам сигуран да Гаи симпатије ка Новинаркама и водитељкама бар тако причају људи код нас у Чаршији

 6. А у канда ће инсајдер поново да ради , Или ће АВ своим шармом да обесхрабри Бранкицу и да му она пане у загрљај пошто се прича да гаи склоности ка Водитељкама и Новинаркама

  • Не будите смешни, инсајдер је режимска емисија, да се мало запрети политичким ривалима,и тајкунима , забава за народ. Да ли је било који доказ из те емисије коришћен у неком судском поступку и да ли је било који судски поступак покренут због налаза из те емисије. Лажи и спинованје јавности да јој се окрене глава од одговорних и одговорности.Ништа Вам не значи да ту телевизију из милоште зовемо У92.Угасите телевизор, мислите мало својом главом.

  • видите о томе нисам размишљао 😉 Хвала . Али сам сигуран да Гаи симпатије ка Новинаркама и водитељкама бар тако причају људи код нас у Чаршији

 7. А у канда ће инсајдер поново да ради , Или ће АВ своим шармом да обесхрабри Бранкицу и да му она пане у загрљај пошто се прича да гаи склоности ка Водитељкама и Новинаркама

  • Не будите смешни, инсајдер је режимска емисија, да се мало запрети политичким ривалима,и тајкунима , забава за народ. Да ли је било који доказ из те емисије коришћен у неком судском поступку и да ли је било који судски поступак покренут због налаза из те емисије. Лажи и спинованје јавности да јој се окрене глава од одговорних и одговорности.Ништа Вам не значи да ту телевизију из милоште зовемо У92.Угасите телевизор, мислите мало својом главом.

  • видите о томе нисам размишљао 😉 Хвала . Али сам сигуран да Гаи симпатије ка Новинаркама и водитељкама бар тако причају људи код нас у Чаршији

 8. А у канда ће инсајдер поново да ради , Или ће АВ своим шармом да обесхрабри Бранкицу и да му она пане у загрљај пошто се прича да гаи склоности ка Водитељкама и Новинаркама

  • Не будите смешни, инсајдер је режимска емисија, да се мало запрети политичким ривалима,и тајкунима , забава за народ. Да ли је било који доказ из те емисије коришћен у неком судском поступку и да ли је било који судски поступак покренут због налаза из те емисије. Лажи и спинованје јавности да јој се окрене глава од одговорних и одговорности.Ништа Вам не значи да ту телевизију из милоште зовемо У92.Угасите телевизор, мислите мало својом главом.

  • видите о томе нисам размишљао 😉 Хвала . Али сам сигуран да Гаи симпатије ка Новинаркама и водитељкама бар тако причају људи код нас у Чаршији

 9. А у канда ће инсајдер поново да ради , Или ће АВ своим шармом да обесхрабри Бранкицу и да му она пане у загрљај пошто се прича да гаи склоности ка Водитељкама и Новинаркама

  • Не будите смешни, инсајдер је режимска емисија, да се мало запрети политичким ривалима,и тајкунима , забава за народ. Да ли је било који доказ из те емисије коришћен у неком судском поступку и да ли је било који судски поступак покренут због налаза из те емисије. Лажи и спинованје јавности да јој се окрене глава од одговорних и одговорности.Ништа Вам не значи да ту телевизију из милоште зовемо У92.Угасите телевизор, мислите мало својом главом.

  • видите о томе нисам размишљао 😉 Хвала . Али сам сигуран да Гаи симпатије ка Новинаркама и водитељкама бар тако причају људи код нас у Чаршији

 10. lep, uspešan,ostvaren,obrazovan,ima još al me mrzi da kucam….

 11. rOĐENI BRAT NINDŽE KORNJAČE. MAJKO MOJA NEĆU MOĆI DA OKA SKLOPIM POSLE OVE SLIKE. NI DIJAZEPAM MI NEĆE POMOĆIIIIIII

 12. Pa posle kažu da SNS ruši neko drugi a ne oni sami.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *