fbpx

Ратари из Гајдобре прете блокадама

0
(0)

ГАЈДОБРА – Ако општина не спречи да сточари добијену државну земљу издају у подзакуп, ратари из Гајдобре биће приморани да организују блокаде и друге облике грађанске непослушности.

У њиховом атару, од 950 хектара државне земље, половину су по повољној цени добили у закуп сточари из других села и Бачке Паланке, којима те оранице очигледно нису неопходне када их издају трећим лицима и тако остварују бесправну добит, тврде Гајдобрани. Они такође оптужују општинску комисију да погрешно тумачи закон и да су сточари на тај начин добили више земље него што им припада.

Паоре из Гајдобре колективно је примио Бојан Радман, председник општине. Захтевали су раскидање уговора са сточарима, који су по приоритету добили државне бразде на обраду, на име својих фарми. Неки од њих, тврде Гајдобрани, немају уматичен број грла стоке са којима су конкурисали за државне оранице. Сточари такође захтевају да се убудуће површина земље за једног сточара ограничи на највише сто хектара за правна и 50 хектара за физичка лица, како се неки не би незаконито богатили на државној земљи, и то управо они који се баве агробизнисом. Радману је речено да држава треба да поведе рачуна пре свега о паорима који издржавају своје породице, обрађујући по десетак хектара земље.

– Када ускоро почну пролећни радови, нећемо дозволити ником од подзакупаца да уђе у парцеле у нашем атару. Не желимо да правимо проблеме јер смо озбиљни људи, али ако то држава не спречи, мораћемо ми – запретио је пољопривредник Неђо Иванишевић.

НИ ДОБРО, НИ ПРАВЕДНО ПАОРИ се жале да су од 950 хектара државне земље, сточари лане добили половину површина на обраду без лицитације, а на основу Програма одржавања и уређења државне земље. Ратарима је за лицитацију преостало око 450 хектара, али је опет сточарима издвојено пола, што значи да ћемо ми, ратари, за две године бити на нули. А то, опет, значи да тај програм није ни праведан, ни добар – напомиње Иванишевић.

Паори из Гајдобре су оптужили поједине пољопривреднике да су унапред, пре лицитације, узурпирали површине које су сами изабрали, а да нико из општине није реаговао. У катастарској општини Гајдобра има још неизлицитираног државног земљишта, а паори су захтевали да се сточарима онемогући да учествују у закупу.

– Имамо случај да је један сточар добио 180 хектара, а обрађује само 50, док је остатак дао у подзакуп. Долазе сточари из Товаришева, Бачке Паланке и других места јер имају право на закуп, и тако се нама ускраћује једини начин да преживимо са десетак до 20 јутара земље. Такође, за земљу је заинтересован и „Нектар“. Они овде имају фарму „Будућност“ и пошто су изједначена правна и физичка лица, и „Нектар“ има право да конкурише за земљу у Гајдобри – објашњава Симо Дабић разлоге посете председнику општине Радману.

– Он нас је подржао, али нама се чини да он нема решење.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нарко дилер Предраг Колувија у редовном и сталном контакту са државним врхом, људима из врха МУП-а, војске…

4.3 (25) Оптужница против Предрага Kолувије, коју је KРИK јуче добио од Тужилаштва за организовани …

Скандал с народним парама: „Око соколово“ на половним возилима ГИМ-а!?

4.7 (12) Одборник Народне странке у Скупштини Београда, адвокат Милош Павловић, изјавио је данас да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *