Србија

Ратари остали без земље, предност на конкурсу добила фирма која је узгајала марихуану!

Ратари из Гакова у сомборској општини остаће ове године без државног пољопривредног земљишта које су досад могли да закупљују, јер су њиве у том селу подељене проблематичним фирмама које имају фарме, пише Војвођански аналитичко-истраживачки центар ВОИЦЕ.

Међу новим закупцима државног земљишта је говедарска „Фарма Гаково“, на којој је у јануару ове године у акцији сомборске полиције и Жандармерије откривена лабораторија марихуане, а којој је дато право пречег закупа на основу сточног фонда за више од 390 државних хектара.

Како наводи ВОИЦЕ, у тренутку доделе земљишта и одлуке комисије, фарма није имала довољно грла стоке за толико ораница, па је „довозила телад с друге фарме и враћала их по изласку инспекције“.

Ратари остали без земље, предност на конкурсу добила фирма која је узгајала марихуану!

У закуп 573 хектара у Гакову и Сомбору ушло је предузеће „ЛТМ Анимал Траде“, са седиштем у Змајеву, а како је раније писао ВОИЦЕ, њен већински власник је Томислав Вишњић, адвокат из Београда и бранилац оптужених за ратне злочине на Косову пред Хашким трибуналом.

Према подацима Годишњег програма коришћења пољопривредног земљишта на територији Сомбора за 2018. годину, највише хектара (970) припало је предузећу „Влашкалић ДОО“, у власништву Миодрага Влашкалића из Сивца иако по наводима ВОИЦЕ, није из одговарајуће катастарске општине.

„Фарма свиња Миодрага Влашкалића у Милчићу није у гаковачкој катастарској општини, већ се налази измедју насеља Светозар Милетић и Сомбора, па је тако ближа Чонопљи и Алекси Шантићу, у којима је било довољно њива за закуп“, навео је портал и додао да ће на територији Сомбора Влашкалић бити највећи укупни закупац када је о сточарима реч.

Након поделе по праву пречег закупа, ратарима ће ове године за лицитирање остати мање од 500 хектара лошијег земљишта, пашњака и малих парцела, а како тврде пољопривредници, комисија за доделу државног земљишта у Сомбору њиве је делила „под утицајем партијских и локалних моћника“.

У Одељењу за пољопривреду Града Сомбора за ВОИЦЕ су казали да је процедура око издавања државних њива „спроведена по закону и да паори у Гакову и Сомбору нису остали без могућности да учествују на лицитацији“.

Начелник Одељења за пољопривреду и рурални развој у Сомбору Владимир Катанић рекао је да је комисију именовала скупштина те да је она вероватно „заузела став да се земљиште даје у закуп онако како је давано у ранијим годинама, да не померају сточара са земљишта које је користио у претходној години“.

Медјутим, увид у Годишњи програм коришћења пољопривредног земљишта у Сомбору за 2017. годину, показао је да „Фарма Гаково“ и фирма „ЛТМ Анимал Таред“ гаковачке њиве нису закупљивале прошле године, док је „Влашкалић ДОО“ изнајмљивао много мање хектара.

На списку закупаца у Гакову по праву пречег закупа, поред те три фирме, нашло се и 17 сточара који 2017. године у том атару нису изнајмљивали њиве.

(извор: београдски-глас.рс)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!