РХМЗ очекује много падавина широм Србије

0
(0)

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да се данас у западној и југозападној Србији очекује 10 до 15 литара, а у осталим крајевима пет до 10 литара кише по метру квадратном.

На Колубари код Ваљева, Словца и Белог Брода водостај је изнад граница ванредне одбране од поплава са тенденцијом мањег опадања.

На Љигу код Боговађе водостај је, како се наводи у упозорењу Завода, изнад упозоравајућег нивоа са тенденцијом стагнације и мањег опадања.

На горњем току Тамнаве код Коцељева водостај је у стагнацији и мањем опадању, а низводно код Чемановог Моста водостај се налази изнад границе ванредне одбране од поплава са тенденцијом стагнације током 16. маја.

На Убу водостај је у стагнацији и налази се изнад границе ванредне одбране од поплава са тенденцијом стагнације и мањег опадања током 16. маја. 

РХМЗ наводи и да је на Сави код Јамене и Šапца водостај изнад границе ванредне одбране од поплава, а код Сремске Митровице нешто испод границе ванредне одбране са тенденцијом већег пораста до 19. маја.
 На горњем току Јадра код Осечине и Завлаке водостај је, како се наводи, у мањем опадању, а низводно код Лешнице у стагнацији и кретаће се изнад границе ванредне одбране од поплава током 16./17. маја. 

На Дрини код х.с. Радаљ водостај је знатно изнад упозоравајућег нивоа са тенденцијом стагнације и мањег опадања.
 

РХМЗ упозорава и да је на Јасеници водостај изнад границе ванредне одбране од поплава са тенденцијом стагнације и мањег опадања током 16. маја.
На Кубршници, Ресави и Лугомиру границе ванредне одбране од поплава су превазидјене са тенденцијом стагнације и мањег опадања током 16. маја.
 

На Млави и Пеку водостаји су изнад граница ванредне одбране од поплава са тенденцијом мањег пораста током 16./17. маја.

 На Белом Тимоку код Зајечара и на Црном Тимоку код Гамзиграда водостаји су изнад упозоравајућих нивоа (мере приправности) са тенденцијом мањег пораста током 16./17. маја.

На сливу Топлице водостај ће се кретати нешто изнад границе редовне одбране од поплава са тенденцијом стагнациије и мањег опадања током 16./17. маја.
На Моравици, Бјелици и горњем току Западне Мораве водостаји су, како тврде у РХМЗ-у, изнад упозоравајућих нивоа са тенденцијом мањег опадања током 16. маја, а на доњем току Западне Мораве водостај ће бити у умереном порасту током 16./17. маја, а затим у мањем опадању.
 

На Нери, Брзави и Моравици водостаји ће се приближити упозоравајућим нивоима (мерама приправности) током 16./17. маја.

Танјуг

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Највеће поплаве на Косову и Метохији задњих 50 година, преко 200 Срба заробљено у кућама без струје, воде и хране!

5 (2) Тренутно се дешавају највеће поплаве на Kосову и Метохији у последњих 50 година. …

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend