Руска Сбербанка купује Комерцијалну банку

0
(0)

Београд – Највећа руска банка Сбербанка, како незванично сазнајемо, заинтересована је за куповину једне велике банке у Србији. У игри су италијанска Интеза и домаћа Комерцијална – водеће банке у Србији са око 600 експозитура и филијала и више од 6.000 запослених. Руска банка жели да се што више прошири на тржиште наше земље и интензивно отвара нове филијале како у Београду, тако и осталим градовима и местима у Србији.

Збербанка је у Србију дошла прошле године куповином аустријске Фолкс банке.

Ова банка спремна је на велика улагања у Србији, са посебним акцентом на сарадњи са великим приватним компанијама и јавним предузећима. Због тога би желела да преузме и једну велику банку на нашем тржишту. Што се тиче наше Комерцијалне банке, она је и даље у већинском државном власништву, са учешћем од 42,59 одсто, док Европска банка за обнову и развој има у њој удео од 25 одсто. До сада се у више наврата помињало да ће ова највећа домаћа банка завршити у рукама неке стране, али после прошлогодишње докапитализације од 100 милиона евра колико је држава уложила речено је да је стављен мораторијум на продају у трајању од пет година.

За Комерцијалну банку до сада је постојао став с једне стране да треба да буде продата и да добије титулара, док су други сматрали да је Србији неопходна једна јака домаћа банка.

Друга банка која је, како незванично сазнајемо, у игри да се нађе под окриљем највеће руске банке јесте италијанска Интеза. Међутим из Интезе су демантовали да преговарају са Русима око продаје ове финансијске институције.

Гигант

Збербанка располаже капиталом од 876 милијарди евра, запошљава 245.000 људи и њене услуге користи више од 70 милиона клијената. Оснивач ове банке је Банка Русије и њен власник са 50 одсто плус једне акције са правом гласа.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић и напредне економске убице продали Комерцијалну банка Словенцима

0 (0) Комерцијална банка продата је словеначкој Новој љубљанској банци (НЛБ) за око 500 милиона …

Табаковић: Не треба продавати Kомерцијалну банку

0 (0) Гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је данас да не би …

3 Коментара

  1. Ko bi znao što sve mutna voda valja .Godinama je tako…ništa novo

  2. Eto cirilicnog natpisa na banci, i to RUSKA! 😀 Ja da imam para, ja bih otvorila banku koja bi se zvala ovako: ВУКОВАР СРБ . 😀 Za uspesnu saradnju, naravno, njihovog ministra Milanovica koga Hrvati „obozavaju“ za vecinskog vlasnika. . 😀

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *