Шабац: Прети зараза од пацова

Шабац: Прети зараза од пацова

0
(0)

ШАБАЦ – Због опасности од избијања епидемија, Штаб за ванредне ситуације у Шапцу у уторак је упутио налог надлежној градској служби да у хитном року спроведе акцију третирања комараца. Такође, наложено је и да се што пре уради систематска дератизација, јер су се глодари размножили у енормном броју, а они су познати као преносиоци озбиљних обољења.

– Недавна акција третирања комараца није дала резултате, па је неопходно поновити је у што краћем року, и то из ваздуха, са земље и ларвицидно, ради заштите здравља становништва – каже, за „Новости“, начелница санитарне инспекције у Шапцу и члан Штаба др Борка Кокановић. – Комарци су преносиоци вируса Западног Нила, а на подручју Мачванског округа вирус је већ раније изолован.

Енормном размножавању комараца, очигледно, погодовао је поплавни талас, као и задржавање воде у многим депресијама. У центру Шапца, у вечерњим сатима, немогуће је шетати, а камоли седети у парку, док уз водотоке уопште није ни могућ боравак. У селима, где се вода задржала и у појединим кућама, комарци гризу усред поднева, и то на врелом сунцу.

– Препорука је да људи пију флаширану воду, користе дезинфекциона средства и рукавице када чисте куће. Али, и локална самоуправа мора да третира комарце, ако треба и више пута, јер је ситуација ванредна. Такође, као противепидемијска мера мора да се уради и систематска дератизација, које није било више година па су се пацови намножили – рекао је приликом обиласка угрожених села епидемиолог Завода за јавно здравље др Небојша Софранић.

Иначе, у Миокусу су и у уторак, читавог дана биле екипе Сектора за ванредне ситуације, ВП „Сава“, Ветеринарског института, Црвеног крста, као и чланови Штаба, јер је стање, заиста, алармантно. Људи немају чисте воде за прање кућа после поплава. Бунари су препуни загађене воде, помешане са фекалијама, па се тражи начин да се испразне, исперу и што пре дезинфикују.

– Када је Добрава подивљала и поплавила села таласом до првог спрата, стока је евакуисана на брда код рођака и пријатеља. Међутим, не може вечно тамо да остане, па је ових дана враћају у штале. Све време кризе допремамо сточну храну, али сада ћемо морати да смислимо и како да напојимо сва ова стада – каже Милоје Драгојевић, члан Штаба и директор Саветодавне пољопривредне стручне службе у Шапцу.

ПУСТОШ

АТАРИ села оридског басена изгледају као површина Марса. Нема ниједне зелене травке по двориштима ни на њивама. Само црна, расквашена земља, стравичног задаха. Вода коју ватрогасци даноноћно црпе из домаћинстава је петролеј зелена, као да је у питању нафта. Куће и штале су празне, срушени и поцепани пластеници.

 

А. Делић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

После вакцинације 156 људи у дому за старе у Шапцу, 125 заражено короном! (видео)

После вакцинације 156 људи у дому за старе у Шапцу, 125 заражено короном! (видео)

5 (9) Водитељка: Након што је 31. децембра 156 корисника Геронтолошког центра у Шапцу вакцинисано, …

НЕСТОРОВИЋ: Швеђани нису закључавали народ, а сада имају колективни имунитет на Kорону!

НЕСТОРОВИЋ: Швеђани нису закључавали народ, а сада имају колективни имунитет на Kорону!

4.6 (23) Пулмолог Бранимир Несторовић рекао је да је важно то што је опао проценат …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend