Шабић наложио Влади да открије меморандум који је под кључем упркос 200.000 динара казне

0
(0)

ПОВЕРЕНИК за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић упутио је данас Влади Србије захтев да Балканској истраживачкој мрежи (BIRN) достави копију меморандума о разумевању између Јавног предузећа „Електропривреда Србије“ и компаније „Амплекс Емирејтс ЛЛЦ“.

Како је наведено у саопштењу, Шабић је влади упутио захтев да спроведе његово решење из децембра 2014. године којим је Министарству рударства и енергетике наложено да новинару BIRN-а достави копију тог меморандума.

Ресорно министарство није поступило по том решењу, иако је по закону оно обавезујуће, коначно и извршно, већ је без основа тражило одлагање извршења, па Управном суду поднело тужбу против повереника, односно његовог решења. Ту тужбу суд је одбацио, додаје се у саопштењу.

Повереник је након тога, у складу са законом, изрекао министарству две новчане казне у укупном износу од 200.000 динара и будући да ни након плаћања казни министарство није поступило по решењу, обратио се овим захтевом Влади Србије да то решење, како закон предвиђа, изврши применом непосредне принуде.

„Конкретан случај представља илустративан пример несхватљиве упорности у неизвршавању обавеза према јавности јер је практично немогуће пронаћи ваљано, прихватљиво, чак ни било какво, бар формално, правно објашњење за то“, оценио је Шабић у саопштењу.

Он је додао да објашњење за то не могу бити одредбе меморандума на који се министарство позивало, којима се приступ информацијама из уговора условљава сагласношћу уговорних страна.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хрвати јавно хвале нову владу Поглавника Вучића, поред премијерке и два министра они би још места у влади

5 (3) Загребачки „Јутарњи лист“ констатује данас да је за Хрватску добра вест да Ивица …

Сигал: Black Lives Matter личи на терористичку групу која би да свргне владу САД и уништи земљу

5 (7) * О рушењу историјских споменика широм САД: „Ако су сви ти људи били …

Један коментар

  1. rodoljub zaharijevic

    o cemu vi a i on pricate,ko zarezuje sabica,pa u ovoj zemlji se nepostujeodluka ustavnog suda a neko ce da se uplasi zahteva sabica nemojte nas zajebavati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend