Насловна / Србија / Хроника / Шабић тражи податке о уговорима које је Агенција за осигурање и финансирање извоза склапала са компанијом Пинк
Шабић тражи податке о уговорима које је Агенција за осигурање и финансирање извоза склапала са компанијом Пинк 1

Шабић тражи податке о уговорима које је Агенција за осигурање и финансирање извоза склапала са компанијом Пинк

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић затражио је данас од Владе Србије да обезбеди објаву података о уговорима које је Агенција за осигурање и финансирање извоза склапала са компанијом Пинк интернешенел од 2013. до краја 2015.

Центар за истраживачко новинарство (ЦИНС) Независног удружења новинара Србије упутио је после објаве Савета за борбу против корупције да је АОФИ у 2014. дала ТВ Пинк милионски кредит за рефинансирање, захтев тој агенцији да му достави све уговоре који су склапани са Пинк интернешенелом, као и обавештење да ли је та компанија Жељка Митровића испунила обавезе из уговора.

Агенција је потврдила да је та компанија њен клијент, да има вишегодишње закључене извозне послове и да уредно сервисира своје обавезе, а да остали тражени подаци у вези с компанијом Пинк интернешенел представљају пословну тајну.

ЦИНС је поводом одбијања АОФИ да достави тражене податке, упутио жалбу поверенику за информације од јавног значаја.

Повереник у поступку по жалби донео решење којим је наложио АОФИ давање тражених информација од јавног значаја које се односе на уговоре са Пинком у претходне три године, али и са другим правним лицима, и због одбијања давања инфомација изрекао Агенцији новчану казну од 200.000 динара.

„Решење је као и у свим сличним случајевима, засновано на ставу да су у начелу сва располагања јавним средствима апсолутно легитиман предмет интересовања јавности. У складу је са обавезама органа власти које располажу тим средствима да те информације чине доступним на проактивној основи или на захтев грађана и медија у свим ситуацијама, а утолико пре када су јавно изнете резерве у погледу законитости пословања, као што је то у конкретном случају учињено и од стране Савета за борбу против корупције Владе Србије“, наводи се у сапштењу повереника.

Агенција за осигурање и финансирање извоза је затворено акционарско друштво чији је једини акционар Република Србија.

Бета

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Милионски дугови: Готово 4.000 београдских таксиста није платило порез 11

Милионски дугови: Готово 4.000 београдских таксиста није платило порез

Београд — Више од половине укупног броја београдских таксиста има дуговања према пореској управи! У …

Галеника након приватизације – губитак у пословању, смањена производња, нови отпис дугова 12

Галеника након приватизације – губитак у пословању, смањена производња, нови отпис дугова

У првој години пословања са новим власником, Галеника је остварила губитак од 10,3 милиона евра, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *