fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Шабић тражи податке о уговорима које је Агенција за осигурање и финансирање извоза склапала са компанијом Пинк

Шабић тражи податке о уговорима које је Агенција за осигурање и финансирање извоза склапала са компанијом Пинк

0
(0)

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић затражио је данас од Владе Србије да обезбеди објаву података о уговорима које је Агенција за осигурање и финансирање извоза склапала са компанијом Пинк интернешенел од 2013. до краја 2015.

Центар за истраживачко новинарство (ЦИНС) Независног удружења новинара Србије упутио је после објаве Савета за борбу против корупције да је АОФИ у 2014. дала ТВ Пинк милионски кредит за рефинансирање, захтев тој агенцији да му достави све уговоре који су склапани са Пинк интернешенелом, као и обавештење да ли је та компанија Жељка Митровића испунила обавезе из уговора.

Агенција је потврдила да је та компанија њен клијент, да има вишегодишње закључене извозне послове и да уредно сервисира своје обавезе, а да остали тражени подаци у вези с компанијом Пинк интернешенел представљају пословну тајну.

ЦИНС је поводом одбијања АОФИ да достави тражене податке, упутио жалбу поверенику за информације од јавног значаја.

Повереник у поступку по жалби донео решење којим је наложио АОФИ давање тражених информација од јавног значаја које се односе на уговоре са Пинком у претходне три године, али и са другим правним лицима, и због одбијања давања инфомација изрекао Агенцији новчану казну од 200.000 динара.

„Решење је као и у свим сличним случајевима, засновано на ставу да су у начелу сва располагања јавним средствима апсолутно легитиман предмет интересовања јавности. У складу је са обавезама органа власти које располажу тим средствима да те информације чине доступним на проактивној основи или на захтев грађана и медија у свим ситуацијама, а утолико пре када су јавно изнете резерве у погледу законитости пословања, као што је то у конкретном случају учињено и од стране Савета за борбу против корупције Владе Србије“, наводи се у сапштењу повереника.

Агенција за осигурање и финансирање извоза је затворено акционарско друштво чији је једини акционар Република Србија.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Савски кеј уместо до краја месеца – готов тек 1. септембра

0 (0) Јануар 2020. Овај рок као финални за обнову Карађорђеве и Савског кеја стајао …

Случај Луке Београд: Без одговорних за то што је приватизација постала купопродаја некретнина (видео)

5 (3) Специјални суд јуче је у поновљеном поступку поново ослободио бившег министра привреде и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *