Шабић затражио од владе принудно извршење одлуке о имовини Синише Малог

0
(0)

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић поднео је Влади Србије захтев да непосредном принудом обезбеди извршење његовог решења којим је Агенцији за борбу против корупције наложено да порталу Пиштаљка достави копије докумената који се тичу имовине и прихода градоначелника Београда Синише Малог.
То је затражено пошто Агенција није поступила по решењу Повереника ни након плаћања новчаних казни у укупном износу од 200.000 динара.

Претходно је Агенција за борбу против корупције захтев за приступ информацијама портала Пиштаљка одбила у целости ускраћујући приступ било којој информацији, па јој је, поступајући по жалби Пиштаљке, повереник наложио да достави тражене информације, с тим што ће неке, које представљају податке о личности, заштитити. Агенција је решење извршила делимично и заштитила, односно ускратила и информације које не представљају податке о личности, попут износа финансијских трансакција, површину непокретности, марке аутомобила и друго.

„Након што је Повереник ставио Агенцији у изглед изрицање новчаних казни, Агенција је Пиштаљци доставила и неке информације које је претходно ускратила, али ни овај пут не све, а непоступање по налогу Повереника ‘објаснила’ тиме да је реч о подацима који су ‘строго поверљиви’ и који су као такви означени од стране других органа, Јавног тужилаштва и Управе за спречавање прања новца. Овај ‘аргумент’ Агенције није прихватљив… Позивање на ‘строгу поверљивост’ тек у фази извршног поступка је и с елементарног правног аспекта неодрживо“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да информације везане за сумњу у прање новца било ког функционера никако не могу да добију степен поверљивости „строго поверљиво“ и да је „у сукобу с елементарном логиком“ закључак да би њихово саопштавање јавности довело до „тешке штете по интересе Србије“.

„Повереник је захтев Влади упутио свестан чињенице да Влада ‘доследно’ не извршава своју законску обавезу да у случају потребе принудним путем обезбеди извршење Поверениковог решења, јер сматра својом обавезом да доследно примењује мере на које је овлашћен и дужан у заштити права јавности“, каже се у саопштењу Повереника.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОСТАВКА! Загорка Доловац је најодговорнија за системску криминализацију Србије, државног апарата и читавог друштва

5 (4) Након што је коначно извирила из вишегодишње медијске илегале обимним интервјуом објављеним у …

Докле ћете ви Срби да ћутите и трпите ове гологузане из Чипуљића да вас возају као мајмуне?!

5 (11) Глобос осигурање, који је од фебруара у власништву функционера СНС Остоје Мијаиловића, бележи …

Један коментар

  1. Šabić i njegova kancelarija su redak svetao primer i izuzetak u opštoj korumpiranosti institucija. To se vidi iz svih njihovih poteza, a i gradjani i novinari koji su im se obraćali imaju više nego pozitivna iskustva. Bravo Šabiću!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend