Шангајска организација за сарадњу организовала финансијску базу

0
(0)

10.12.2012. –

Самит Шангајске организације за сарадњу који је одржан 5. децембра у Бишкеку је поставио финансијски фундамент рада организације. Шефови влада земаља ШОС су потписали документ о Развојном фонду и Развојној банци организације. Посматрачи наглашавају да интерес држава за јачање сарадње у азијско-пацифичком региону није случајан: у условима светске кризе управо тамо се отварају економске перспективе.

Самит ШОС је овог пута организован у главном граду Киргистана. Шефови влада земаља организације су усагласили план развоја за најближе четири године, и потписали споразум о Развојном фонду и Развојној банци. Утврђен је буџет за 2013. годину.

Русију је на самиту представљао премијер Дмитриј Медведев. Он сматра да главни задатак чланова организације постаје уједињење напора и усаглашавање економске политике. У Москви се надају да ће партнере заинтересовати руско-кинески предлог о стварању система персоналне мобилне сателитске везе. Важан правац ће бити и стварање поузданих савремених транспортно-логистичких мрежа које ће омогућити да се смањи време и средства утрошена на превоз робе међу земљама. Још један важан правац рада је енергетски клуб ШОС. Он треба да постане једна од главних карика енергетске безбедности у свету, изјавио је Дмитриј Медведев.

Управо азијско-пацифички регион у последње време постаје острво стабилности, говори директор Послованог клуба ШОС Денис Тјурин:

– У условима светских економских потешкоћа азијско-пацифички регион, и пре свега Кина, је тачка на којој се бележи интензивни раст. То без сваке сумње привлачи додатну пажњу свих држава на постсовјетском простору, па и Русије, на сарадњу са том земљом.

Циљ ШОС-а је од самог почетка била економска сарадња. Али ситуација у свету је диктирала своје услове и дуже време је организација пре свега представљала политички клуб. Сада се ствари мењају, наглашава експерт Високе школе економије Алексеј Маслов:

– За последње 3-4 године се појачао управо економски чинилац. Проширење царинских коридора, транспортне комуникације, рад на заједничким пројектима. Највећи пробој је стварање заједничког фонда у оквиру ШОС-а и специјалног рачуна. Један од парадокса ШОС-а је у томе да се крупни пројекти не могу заједнички финансирати. Стога се сада организује финансијска база за све основне пројекте.

Шангајска организација за сарадњу је основана 2001. године. Њене чланице су Русија, Кина, Казахстан, Киргистан, Таџикистан и Узбекистан. И, наравно, економски интереси су основа за зближавање ових земаља. Али државе чланице не заборављају и на заштиту својих интереса у региону. Тим пре што привлачни у економском плану регион постаје предмет пажње водећих држава света. Неке од њих су навикле да решавају проблеме војним средствима. Али у том делу земаљске кугле постоје и други војни блокови – на пример, Организација уговора о колективно безбедности (ОДКБ). И активност суседних држава – рецимо, постављање америчких ПВО ракета „Патриот“ у Турској – ти блокови неће оставити без пажње.

Крајем ове недеље се сазнало да ОДКБ усавршава своју војну структуру. Појавиће се војни комитет у оквиру организације. Донета је и одлука да се створе заједнички системи ПВО и ПРО свих земаља учесница Споразума – Русије, Казахстана, Јерменије, Белорусије, Киргистана и Таџикистана.

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вилијам Енгдал: Црно на бело – ко финансира немире у Америци

5 (3) Покрети који стоје иза протеста који су дестабилизовали Сједињене Државе отворено наводе да …

Вучић криминалцима и партијским ескадронима замењује војно-полицијске јединице Kоманданти јединица “стажирају” у затворима

5 (11) „Благовремененом“ реакцијом Војске Србије мигранти у камповима за избеглице у реону Шида „стављени …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend