fbpx

Сарадња Kрушика и ГИМ-а и даље траје

5
(1)

Последњи уговор Kрушика и фирме ГИМ, коју у преговорима са домаћим војним фабрикама, према доступној документацији, неретко заступа Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, а којом је предвиђена испорука укупно 267.000 разорних мина разних калибара, још није реализован у потпуности.

Односно, није био до јуче, докад су радници Kрушика били на двонедељном зимском колективном уговору.

Kрушик је ГИМ-у до сада, у оквиру последњег уговора са том приватном компанијом, испоручио три лота са нешто више од 200.000 мина, а остало је да испоручи још око 60.000 мина разних калибара.

У ваљевској фабрици се спекулисало да би тих 60.000 мина ГИМ-у могло да буде испоручено током минулог зимског колективног одмора, док радници нису у погонима. Индикативно је да је у Kрушику током минулог одмора било ангажовано 40-ак радника, чији је задатак био да „хитно заврше производњу контингента мина од 120 и 80 милиметара, да би могле да буду испоручене купцу.

Фирма ГИМ је 3. октобра 2018. са Kрушиком потписала трећи и последњи уговор у тој години (28/13-ГИМ-KВ/20183) о куповини и извозу мина у Саудијску Арабију.

Два месеца раније, потписан је предуговор у вези са тим пословним аранжманом којим је предвиђено да Kрушик ГИМ-у испоручи укупно 267.000 мина, од чега 60.000 мина од 60 мм, 150.000 мина од 81 мм, 50.000 мина од 120 мм и 7.000 мина од 82 мм.

Према уговору са представницима Саудијске Арабије, ГИМ је Kрушикове мине тој заливској земљи требало да испоручи у четири лота.

Прва два испоручена су авионом: један крајем новембра прошле, а други у марту ове године. Трећи лот је, у јуну ове године, пут Арабије кренуо бродом из луке Бургас.

ГИМ је мине од 60 мм Kрушику плаћао 45,20 долара по комаду (фабричка цена дефинисана на 52,40 долара), односно за 6,70 долара мање од Југоимпорта СДПР, а оне од 120 милиметара чак 22 долара мање од државног предузећа.

Kад се оних 60.000 мина од 60 мм помножи са 6,70 долара и 50.000 мина од 120 мм са 22 долара, колико износи разлика у ценама у корист фирме коју заступа отац министра полиције у односу на Југоимпорт, долази се до цифре од око 1,5 милион долара, за колико су Kрушик и Југоимпорт СДПР оштећени у само једном послу ваљевске фабрике са привилегованим трговцима оружјем.

Наш лист је у више наврата о ситуацији у Kрушику покушавао да разговара са надлежнима у тој фабрици, најпре са генералним директором Владаном Лукићем, а потом и са председником Надзорног одбора, потпуковником Вељком Петровићем.

Тим поводом обраћали смо се и Министарству одбране, тражећи да дозволи пуковнику Петровићу да говори за наш лист. Од тог обраћања Министарству одбране прошло је готово месец дана, али одговора нема.

Председник НО Kрушика требало би да одговори зашто су ГИМ, фирме Слободана Тешића и арапска компанија Интернешенел голден група, које ваљевској фабрици, на име испоручене робе, дугују више од седам милиона евра, повлашћени купци мина и граната и да ли је тачно да су дугови и губици Kрушика достигли више десетина милиона евра (помиње се и свих 100 милиона евра)?

Такође, отворено је и питање о томе да ли је у Kрушику прекобројно више стотина радника, као и зашто фабрика ради тек са 10 до 20 одсто капацитета.

дАНАС.РС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србију до краја године чека још три милијарде евра Вучићевог новог дуга

5 (2) Други пакет помоћи привреди који обухвата двомесечну исплату 60 одсто минималне зараде, што …

Како Весићево “Око соколово” пуни џепове напредњака Мијаиловића и Горана Весића

0 (0) Јавна набавка београдског Паркинг сервиса за куповину џипова „Ранге Ровер“, расписана је са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *