fbpx

Све више фалсификованих слаткиша и играчака

0
(0)

Београд – Кријумчарени, кривотворени производи, осим ризика који представљају за потрошаче, због сумњивог квалитета наносе штету државном буџету и онима који легално послују. Од профита који се добије дистрибуцијом и продајом такве робе на црном тржишту често се финансирају и други видови криминала. Претприступни преговори и поглавље 7 не могу бити затворени без потпуне усаглашености правне регулативе и преузетих обавеза спроведених у пракси у складу са стандардима ЕУ.

За непуна два месеца, републичка Управа царина задржала је 31 тону лизалица и бомбона, 22.000 комада чоколадних јаја и запленила више од тоне сумњиве гардеробе. Производи који повређују права интелектуалне својине се уништавају.

„Заплењене су четири пошиљке са преко 250.000 комада кондиторских производа који су већ уништени. Иначе, најчешће се фалсификују текстил, обућа и козметика, а у последње време и храна, што је нарочито опасно. Истакао бих да такви производи најчешће долазе из Кине и Турске“, каже Небојша Анђелковић, начелник Одељења за заштиту права интелектуалне својине Управе царина.

Често се кривотворе и играчке и други производи за децу, који могу бити веома опасни, па надлежни скрећу пажњу родитељима.

„Морају бити свесни и обратити пажњу да су те лутке врло слабог квалитета, делови се често лако кидају, тако да оне врло брзо постану неупотребљиве и што је најпроблематичније код тих фалсификованих дечјих играчака, не знамо од ког су састава прављене. Посебно не знамо којим су бојама рађене, која је пластика рађена. Тако да је апсолутно небезбедан аспект за куповину“, истиче начелник тржишне инспекције Горан Мацура.

Препреке при контроли

На интернету се најчешће фалсификују лекови, медицински производи, дуван и цигарете, кажу у МУП-у.

„Из простог разлога што се ради о великој заради у овим случајевима, а роба долази у великој количини са Косова и Метохије, где немамо могућности да потпуно контролишемо границу, где постоји велики број такозваних дивљих прелаза преко којих се та роба преноси и одмах преко курирских служби дистрибуира на тржиште. Пре свега на тржиште централне Србије, а онда евентуално и ван граница Србије“, рекао је Микаило Тијанић, шеф Одсека за сузбијање криминала у области интелектуалне својине.

Интернет пружа велику анонимност извршиоцима кривичних дела. Постоји велики број слободних вај-фај мрежа, а курирске службе идентификују оне који робу шаљу.

Тешко је пратити и токове новца, јер је наплата могућа и у иностранству преко различитих сервиса.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ГРЧКА ФАТАМОРГАНА – Украдена Србска митологија (историја)

5 (3) Када кажемо Грчка, поред летовања, прво што нам падне на памет је чувена …

Скандал у Скупштини: Маја Гојковић сазвала седницу на основу фалсификованих потписа бивших посланика

0 (0) Међу 154 посланика који су потписали захтев за сазивање ванредне седнице Скупштине Србије, …

Један коментар

  1. niste se zapitali kako je to milka cokolada od 100gr iz nemacke 80rsd a u prodavnici milka od 90gr 145rd
    stalno je prica da je roba ne kvalitetna i sumljivog porekla,pa nije sve eto ove cokolade su iz nemacke i austrije.Neko je otisao u austriju kupio cokolade ,doneo ih ovde i prodaje ih skoro duplo jeftinije nego u prodavnici ,a nije u pitanju porez posto su i za ove cokolade placeni i porezi sve sto treba,a to nazalost nisu samo cokolade nego i neskvik,sardine,kafa,kackavalj……
    velike prodavnice nas pljackaju to je poenta a ne fals gardaroba i jeftine igracke a i da nema tih jeftinih igracaka kad bi mogao neko detetu da kupi igracku kad da sve pare na racune i na preskupu hranu
    u francuskoj 24 piva 6e a kod nas?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *