Хроника

Симпо спроводи нову корупцију – Фабрике на поклон

И док се таласи одлазеће афере још не смирују у делу неплаћених пореза компаније Симпо, стари социјалистички кадрови доведени по линији непотизма – активно разграђују затечену имовину. Без обзира што је држава на званичној скупштини након 30. септембра 2013. године постала и формално већински власник капитала компаније Симпо, процеси деградације текуће имовине убрзано се интезивирају захваљујући немогућности државе да организује радне процесе, а на име недостатка новог управљачког менаџмента. Подсећамо да су се високи дугови неплаћених пореза за пензијско-инвалидско осигурање, пореза на зараде, пореза на незапосленост, накнада за здравствено осигурање и свих припадајућих накнада које је Закон прописао – намирили преко пореских обвезника који су платили 50 пута више вредности за откуп компаније Симпо која се практично удавила у дуговима. И ту није крај. 

Суму од 4500 запослених на коју се патетично позивају велике патриоте са југа Србије, а са становима у Београду, чине и везана предузећа или кћерке компаније. Индустрија кондиторских производа „Кондива“ д.о.о. које у свом саставу поседује најсавременије машине (које воде порекло од државног Фонда развоја) за производњу моделиране чоколаде, вафел кекса и бомбона/карамела је предузеће који на овогодишњем фестивалу лоповлука – добија нове хрватске титуларе својине. По старом опробаном рецепту извлачења новца преко пласмана производа испод цене коштања, кондиторска индустрија Кондива је добила хрватске спаситеље који се нису удостојил исплатити септембарску зараду радника из претходне године. Стављањем у функцију уговора о тзв. стратешком партнерству, извршено је фантастично стратешко повезивање према коме у брачној заједници супружника Аqуариус, односно младе Кондива – младожења чека на своје усељење. Само родбина председника Драгана Томића са стечајним искуством има привилегије да управља системима чије се порекло својине води од Државног фонда развоја са циљем да се једна те иста вредност више пута материјализује преко различитих типова конверзија капитала, али све под белом заставом опомене за клизави терен југа Србије. 

Слатке фабрике ће до краја године постати горка пилула њиховим радницима, којима високостручни бежећи кадар из ЕУ објашњава различитости социјалистичке и капиталистичке радне идеологије. Тај мудри кадар Аqуариус-а је само применио старо начело економије према терминологији најстаријег заната, где између фабрике и фабрике на поклон – стоји само коверта. Тако је слатка Кондива производњом слаткиша, производила и губитке, на тај начин што је стратешки партнер био толико поуздан – да је спаситељ увек био спреман помоћи и откупити сва права заступања, али и све сопствене и туђе производе робних марки који су произведени у режији Кондиве. И наравно, сада када је резултат рада само обичан губитак, пожељан је било који младожења за спас посрнуле младе. Остаје нејасно како полицијски инспектори у последњој посети фабрике, нису успели да извуку закључак да се Кондиви, као једном подржављеном предузећу ограничава право стицања профита, на начин који је у потпуности изрежирало лице Аqуариус доо са примарним правом заступања (фактурисања свих роба за тржиште које произведе Кондива).

У сведеном значењу, а према слову трговачког Уговора овереног у Суду, једини Купац Аqуариус – набавља робу у пола цене са бонитетима који се исказују на рачуну и ван рачуна путем финансијских одобрења, али и путем задужења од стране стратешког партнера.

Ситауација бива сложенија када вам стратешки купац преузима улогу јединог добављача, а који свакако управља свим улазним ценама сировина и репроматеријала На тај начин су коначно створени услови за тотално урушавања вредности имовине, јер сложићете се да високе набавне цене сировине без могућности стварања разлике у цени на излазне продајне вредности – дају допринос квалификацији једног губиташа. Такође, стратешки партнер и дистрибутер Аqуариус не сноси ризик повраћаја робе са тржишта која није за даљу продају (истек рокова, оштећења и слично), а која су додатно билансно оптерећење и зачин у оствареном губитку Индустрије Кондива, регистрован у крајњем билансу извода Агенције Привредних Регистара. У овом тренутку Индустрија Кондива дугује преко 50 милиона рсд сопственом партнеру, односно Купцу својих производа?! На овај начин, створени су услови за преузимање фабрике у кратком року на име дуга и то све под старатељством компаније Симпо ад.

Потписник овог Уговора испред Кондиве свакако више није запосленик Кондиве, јер се у корупцији традиционално користе увек исти методи када су у питању „привремени“ кадрови. Овакав тип људских ресурса има привремену подршку, јер исти заступају Симпо ад пред органима и Институцијама државе до коначних решења Суда. Такви кадрови према старом социјалистичком начелу – иду на нове пројектне задатке, док се члановима фамилије поверава посао који ће до краја бити реализован у белим рукавицама.

Фабрика на поклон са тихим радом или на доказаном увећању продуктивности путем отпуштања су рецепт блата модерних менаџера. Запослени из одељења скупе режије ће морати да напусте овај пројекат, јер су били прејефтини за нове глобалне техноменаџере. Пут новца од Фонда за развој до нових титулара својине повезују проверени супервизори стечаја, доктори за ефективне разлике у цени, на тај начин што позитивне разлике – ковертирају за себе, а негативне разлике – социјализују на терет пореских обвезника.

Епилог приче ће бити Ускршња примопредаја фабрика са машном. Ово ће бит најлепше јаје на поклон пословном клубу Аqуариус – Синиша Шкаро. Регионални лидер шпекулација хартијама од вредности и докапитализације се лепо осећа у Србији без тајкуна. Ваљда је у овој земљи толико липо, да се само луђак може вратит у хрватске затворе.

 

Симпократија Лоповчић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

 1. ZAŠTO NE REAGUJU POLICIJA I TUŽILAŠTVO???
  ZAŠTO ĆUTE LOKALNI MEDIJI KADA LOPOVI OTIMAJU TUĐU IMOVINU??

  Važno je da znate da je biografija stečajnog majstora i doktora za negativan rezultat Generalnog direktora Kondive – Ivice Stojanovića poznata iz vremena upropašćavanja Si market trgovinske mreže koja je poslovala u sastavu Simpa. Lokalni trgovci su poput hijena razgrabili objekte u Beogradu, Pančevu i Vranju, gde je ova respektovana mreža poslovala na preko 100 prodajnih mesta, a lica naslednici koja su preuzela objekte – danas normalno posluju.

  Važno je da znate, da je u slučaju korupcije u Kondivi, pokušano u više navrata od strane hrvatskih partnera Aquarius doo – da se nađe lice koje će sprovesti eroziju vrednosti i u prilog tome govori činjenica da je bivši komercijalni direktor Kondive Dejan Milanović – redovni zaposleni lica Aquarius doo na poziciji izvršnog direktora. Ovaj isti menadžer je registrovan u APR kao ovlašćeni Mediteran trgovine doo, inače firme koja ustupa Kondivi sirovine i repromaterijal po cenama koje su naravno iznad tržišnih, a sve u cilju gomilanja gubitaka i konačnog preuzimanja slatke industrije.
  Dakle, na kamion repromaterijala uvozne čokolade iz Belgije, Kondiva preko lica Aquarius dodatno ostvaruje gubitak od 1,5 miliona dinara, jer je ucenjena da sve nabavlja preko navedenog pravnog lica, a u režiji Aquarius.

  Važno je da znate da se trenutno prema fakturisanim vrednostima roba prema Aquarius koja izlaze iz fabrike Kondiva ostvaruje gubitak:
  – na svaki kamion vafla od 32 palete ili 10 tona proizvoda – neto gubitak od 1 milion dinara,
  – na svaki kamion bombona od 32 palete ili 10 tona proizvoda – neto gubitak od 0,5 miliona dinara,
  – na svaki kamion čokolade od 32 palete ili 7 tona proizvoda – neto gubitak od 1 milion dinara;

  Važno je da znate da sve fakture prema Aquarius-u imaju nedopustiv rabat od 50% iskazan na fakturi za Kondivinu robu i minimum razlike čak i do 25% za posebno ugovorene poslove trgovinske marke čije se cene iskazuju u neto iznosu, a gde takozvani prodavac Aquarius ne mrda dupetom da bi prihodovao 25% (jer organizacija prevoza, manipulacije sa robom, odnosno najvažnijeg komercijalnog ugovaranja je prethodno sve izvršila Kondiva). Što se tiče 50 % na robu Kondive, taj popust hrvatski menadžeri dalje dele sa Kupcima proizvoda, ali i dalje zadržavaju pravo da prihoduju više od dodatnih 6% prema slovu trgovačkog Ugovora. Ovo je totalni komercijalni debakl Simpo namesnika, dokazanih menadžera koji i dalje industrijsku cenu (samo proizvodni rad+materijal) pokušavaju da predstave kao cenu koštanja (industrijska cena + troškovi režije, transporta i sl.)

  Važno je da znate da je vremena ostalo vrlo malo, jer će se fabrika preuzeti za gubitak, a da posle niko neće imati koristi da priča ili lopovskim privatizacijama, ili o nestalim akcionarima, ili o malom natalitetu, ili o raseljavanju stanovništva, ili o emigraciji u inostranstvo, ili o bilo kojem drugom društvenom interesu koji pokriva proizvodnu maskaradu Kondiva, a koja u našem slučaju što više proizvodi i plasira Aquarius-u – to je brže preuzimanje od strane hrvatskih špekulanata – izvesnije…

  Pozivamo lokalnu zajednicu, ali i medije i institucije Republike Srbije da učine minimalan napor u svom delokrugu rada na ime zaštite zaposlenih i njihovih porodica.

  U očekivanju odgovora,
  SP,

 2. ПОДРШКА ЗА РАДНИКЕ СИМПО-КОНДИВА КОЈИ СУ СЕ ИЗЈАСНИЛИ ПРОТИВ ЛОПОВСКЕ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ И ХРВАТСКИХ ШИБИЦАРА АКВАРИЈУС!!!

  ПОДРШКУ ЗА НАШЕ РАДНИКЕ ДАЈЕМО СВЕСТРАНО:

  – јер заустављају процес планске деградације и отуђења сада јавне имовине;
  – јер су препознали случај мафијашког отимања имовине на обичан потпис;
  – јер уколико већ постоји намера да се фабрике поклоне, нека то буде поклон радницима који су их градили и који су имали акцијско учешће;
  – јер су радници увек спремни да плате више имовину коју су сами стварали од обичних шпекуланата;
  – јер Кондива нема вођу домаћина који би се старао знањем и добром вољом о ономе чиме располаже;
  – јер исто овлашћено лице за заступање Кондиве никада не би за собом повлачио толики број промашених одлука да је заложио своју имовину у капитал фирме коју води;
  – јер Кондива нема члана руководства са кућним васпитањем и манирима које не рефлектују бахато понашање без поштовања;
  – јер су одлуке руководства доведене у везу са коруптивним радњама;
  – јер су радници стали у одбрану свог терена као домовине и тиме показали значај пешадијског рода;
  – јер је иста пешадија годинама уназад морала да покрива све незналице са купљеним дипломама у Приштини, пољопривреднике са породичним чином који су залутали у комерцијалу, маркетинг стручњаке који једино познају лични маркетинг, финансијске стручњаке који не знају колику зараду доноси продаја робе, административне раднике којима је је једини учинак кување кафе и клечање на коленима, али и све оне стручњаке који не могу да схвате да је рецептура производа – Библија по којој се поступа;
  – јер радници нису имали алтернативу по основу социјалног, правног и материјалног статуса;
  – јер је искуствено доказано да тим који прави лоше резултате не може гарантовати добру будућност;

  БРАВО РАДНИЦИ КОНДИВЕ!!!
  СВЕСТРАНА ПОДРШКА

  СИНДИКАТ СИМПО АД

  http://www.rtv-vranje.rs/index.php?option=com_k2&view=item&id=6797%3Aradnici-kondive-traze-smenu-rukovodstva&Itemid=241

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!