Србија

Синдикат ЕПС: Председник синдиката Kолубаре изманипулисао раднике

Председник Синдиката радника Електропривреде Србије (ЕПС) Милан Ђорђевић обратио се данас чланству отвореним писмом у коме је навео да је председник Синдиката РБ “Kолубара” Миодраг Ранковић прекршио правилник о раду тог синдиката и Статут синдиката тог јавног предузећа када је сазвао збор 24. маја у Kаленићу без одлуке тог синдиката.

„Ранковић је у договору са директорима ‘Kолубаре’ сазвао збор радника у Kаленићу са једном тачком дневног реда, а то је наставак изградње термоелектране ‘Kолубара Б’ без одлуке синдикалне организације ‘Kолубара и површински копови’ и на овај начин прекршио правилник о раду тог синдиката и Статут синдиката ЕПС-а“, наводи се у писму.

Додаје се да су раднике тога дана изманипулисали в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић, директор „Kолубаре“ Милан Мишковић и председник синдиката „Kолубаре“ Миодраг Ранковић.

Ђорђевић је навео да одговорно тврди да уколико се не изгради термоелектрана „Kолубара Б“, за то ће одговорни бити Милорад Грчић и Миодраг Ранковић.

Ранковић је сазвао збор са захтевом да се настави градња термоелектране „Kолубара Б“ што је стопирало Министарство рударства и енергетике Србије док се не уради економска и еколошка студија.

Ђорђевић је навео да су се Ранковић и Грчић удружили у намери да синдикат „Kолубаре“ угасе, а уједно и сачувају фотељу Милорада Грчића.

„Већ дужи временски период добијам притужбе радника о Грчићевој самовољи и бахатости, промени решења сваком раднику који има било какве везе са мном“, рекао је Ђорђевић.

Истакао је да је до сада „ћутао у нади да ће се Грчић и колега Ранковић дозвати памети“.

„Ћутао сам и када су ми претили да ће ми поломити и ноге и руке и оставити ме у инвалидским колицима, претили мојој деци, сарадницима, њиховој деци делили отказе. На Извршном одбору Ранковић је рекао да га боли уво за нашу децу“, навео је Ђорђевић.

Додао је да је Ранковић напустио Извршни одбор дан након збора у Kаленићу речима „да више не можемо заједно да радимо, јер је он на тамнавској ливади изгласао смену министарке Зоране Михајловић и мене“.

Ђорђевић је навео да није тачно, како тврди Ранковић, да је са министарком Михајловић потписао стратегију гашења рударских и термо капацитета до 2030. године и да јепредседник Александар Вучић на јучерашњем састанку са Ранковићем потврдио да је питање имплементације зелене агенде једно од најбитнијих и да нико не планира да се одрекне природних ресурса који омогућавају енергетску независност државе.

„Морам да приметим и да је председник Александар Вучић у свом обраћању јавности колегу Миодрага Ранковића ословио са представник синдиката Kолубаре, а ја вас сада обавештавам да Миодраг Ранковић више није ни представник ни председник синдиката“ ‘Kолубаре’ јер је сам изашао“, навео је Ђорђевић.

Он је навео да „Ранковић у последњих годину дана није радио најмање осам месеци и да је ‘продао’ синдикат, блокирао га, заједно са Миром Марковић која је смењена и биће удаљена из синдиката“.

„Ранковић је омогућио Грчићу да сву нашу децу широм ЕПС-а разјури и отпусти, да демонстрира силу, а при том је цела његова породица у синдикату“, навео је Ђорђевић.

Додао је да је Ранковић покушао да блокира преговоре за измене и допуну посебног колективног уговора.

„Врхунац безобразлука и бахатости је био када је избрисао Бранка Марковића (представника синдиката) из Надзорног одбора ЕПС-а и предложио директора копова Срђана Алимпијевића да представља запослене, што је најгрубље кршење правила и Статута предузећа, а то је учинио да би подржао директора Грчића“, навео је Ђорђевић.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!