Насловна / Србија / Економија / Синдикат и стручњаци сагласни: Напредни лопови нуде ПКБ у бесцење

Синдикат и стручњаци сагласни: Напредни лопови нуде ПКБ у бесцење

Министарство привреде објавило је тендер за продају имовине Пољопривредног комбината Београд -ПКБ по почетној цени од 104,5 милиона евра. Рок за достављање понуда је 10. септембар. Синдикат радника ПКБ-а, али и стручњаци су сложни – држава нуди комбинат у бесцење.

У синдикату кажу и да су последњих месеци ПКБ обилазили представници заинтерсованих фирми из Кине и Уједињених Арапских Емирата.

„Ми смо заиста учинили све да до тога не дође, међутим, наш власник, држава Србија је одлучила ипак да нас прода“, рекао је Милисав Ђорђевић из Самосталног синдиката ПКБ.

И то као да је ПКБ на летњем снижењу. 17 хиљада крава, 70 километара канала за наводњавање и 17 хиљада хектара пољопривредног земљишта на Палилули, у Сурчину и Зрењанину, Министарство привреде нуди за 104 милиона евра.

„Имали смо пре две године цену која је била за 100 милиона већа него што је данас, 100 и нешто чак. Знамо да на тржишту цена земље расте, зашто се ово десило, зашто је пала цена, верујте, ни ми сами не знамо. Мислимо да је то још један вид да не кажем излажења у сусрет неком будућем инвеститору, не знамо већ шта“, сматра Милисав Ђорђевић.

Шта је кумовало цени – у влади не одговарју. Али, коју год формулу да је држава употребила, понудом је српску „златну коку“, како ПКБ назива саговорник Н1, обезвредила, а струку увредила.

„Из некога лошег искуства продајом, распродајом или поклањањем великих пољопривредних комбината, за које су се да кажем кривиле претходне власти за лошу приватизацију, мислим да има овде елемената да се наставља стара пракса или да се наставља стари закон о приватизацији, поготово овај део око продаје па и саме цене капитала који се нуди на тржишту“, наводи агроекономски аналитичар Милан Простран.

Купац ће морати да задржи 1.000 од 1.700 радника, а осталима да уплати отпремнине. И да се сточарством бави још три године.

„Нама је неизвесно шта ће бити после те три године“, каже Милисав Ђорђевић.

Готово је извесно да ће купац тада напустити млечни бизнис. Тако је до сада у сличним случајевима било – подсећа струка – и предвиђа: инвеститор ће због уноснијег посла пољопривредно користити као грађевинско земљиште.

„За које ја мислим да је посебно потцењено и да ће се ту највише убудуће тући по глави градски оци па и државници“, сматра Милан Простран.

Што већ и чине. Бивши градоначелник Београда, Драган Ђилас, критикује да је цена продаје ПКБ-а мала и да показује „ниво пљачке грађана Србије под влашћу Српске напредне странке“. Такав став иронично разуме заменик актуелног градоначелника, Горан Весић, који објашњава да је Ђилас бесан јер му је „измакао главни плен“, који је требало да узме са пријатељима тајкунима док је на власти.

Н1

Актуелно

И Војном синдикату прети судбина Полицијског: Хоће да нам узму репрезентативност

Хоће ли, после једног полицијског и Војни синдикат који критикује своје послодавце остати без репрезентативности? …

Андреј Вучић у друштву нарко мафијаша који са шиптарима заједно шверцују дрогу

Новинари КРИК-а дошли су до фотографија које приказују сусрет Андреја Вучића, брата председника Србије, и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons