fbpx

Синиша Мали и Ивица Којић од банака којима је „Фармаком“ дуговао новац тражили да не наплаћују дугове

0
(0)

Пет особа ухапшено је због сумње да су незаконито одобравали кредите компанији „Фармаком“ у власништву бизнисмена Мирослава Богићевића и фирмама које су по добијању кредита новац прослеђивале „Фармакому“, саопштило је данас Тужилаштво за организовани криминал.
Пет запослених у „Српској банци“ ухапшени су и против њих је покренута истрага због сумње да су од фебруара до априла 2013. године незаконито одобрили 13 кредита који нису враћени банци, саопштило је Тужилаштво за организовани криминал.

Кредите су, осим „Фармакома“ добијале фирме „Дистрибутивни центар Сигма“, „Басеми“, „Магма пром“ и „Лим-инг Линингс“ из Шапца, као и „Инмолд“ из Пожеге. Оне су, како наводи тужилаштво, истог дана по добијању новац прослеђивале „Фармакому“.

У саопштењу се наводи и да у време одобравања кредита „ова друштва нису била кредитно способна, јер су била презадужена.“

На овај начин „Фармаком“ је незаконито стекао више од 1,8 милијарди динара.

Суђење Богићевићу

Против власника „Фармакома“ Мирослава Богићевића се због сличног случаја већ води поступак у посебном одељењу Вишег суда у Београду.

Наиме, Богићевић је оптужен да је од државне Привредне банке Београд узимао кредите у вредности од око 30 милиона евра које није враћао. У томе су му помогли запослени у овој банци, такође оптужени, који су у периоду од годину дана одобрили 32 кредита.

Кредити су, наводи се у оптужници, одобравани компанијама које су повезане са Богићевићем и које су на његов предлог оснивали његови радници, сарадници, пословни партнери и рођаци. Милиони евра кредита одобравани су тек основаним фирмама, на рокове од свега неколико месеци. Чим би новац легао на рачуне тих фирми, истог дана бивао би пребачен на банковни рачун „Фармакома“, пише у оптужници.

Директор банке, другооптужени Миодраг Салаи, рекао је током суђења да му је по доласку Богићевића у банку било јасно да је у питању клијент који је имао подршку државе. Он је испричао да су Ивица Којић и Синиша Мали, блиски сарадници председника Србије Александра Вучића, сазвали састанак представника банака којима је „Фармаком“ дуговао новац и од њих затражили да не наплаћују дугове.

Којић и Мали, међутим, нису били предложени за сведоке на овом суђењу, нити су желели да коментаришу ове наводе и своје везе са Богићевићем.

Богићевић се на суду бранио тврдећи да није имао намере да позајмљени новац не врати, али да су банке блокирале рачун „Фармакома“ иако за то није било основа. Остали оптужени такође су негирали кривицу. Суђење и даље траје.

Крик.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Набавка медицинске опреме и колико је пара и за шта потрошено остаје тајна

0 (0) Републички фонд за здравствено осигурање од 8. маја није одговорио Савету за борбу …

СНС представио нови предизборни спот “За нашу децу“ у којем су на мапи Србије изоставили Косово и Метохију

5 (1) Српска напредна странка представила је нови предизборни спот у којем су на мапи …

Један коментар

  1. A da ćorkiraju Malenog ?????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *