fbpx

СКАНДАЛ: Тужилац за ратне злочине Вукчевић откривао државне тајне Американцима!

0
(0)

Наше новине дошле у посед записника са састанка Владимира Вукчевића и његових сарадника са Кендалом Дејом, правним саветником у Амбасади САД, на коме је тужилац изнео информације о предметима „Ловас“, „Бели Манастир“, „Ћушка“ и „Подујево“

Тужилац за ратне зиочине Владимир Вук-чевић одавао је Американцима детаље случајева на којима је радило његово тужилаштво. Вукчевић се пре четири године састао са правним саветницима у Амбасади САД у Београду, којима је открио детаље случајева на којима тужилаштво ради и заказао даље састанке са припадницима америчке амбасаде како би
их упутио у детаље тих предмета. Према документима у које су Наше новине имале увид, реч је о случајевима који су у том тренутку били у истражном поступку, због чега су квалификовани као тајни. Саговорници Наших тврде да уколико је реч о државној тајни, Вукчевић може да се суочи и са оптужбама за шпијунажу. Наиме, наш лист дошао је у посед записника са састанка тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића са Кендалом Дејом, правним саветником у Амбасади САД. Састанак је одржан 10. новем-бра 2010_ године у Тужилаштву за ратне злочине, а њему су присуствовали и заменици тужиоца за ратне злочине Драгољуб Станковић и Бруно Векарић, затим виша саветница Бисерка Живковић и секретар тужилаштва Бојан Лапчевић, као и правна саветница у амбасади САД Маријана Сантрач.

Вукчевић: Састанци са Американцима су део редовних активности

У изјави за Наше новине Владимир Вукчевић тврди да су састанци са службеницима амбасаде САД део редовних активности тужилаштва и да су на тим састанцима желели да обавесте међународне институције у каквим условима раде с обзиром на то да се баве међународним кривичним правом. – Као што сарађујемо са државним органима и Одбором за КиМ, тако сарадујемо и са медународним институција-ма и органима – рекао је Вукчевич. Он наводи да је право питање ко је Миловану Дрецуну дао документа, до којих су дошле и Наше новине, а којима је махао у разним емисијама.

Помињан новац

На састанку који је трајао 40 минута расправљало се о Наташи Кандић, председници РЕКОМ-а, али је Вукчевић изнео и више информација о предметима „Ловас“, „Бели Манастир“, „Чушка“ „Поду-јево“. Од ова четири случаја, само је предмет „Подујево“ био завршен, док су остала три у том тренутку била у истражном поступку, па су подаци о њима квалифiковани као тајни, с чим је Вучковић, с обзиром на функцију, морао бити упознат. – Случај „Ћушка“ почео је да се ради пре две године. Прикупљени су докази и кренуло се у истрагу 13. марта ове године. Уз помоћ Еулекса, а на основу налога Јединици за заштиту сведока, сведоци су дошли и ту помоћ Наташе Кандић није потребна – рекао је Вучковић на састанку, а затим је америчким представницима у Србији открио да је саслушано 30 сведока. Кроз опуштен разговор о Кандићевој, тужилац за ратне злочине открио је низ поједи-ности о предметима у истражном поступку, као што је број сведока, одакле су они сведочили (у једном тренутку Вукчевић помиње сведока који је сведочио путем видео-линка). У разговору са Дејом, Вукчевић помиње и извештај Наташе Кандић, који није доступан јавности, а у ком је директноо напала његовог заменика Драгољуба Станковића. Записник са састанка не наводи шта је Деј причао, осим да је рекао да је Фонд (не прецизира се који) за ту годину добио новац.

– Ми бисмо желели да знамо колики ће улог бити у суђењима за ратне злочине, да бисмо покушали тај износ да усмеримо на активности које ће помоћи у поступцима – рекао је дословце Деј. Вукчевић је правном саветнику Амбасаде САД одговорио да се не зна којом ће брзином водити поступци, али да је у тој фази помоч Фонда минимална. – Спремни смо да се једном месечно састанемо са представницима амбасаде и да прецизније говоримо о току сваког предмета – обећао је Вукчевић Деју, судећи по записнику са састанка.

Шпијунажа?!

Познати адвокат Тома Фила сматра да је одавање оваквих информација, па све и да је то рађено уз дозволу Министарства правде, недопустиво.

Вукчевич се жалио Кирбију на Дрецуна

Други документ у који су Наше новине имале увид је писмо упућено тадашњем амбасадору САД у Београд Мајклу Кирбију, у ком се Вукчевић жали на нападе Милована Дрецуна. Ово писмо показује да је свађа која је избила пре два дана између заменика тужиоца Бруна Векарића и посланика Милована Дрецуна само наставак дугогодишњег неслагања. Писмо је Вукчевић упутио 16. јуна 2013. и у њему наводи да понашање посланика Милована Дрецуна може да нанесе штету раду тужилаштва, а посредно и држави Србији.

– Амбасада САД није место где се расправља о оваквим информацијама, постоји орган УН који је задужен за то – објашњава Фила. Он каже да сумња да је Вукчевић на своју руку отишао у амбасаду, али да је такво понашање свакако нечувено.

– Сумњам да је реч о самоиницијативном одласку, а ако је то заиста урадио на своју руку, суочиће се са затвором због шпијунаже – рекао је Фила за наш лист.

Ипак, адвокат Горан Петронијевић сматра да ни Министарство правде не може да изда ту врсту сагласности и да се свако објављивање података из истраге која је у току класификује као кривично дело.

– Уколико се тај састанак одржао и ако су процуриле информације о истрази, није реч само о одавању службене тајне, већ и о одавању тајне особи која је везана за рад са страним обавештајним службама, односно о шпијунажи – тврди Петронијевић. 

 

Наше новине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шеф службе био „у професионалној вези“ са страном обавештајном службом? Ајд не сери!

3.3 (3) Бивши високи званичник Службе државне безбедности (СДБ) Србије Владо Драгићевић изјавио је пред …

Бивши амбасадор Велике Британије у Србији Ајвор Робертс: Јовица Станишић био шпијун ЦИА

0 (0) Бивши амбасадор Велике Британије у Србији сер Ајвор Робертс сведочио је на суђењу …

75 Коментара

 1. za veleidaju u zavor i to dozivotni zajedno a vekaricem i ostalima

 2. Prodana dusa!! Zar za saku dolara da se prodas?!

 3. Od kada Tabloid pise o Vukcevicu, Miljku, Brunu, Malovicki tako da ovo nije nista novo i nista se nece desiti dok god su na vlasti izdajnici

 4. ja sam odavno napisao da su oni obicne fukare i da rase protiv srba treba samo naci ko ih i koliko placa i onda ih osuditi na robiju kao izdajnike

 5. ЉУДИ ШТА СЕ ЧУДИТЕ. ТО СЕ ЗНАЛО. КАКО ЈЕ ДОШАО И КОЈИ ЈЕ РАЗЛОГ. КО МУ ЈЕ ПОМОЋНИК.
  ПРВИ КОРАК ПРАВЕ ДРЖАВЕ ЈЕ ДА ПОХАПСИ СВЕ ШПИЈУНЕ.
  АМЕРИЧКЕ, ЕНГЕСКЕ , ФРАНУСКЕ И СВИХ ОСТАЛИХ КОЈИ ДЕЛУЈУ. А ОДМАХ РАСПУСТИТИ СКУПШТИНУ. ЈЕР 90% ПОСЛАНИКА А МОЖДА И ВИШЕ ИМА СВОЈЕ КОНТАКТЕ. ТО СУ БРЕ СВЕ ФУКАРЕ.

 6. ajde bre nista od ovoga umesan je vrh vlasti zataskace se to

 7. OD NJEGOVE FACE SE TO MOGLO OCEKIVATI KROZ ISTORIJU SE ZNALO KAKO SE NAZIVAJU TAKVE OSOBE

 8. Za veleizdaju se vesa u normalnim zemljama.

 9. ТАКО ЈЕ ТО КАДА СЕ ИЗБЕГЛИЦЕ УВАЛЕ НА МЕСТА МИНИСТАРА…

 10. Samo jedna sprava za njega i ostale. VESALA

 11. ovi srbi ce i dupe prodati za malo zelembaca

 12. ne verujem vam,kako i ako ste videli zapisnik gde su vam onda dokazi

 13. Носио својима шта ту има чудно?

 14. cOVEK JE Crnogorac.Sta od njega drugo i ocekivati.Izdali su u ovom veku sve sto je moglo da se izda.

 15. Ево их сада баш причају о томе у Тешкој речи на Пинку !

 16. u ovoj drzavi izgleda da moze da funkcionise samo DUSANOV ZAKONIK

 17. Za izdaju rodjene drzave i svog naroda jedina presuda je STRELJANJE…

 18. El u gaćama kao general? Što se čudite? Pola je plaćeno pola je ucenjeno a treća polovina radi to iz čiste mržnje prema Srbima koji su ih ovde primili umesto da ih oteraju kada su rasturili Jugoslaviju. Ne, ostali su ovde kao šesta kolona, spavajući agenti, koje kauboji i eu-rbija bude po potrebi.. Da se razumemo ona 3 polovina je među ovima koji su em plaćeni em ucenjeni em mrze Srbiju i rade joj o glavi..Ne Srbima već baš Srbiji!!!!

 19. Kad ćemo se osloboditi više crnogoraca zauvek?

 20. А МЕДО БРУНДО.Он није????????????????? Па рекао је у емисији тешка реч да је само мало причао о случајевима који су д. или с. Тајна.

 21. A ko bi rekao kad mu vidi facu….nistavnu

 22. ПА ОВА ВЛАДА ЈЕ ЦЕЛА ИЗДАЈНИЧКА,А ОВИ СУ САМО ПИУНИ

 23. nista me nije ovo iznenadilo samo dokazuje da smo mi srbi samo sebi dovoljni da se unistimo. tuzilac drukao drzavu i podnosio raporte obavestajnim sluzbama a sta mislite sta ce sitnije ribe onda da rade

 24. Sram ga bilo,uzima naše pare a služi Amerima,pod hitno ga treba kazniti.

 25. Pa to je svako znao ili NASLUCIVAO !!Samom IZDAJOM GENERALA RaTKA MLADICA i DR .RADOVANA KARAZICA HASKOM KAZAMATU ne samo ova OTRCANA BITANGA VUKCEVIC i BRUNO VEKARIC SNEZANA MALOVIC u IZDAJNICKOJ TADICEVOJ VLADI Samo BAGRA za SAKU AMERICKIH DOLARA i Majku bi IZDALI jer SRBIJA i jeste svima BILA MAJKA A svi je IZDALI kao i NAROD SRPSKi !!SVI koji su BILI NA VLASTI od 2001 God .Treba da SE STRELJAJU JAVNO i PUSTITI NAROD da im SUDI za NACIONALNU IZDAJU !!?KAKAV ZATVOR to je za njih BLAGO ???

 26. ta govna u zatvor sta sve drzite u ovoj drzavi na vlasti

 27. па како би другачије радио тужилац квислиншке државе

 28. Jos jedan dokaz i razlog da za ovakvu veleizdaju treba uvesti smrtnu kaznu , I TO JAVNO, na glavnom gradskom trgu, i naterati sve televizije da to prenose UZIVO.

 29. pa normalno,kako bi drugacije napredovao. Kazem,NAPREDOVAO

 30. Ma dajte ljudi pa da je tako nebi on bio na mesto koje godinama uspešno pokriva.

 31. ovu nasu zemlju treba ocisti onim gustim cesljem za vaske napatilo se gamadi samo tako

 32. Pogan izdajnicka ! “ Srpski sindrom “ jos od Cara Dusana !!!

 33. Pogan izdajnicka ! “ Srpski sindrom “ jos od Cara Dusana !!!

 34. Да је ово ПРАВА држава, Вукчевић не би ни био то што је, а ни Векарић, а кад су већ ту и кад су учинили то што јесу, опет. да је ово ПРАВА држава, отпрдели би они по доживотну. Али, авај, ово НИЈЕ ПРАВА држава.

 35. Да је ово ПРАВА држава, Вукчевић не би ни био то што је, а ни Векарић, а кад су већ ту и кад су учинили то што јесу, опет. да је ово ПРАВА држава, отпрдели би они по доживотну. Али, авај, ово НИЈЕ ПРАВА држава.

 36. pa oni su ga i postavili na to mesto da izmislja srbske zlocine i prikriva zlocine nad srbima.Sta je onda cudno sto trci redovno da podnosi raport svojim gospodarima.Pa ja bi se zacudio pre da postoji neki drzavni funkcioner koj ne trci u americku ambasadu da gazdama podnosi raport.Mi smo vazalna drzava,celokupnu politicku elitu su nam instalirale strane obavestajne sluzbe i ovo me ni malo ne cudi.

 37. A KAKVE TO MI IMAMO TAJNE U IZDAJNIČKOJ DRŽAVI.

 38. Znam da postoje takvi ljudi, ali kada mi se jasno kaže pokaže nešto mi se zgrči u stomaku i srcu. Volim ovu svoju siromašnu ,malu i napaćenu zemlju i ovakve stvari bude u meni nešto najgore, najagresivnije i samo mi se mota po glavi „po kratkom postupku“.

 39. Па није он саму том бизнису.
  политика је врло уносан бизнис, продајеш оно што не умеш и незнаш,
  али то неко теби стран и непознат уме и зна, и то је роба која има високу цену.
  Највећи наш општи проблем што неммо механизме санкционисања кад било ко из јавних институција и јавних организација од општег јавног интереса својим речима и својим радњама искорачује ван овлашења својих Уставно законских радњи.
  Он је то радио за сребрњаке које је опет носио у своју политичку партију, која га је поставила на то јавно место и нема никавог бојазни да ће одговарати за квислиншки и издајнички статус.
  Он није проблем, проблем смо сви ми који смо већина и нисмо ни у једној политичкој партији јер нисмо спремни и свесни своје моћи кад би се ујединили и само организовали.
  Нема те енергије у српском народу.
  Излаз постоји.
  Излаз увек постоји.
  Поздрав из Сунчаног Београда, ДРАГАНешковић

 40. Šta reći drugo več, sve jajara do jajare. Prodali su Haškom sudu najbolje generale i patriote koje je Srbija imala za šaku dolara ili evrića. Sima njima tj. svakoj izdajničkoj vlasti od 2000-te pa naovamo narod treba da sudi.
  Alo bre dokle? I ovaj Vučić, gledam ponaša se sa ovom državom i narodom kao da mu je ovo dedovina. On će nekog da vodi u Evropsku uniju a ne pita narod šta o tome misli. Prodadoše i Kosovo a još uvek zamajavaju srpski narod nekakvim patriotizmom. Srpskom narodu na Kosovu su postavili granicu i carinu. Pa šta je onda Kosovo nego priznata država?

 41. Tako drzava Srbija funkcionise, nema svoje tajne, sve se deli sa „prijateljima“

 42. Ljubomir Zivkovic

  Izdajice u cuzu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *