Скупштина усвојила поскупљење претплате за РТС и увела пензије по "швајцарском моделу"

Скупштина усвојила поскупљење претплате за РТС и увела пензије по “швајцарском моделу”

Скупштина Србије усвојила је повећање претплате за јавни медијски сервис за 35 динара. Месечна такса ће уместо досадашњих 220 динара износити 255 динара. Повећање таксе примењиваће се од 1. јануара 2020. године.

Пензије по швајцарском моделу

Скупштина Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању којим се уводи индексизација пензија по „швајцарској формули“.

„Швајцарска формула“ значи да ће пензије укупно 1,7 милиона пензионера у Србији расти по швајцарском моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

Међу новинама је да ће ванбрачни партнер моћи да наслеђује породичну пензију, под условом да је најамње три године провео у вандбрачној заједници или да имају заједничко дете.

Законом се уређује и статус особа које раде на територији Србије за страног послодавца који нема регистровано предузетништво или представништво у Србији.

Утврђене су и новине које се односе на полицијске службенике, који се изједначавају са професионалним војним лицима у случају настанка инвалидности, јер им се оставља могућност да обављају друге послове који нису полицијски.

Скупштина је данас усвојила и и измене и допуне Закона о пореском поступку и пореској администрацији, Закона о републичким и административним таксама, Закона о порезу на добит правних лица, Закона о порезима на имовину.

Изгласали су и престанак важења Закона о привремном уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава.

Усвојене су и измене и допуне Закона о порезу на добит правних лица, Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара.

Усвојен закон којим се прецизније дефинише ко има статус паушалаца

Скупштина Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о порезу на доходак грађана којим ће се прецизније дефинисати ко има статус паушалца, а предвиђа и олакшице за новозапослене.

Утврђено је да се примена теста самосталности, који треба да дефинише статус предузетника према послодавцу пошто послодавци због умањења пореских обавеза често ангажују предузетнике, најчешће оне који се паушално опорезују и који су замена за запосленог радника, помери на 1. март 2020, уместо од почетка наредне године као што је било првобитно планирано.

Мере подстицаја, односно смањења пореза и доприноса за новоупосленог радника, важиће од 1. јануара 2020.

Међу критеријумима теста самосталности су да ли предузетник претежни део прихода остварује код једног клијента и његових повезаних лица, да ли од послодавца зависи када ће предузетник користити годишњи одмор, да ли за рад користи просторије и опрему послодавца или да ли послодавац организује стручно усавршавање за предузетника.

Ако се, на основу теста самосталности, испостави да предузетник испуњава већину критеријума, реч је о замени за запосленог и за такав случај ће бити предвиђено да се порез плаћа по правилима за остале приходе, а уколико се испостави да је лице ангажовано као прави предузетник, плаћаће паушални порез.

Kомпаније које буду повећавале број запослених и запошљавале лица која нису била у радном односу током 2019. године, према предложеном закону, биће ослобођене плаћања 70 одсто пореза на зараде и доприносе за пензијско и инвалидско осигурање за та лица током 2020. односно 65 одсто 2021. године и 60 одсто 2022.

Скупштина је усвојила и измене Финансијског плана Фонда за социјално осигурање војних осигураника за 2019. годину и измене и допуне Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

УН: Цена хране у свету највиша у последњих 10 година

УН: Цена хране у свету највиша у последњих 10 година

Цене прехрамбених производа у свету порасле су у септембру други месец узастопно под утицајем погоршања …

Србија: Потрошачка корпа се празни – скупље уље и месо (видео)

Србија: Потрошачка корпа се празни – скупље уље и месо (видео)

Летошња суша оставила је последице у сектору уљарства, смањена је производња многих врста уља у …

4 Коментара

  1. A da plate po svajcarskim modelu?

  2. Penzioneri toliko su unakaženi i poniženi tako da je povećalo i njihov odlazak…, a vođa je postao “njihov grobar”, penzije ne menja više od dve godine i prosek penzije je stigao na 47,83% prosečne plate, a najstarija populacija pamti kada je prosečna penzija bila i 70% proseka plate. Idu dalje!? Švajcarska formula još više će unakaziti penzionere, jer plate rastu više od 10%, a inflacija veštački se drži na niskom nivou, oko 2% godišnje. Penzije dve godine nisu menjane, realno su pale za inflaciju ipovećanja cene. Od 2014. godine penzije su povećane za 7,53%, a vlasti lažu jer u porast su uračunali i prestanak otimanja kao povećanje penzije. Uslovi za odlazak u penziju samo se pogoršavaju, a penzije padaju. Penzioneri obrali ste bostan , ali zelenog.

  3. Što li lažete da su penzije prošle godine povećane u rasponu od pet do 22,5 odsto? Prošle godine penzije nisu povećane ni za paru, osim onih ispod proseka su povećane za 5%. Ovo stanje ostalo je i u toku ove godine, osim poklonjene milostinje od 5.000 dinara. Prekid otimanja penzije 2017. godine nije povećanje, osim za nadobudnih glava vlastima. Realno penzije samo padaju, a cene i dažbine se umnožavaju. Današnji prosek penzija je stigao na 47,83% prosečne plate. Lakomisleni penzioneri glasaju za grobara svoga, na žalost njihovu.

  4. Ако пишем ћирилицу ко објављује на латиници ? Ово 70 посто ће бити ослобођен послодавац ако запосли у 2019. Је страва фазон пребацују раднике из државне фирме који су примљени на одређено у разна акционарска друштва као новог радника су запослили дали предлагач такви будалаштина уопште има радног стажа у некој државној фирми да има знао би каква права имају радници који немају партијску везу ,имају Милојка ,неподобни, закон о раду не познаје радника само партијског послодавца ,срамота а кад треба на митинг и сигуран глас онда прете тим истим неподобним радницима ,ови у скупштини необавештени појма немају каква су радничка права важно је да једни исти седе од 1990. може бити посланик 100 мандата ,нек се покрију ушима и причају дечију песму нашао мајмун стари огледало неко па заврше са пачијом школом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *