Скупштински ријалити по џепу народа: Нерад плаћен 25 милиона евра

0
(0)

Београд – Веровали или не, Скупштина Србије од почетка године имала је тек нешто више од 30 радних дана, тврде опозициони посланици. Нажалост, за то кратко време представници народа и носиоци врховне законодавне власти, чији (не)рад у Парламенту грађани Србије ове године плаћају чак 25 милиона евра, успели су да се кроз директне ТВ преносе скупштинских седница нацији представе као прави циркус! Или, како је јавност све чешће тумачи, трећи „политички ТВ ријалитији“.

Скупштински шоу „уживо“, оштре свађе посланика и увреде преко сваке мере, засениле су и „копање очију и чупање косе“ у ријалитијима, који су тренутно на програму. Светле парламентарне дане бране још само војна гарда пред здањем парламента и хор који пева српску химну, увеличавајући почетак сваког редовног пролећног заседања 1. марта и јесењег које стартује 1. октобра.

Већ с првим кораком у то здање, мермером одзвањају свакакви звуци, време тече у размени увреда, а закони се усвајају „брзински“, па је остварен својеврсни рекорд: 53 подизања руке за усвајање исто толико закона. Да се види колико су радили, довољан је само поглед на скупштински календар. Од 28. децембра, који им је у 2016. години био последњи радни дан, пландовало се не само током новогодишњих и божићних празника, зимског школског распуста, а промашили су чак и почетак редовног заседања у марту!

Опозиција се бунила што им напредњачка власт пред председничке изборе 2. априла „намерно укида скупштинску говорницу“, али ништа то није вредело, па су се посланици вратили у парламент кад је већ април поодмакао, да би 21. априла усвојили сет од 12 закона.

Потом су 25. априла изгласали још два, па су се састали средином маја када су усвојили још три, а 29. маја брзински још 24 закона! У јуну су у клупе засели 26. само да би аминовали измене и допуне Закона о министарствима и проширење владе, па су се три дана касније окупили због заклетве коју су положили нова премијерка Ана Брнабић и 21 министар.

Уследило је дуго топло лето, а ванредно су се састали свега два пута и то накратко: 28. августа су по хитном поступку аминовали измене и допуне закона о пољопривредном земљишту и 27. септембра због закона у области образовања. Јесен се показала врло врућом, а хаос је настао због кашњења службе са обрадом података о повученим амандманима од 1.200 предатих.

Председница парламента Маја Гојковић је оштро критиковала администрацију, чак је стигла и до вербалног окршаја са посланицом Доста је било Бранком Стаменковић. Маја Гојковић је посланици изрекла три опомене, а затим је избацила са заседања, због чега је лидер ДЈБ Саша Радуловић рекао да насиље и вређање достојанства парламента већ предуго траје.

Када су почетком октобра поново засели у клупе, посланици су се показали горим и од ђака првака! Више свађе него рада, у сали константно напето, смена увреда, пауза, прекида расправе, изречених опомена и, на крају, камен у сали уз рецитал Бошка Обрадовића, шефа посланичке групе Двери који га је назвао „светим“, јер је донет са Косова и Метохије. Узвратио је Маријан Ристичевић са листе Напредњака тврдњом да је то обични камен „за купус“. Ту је поново дошло до полемике, а Иван Костић из Двери предложио Гојковићевој да се распусти Скупштина, јер „вам се цела земља смеје“.

„Вама се цела земља смеје, данима правите циркус. Шта радите то посланици Јањушевић да уноси камење, да правите хаос, жена се овде тресе кад говори, чупа микрофон“, узвратила је Маја Гојковић и, као шлаг на скупштински ријалити циркус, из сале избацила Марију Јањушевић и Срђана Нога!

Заседања су зачинили опозициони посланици Марко Ђуришић из СДС Бориса Тадића, који је посланика СНС назвао „коњем“ и посланица ДЈБ Ана Стевановић, која је колегама из владајуће коалиције одржала предавање о лепом понашању, а онда их више него сочно опсовала!

Ни председница парламента не спори да се заседања претварају у циркуске представе, али је за „циркус“ оптужила прво посланике ДЈБ, а потом и Двери. Тако се, нажалост, уместо да заведе ред и упристоји седнице, придружила истакнутим личностима српске јавне сцене које су парламент после првих јесењих бурних парламентарних дана карактерисали пежоративно.

„Циркус „Маја“ у вашем граду забашуриће да и кловнови краду“, описао је парламентарна дешавања Жарко Јокановић, писац и некадашњи посланик у једној од колумни коју потписује као „послушни грађанин Срба“.

Различити аршини

На озбиљно пољуљан углед скупштине указали су посланици Нове Србије и Социјалдемократске странке који су упозорили да Маја Гојковић и већина потпредседника парламента флагрантно крши Пословник о раду и очито има различите аршине према посланицима.

„Опомене се у више од 95 одсто случајева изричу опозиционим посланицима“, тврде они, док Гојковићева узвраћа да не сме ништа да се каже, јер одмах почну да вичу.

Генерални занемео

Прецизне информације о раду парламента „Вести“ су потражиле у скупштинској Информативној служби. Они су нам, на мејл упућен 12. октобра с питањем колико је радних дана Скупштина Србије имала у 2016. и 2017. години, кратко одговорили да је „питање прослеђено генералном секретару Народне скупштине“. Од тада до закључења овог издања „Вести“ никакав одговор није стигао у нашу редакцију.

Д. Декић, Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Више десетина хиљада људу испред НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ, полиција баца сузавац (видео,фото)

4.8 (6) Испред Скупштине Србије у току је протест грађана и присталица опозиције, а део …

Макрон жестоко уздрман – пада ли власт у Француској

3 (1) Странка Емануела Макрона „Република у покрету“ изгубила је апсолутну већину у парламенту Француске …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend