Свет

Словенији затворена страна тржишта?

Љубљана — Ове године Словенија се финансира искључиво краткорочним дужничким хартујама од вредности како би намирила 1,27 милијарде евра средстава предвиђених буџетом.

До тога је дошло због превисоких тражених доприноса.

Захтевани приноси на десетогодишње словенске државне обвезнице од јануара су порасли за 6,6 одсто.

Разлика од 3,26 милијарди евра, предвиђена за рефинансирање обавеза које доспевају у 2013. и 2014. години, неће бити издата. Словенији је смањен приступ међународним тржиштима капитала, због превеликих доприноса.

Мудис смањио оцену словеначким банкама
Бонитетска кућа Мудис је, због снижења рејтинга Словеније, снизила и рејтинг њених банака и појединих предузећа. 

Мудис је снизио рејтинг СИД банке и њених обвезница, банке Випа и Фактор банке са негативном оценом изгледа у будућности. Рејтинг је снижен и Телекому Словенија као компанији у већинском државном власништву. 

На најновије снижење рејтинга још нема званичних коментара, али је лист за привреду и финансије Финанце још јуче у наслову написао да
Словенији “још не тече вода у грло, али је до врата у блату”. 

“Словенија тоне, јер не решава своје тешкоће које се све више гомилају”, пишу Финанце и додају да Словенија зато “има све слабије
бонитетске оцене, а улагачи на финансијским тржиштима не желе њене обвезнице”. 

Финанце упозоравају да Словенија има “мање од годину дана до озбиљне кризе”. 

Уколико не реши финансијске проблеме својих банака и буџетски дефицит, Словенија ће у јуну 2013. године бити у озбиљним проблемима
и вероватно ће бити принудјена да затражи европску помоћ попут Грчке и још неких земаља. 

Тиме би биле демантоване и тврдње из Брисела да се не очекује да би Словенија могла затражити европску помоћ, односно да јој не прети “грчки сценарио”.

 

СЕЕБИЗ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!