Економија

“Од октобра четири већа пореза”

Београд — Од 1. октобра четири пореза у Србији биће повећана, најавила је у интервјуу за НИН-а Милица Бисић, саветница за порески систем у Министарству финансија.
“Гледаћемо да што мање подигнемо порезе, али је то неопходно да бисмо смањили огроман дефицит. ПДВ ће вероватно бити повећан на 20 одсто, с тим што би нижа стопа остала осам одсто. Порез на добит ће бити повећан са 10 на 15 одсто “, рекла је Бисићева.

Она је додала да ће бити повећане и акцизе и измењен порез на доходак грађана, тако да даје више прихода, али о детаљима ових повећања није могла да говори, јер се, како је истакла, још раде калкулације. 

Као разлог за подизање пореза, Бисићева је навела наслеђену испражњену касу толико да ће дефицит на крају године бити за 50-100 милијарди већи планираног. 

“Верујем да су пројекције Фискалног савета о томе да ће дефицит на крају године бити уместо 152 око 207 милијарди динара блиске реалном стању“, истакла је Бисићева, напомињући да су неке ставке буџета потпуно потрошене у првој половини године. 

Према њеним речима, ребаланс буџета за ову годину се припрема током августа да би био усвојен у Скупштини у септембру, а Мисија ММФ-а је већ позвана да дође у Србију крајем месеца. 

Тврди да није реално очекивати да се настави аранжман који је прекинут у фебруару, као ни да ребаланс буџета за ову годину буде усвојен уз аранжман са ММФ-ом.

“Оволики наслеђени дефицит се не може довести за три месеца у ред нити може да се врати у раније договарани оквир од 4, 25 одсто БДП-а“,истакла је Бисићева, додајући да Србији треба потпуно нов аранжман са овом међународном институцијом, који ће бити могућ тек са новим буџетом за 2013, дакле крајем године. 

Као мере фискалне консолидације, уз повећање пореза, она је навела и увођење сопствених прихода агенција и фондова у буџет, тако да они убудуће буду евидентирани, а њихова потрошња проверљива, за шта ће бити неопходна измена Закона о буџетском систему. 

“Тренутно је ситуација таква да је у првих шест месеци потрошено и 20-так милијарди сопствених прихода агенција, фондова и државних органа, претпостављам на њихове плате и активности, јер те ставке не иду кроз буџет“, истакла је саветница у Министарству финансија. 

Најавила је и увођење платних разреда за све државне службенике, укључујући и запослене у агенцијама и фондовима, који сада имају 20-30 одсто веће плате од осталих, чиме ће се постићи уједначавање зарада, али и уштеде. 

“И наравно, потребно је на неки начин ограничити раст плата и пензија, за шта је потребан социјални договор са синдикатима како би те мере биле спроводиве. Без ограничавања или заустављања раста зарада нема фискалне равнотеже“, рекла је Бисићева, напомињући да се нада да ће све заинтересоване стране схватити тежину ситуације, што би омогућило да се већ у септембру промене одредбе Закона о буџетском систему тако да се ограничи раст зарада. 

Осврћући се на измене Закона о НБС и промену гувернера, она је истакла да је то „жалосно, али није новина“.

 

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!