Случај Бабић и два нестала минута видео снимка са наплатене рампе у Дољевцу – ко шта није добро разумео (видео)

Два минута снимка који недостаје, а што произилази из одговора тужилаштва Инсајдеру, довео је непланирано до тога да „под лупу године“ ставимо саобраћајну несрећу које се десила 31. јануара ове године. Службени аутомобил Kоридора Србије ударио је, при великој брзини код наплатне рампе Дољевац, у аутомобил који је плаћао путарину. Погинула је 52-годишња Станика Глигоријевић, петоро људи је повређено, међу њима и директор Kоридора Србије Зоран Бабић.

Информација да је службени аутомобил у којем се налазио директор Kоридора Србије Зоран Бабић пробио наплатну рампу јер се, уместо да успори, кретало брзином од чак 93 километра на сат – изазвала је бројне осуде у јавности.

Блиц је, у међувремену, објавио део снимка са сигурносних камера. Породица Станике Глигоријевић сматра да се не види јасно ко је возио и од тог тренутка захтева да се објави цео снимак несреће.

За несрећу је оптужен возач Дејан Станојевић, којем се тренутно суди. У међувремену, председник државе рекао је да је гледао снимак и да Бабић није возио.

„Што се тиче снимка, ја сам лично посетио ту породицу настрадале жене, замолио човека и рекао му – не препоручујем да гледате снимак, а кад год хоћете можете да дођете да погледате снимак“, рекао је председник Александар Вучић.

По ком основу председник државе наступа као портпарол тужилаштва, породице погинуле жене, саветник медија и новинара – никоме није познато. Чињеница је да је својом изјавом допринео бројним теоријама које су већ постојале.

Одговор који је стигао из Тужилаштва пре само неколико дана, унео је потпуну пометњу у јавност и то на крају године. Тужитељка је објашњавајући хронологију поступања Тужилаштва у одговору Инсајдеру навела да је у фебруару ове године, после увида у достављен диск, утврђено да на снимку недостаје део од два минута.

„С обзиром на наведену околност потребно је да Тужилаштву достави цео снимак за овај временски период, јер је догађај од значаја за вођење поступка пред ОЈТ у Нишу забележен баш у периоду који на снимку недостаје“, пише у одговору Инсајдеру.

У допису Инсајдеру тужитељка је навела да је извршена провера и да је то био цео снимак, а да из техничких разлога два минута и није снимљено. То је бар било објашњење које је Тужилаштво добило од фирме задужене за сигурносне камере.

„Ја сам јуче питао директора полиције да ли је било шта од тога тачно, директор полиције је разговарао са тужиоцем и каже ми да је став тужиоца да је то потпуно нетачна информација“, рекао је министар Небојша Стефановић.

Због овакве тврдње министра, новинари редакције Инсајдер обратили су се истог дана поново тужилаштву у Нишу са захтевом да нам са званичне мејл адресе Тужилаштва потврде да је одговоре мејлом послала тужитељка Јелена Kоцић. Потврду смо добили.

„Дана 23. децембра заменица тужиоца ОЈТ Ниш Јелена Kоцић Вам је доставила одговор у виду хронолошког поступања ОЈТ Ниш везано за прибављање снимака са наплатних рампи, а затим и рада на томе да се рашчисти околност око тога да на снимку није ништа забележено за период од 08:30 до 08:32 часова“, наводи се у одговору.

Међутим, у одговору тужилаштво из Ниша „објашњава“ новинарима Инсајдера шта је била суштина одговора тужитељке и наводе да поента одговора није била у томе да недостају два минута, већ да је детаљно објашњење требало да послужи да се једном заувек заврши са причом да је снимак скраћен или монтиран.

„Након провера које је извршило ОЈТ у Нишу утврђено је да за два минута на снимку на коме се ништа не дешава, разлог то што тада није било дешавања на наплатној рампи и покрета у слици који би био довољан да пређе праг потребан да би иницирао видео запис”, додаје се.

Овакво саопштење Тужилаштва које је достављено свим медијима уследило је после тврдње министра полиције да су новинари погрешно пренели оно што им је у Тужилаштву речено. Због тога што нам је већ 15 година важан кредибилитет на сајту Инсајдер.нет објавили смо све дописе, па процените сами ко шта ту није разумео.

Питање снимка није међутим и једино питање које је остало без одговора, а које је отворила ова саобраћајна несрећа. Међу њима су одговорност, нереализована оставка, сукоб интереса и злоупотребе службеног положаја.

Само неколико дана после несреће у којој је погинула Станика Глигоријевић, Зоран Бабић наводно је поднео неопозиву оставку.

„Знање, али и морал, одговорност и пре свега људскост и честитост, особине су које у сваком од нас тражи наш председник. И не треба да ми каже било шта. Ако ме је предложио на функцију, онда знам шта ми је чинити… Будућем директору Kоридора Србије желим успех у раду, а председнику, странци и Србији стојим на располагању“, навео је в.д. директор Kоридора у оставци.

Бабић је, међутим, скоро годину дана од како је поднео оставку и даље на челу Kоридора. Влада никада није потврдила ту оставку, па данас све ово изгледа као представа за јавност.

„Док не дође тај тренутак, да Влада Републике Србије седне и о томе разговарамо, он је до тада в.д. директор Kоридора Србије. Али свакако ће доћи. Значи ништа неће побећи. Ништа не бежи”, закључила је Михајловић.

Зоран Бабић је на функцију в.д. директора Kоридора Србије именован у мају 2017. године, иако је већ био расписан конкурс за избор професионалног директора.

Именовање Бабића на чело државног предузећа које управља неким од највећих пројеката у земљи, било је својеврсно изненађење. Постављало се питање да ли осим страначких има и стручне квалификације. Иако без искуства у путарској индустрији, Бабић је машински инжењер,али и страначки функционер, због чега би по закону био дисквалификован да се пријавио на конкурс.

Иако је сам врх СНС бранио Бабића када је у питању саобраћајна несрећа, он је истовремено био изложен и критикама из врха своје странке

„Kолико пута сам ти рекао Бабићу, шта бре идеш ти на скупоцена летовалишта на Хвару, Брионима, и тако даље, шта бре радиш тамо човече. А ти се љути колико хоћеш на мене…А кад те неправедно нападају Бабићу, кад су те нападали лажима како си ти возио онај аутомобил, а ко је био Бабићу ту да те брани…једино ја“, рекао је председник државе и Српске напредне странке Александар Вучић.

Саобраћајна несрећа на наплатној рампи у Дољевцу, случајно је открила и један од начина на који Kоридори Србије користе новац свих грађана заобилазећи јавне набавке.

Истраживање Инсајдера је показало да је управо аутомобил у коме се Бабић налазио у тренутку саобраћајне несреће купила бугарска компанија Трејс која изводи радове на Kоридору 10. Та компанија је на основу потписаног уговора била у обавези да Kоридорима Србије обезбеди чак 12 аутомобила, а набавка аутомобила ушла је у цену коју су држава, односно грађани платили за изградњу аутопута.

Извор: Инсајдер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Влада формирала тело за спречавање корупције на највишем политичком нивоу

Влада формирала тело за спречавање корупције на највишем политичком нивоу

Влада Србије формирала је на данашњој седници Kоординационо тело за спровођење оперативног плана за спречавање …

„Вучић да ухапси самог себе, он је на челу мафијашке банде коју треба уништити“

„Вучић да ухапси самог себе, он је на челу мафијашке банде коју треба уништити“

Бројни скандали у српском фудбалу од одласка Славише Кокезе са места првог човека савеза, до …

4 Коментара

 1. ma nemoz’ bre po vasem, kad decko nesto naumii mora to i da ostvari, znamo da je svestran i mnogo pametni al da oce i kusturici leb da uzme to nisamo znali.
  putar gurbet slavio radnu pobedu uz gipsy muziku, pa u takvim prilikama mora neka i da se popije i to deo posla je, a kad on naidje mora svaki sa dzade da se macinje.
  da se zaboravi na njegova genocidna zlodela , na otetih 117 miliona evra, na jovanjicu, poslo oruzanu silu; avijone, dronove, laserske uredjaje i termoviziju da vataju nekog idiota, ma ako treba i u rat sa Iranom ce uci, mobilisuci sve svoje protivnike a ako ni tamo ne bude za njih zanimacije bice rata kod mila rabadzije.
  decko je rodjeni, a i po babu muratu, strateg veliki, zna koji putni pravci su za nato fasiste vazni, gde postavit sabirne logore, gde izgraditi aerodrome il za list bezvrednog pergamenta dati milione, kako usreciti ucveljenu babu il oko sebe prikupiti svaku barabu.
  citam, neki sto se predoziro tvrdi, da je vukodlak i badza postenjacina ,,ujedinitelj svih Srba ma gde bili,,; decko ne zna ove sto su iz zemlje isterani, oni znaju kako sa ujediniteljima i nato slugama.
  decko je genije al nesvaceni.

 2. Сасвим је нормално да систем ради до 8:30, онда се искључи, и после проради у 8:32.Чист “технички” разлог. Па то је бар јасно, зар не?

  • Апсолутно јасно.
   Исто као што је сасвим нормално да у хиљадугодишњој историји Србије имамо и тричавих 12 година владавине ПРЕВЕЈАНИХ ЛОПИНА И МАФИЈАША.
   Мада и они пре њих нису били много бољи, али овако нешто се у србској историји не памти.

 3. sad su popularne zbirke, ,,svaki po jedan dinar,, sto i nije mnogo, a ako neko nema dovoljno je izaci na ulicu i nace punu .saku.
  sedam miliona dinara nije mala para, nisu to ni dolari ni eura, al i to valja, nace se neki koji ce priloziti mnogo vise, valja gotovinu imati, lovorov venac ce mo lako naci.
  ovaj decko o kome pisete osetljiv i uvidjajan i lepo vaspitan, uzo kod sebe dokaz da se tezak kriminal desava pa ne da da gledamo, da nas ne uznemirava, ima toga on jos; rafal sa ledja, pokusaj bacanja visekrunisanog sa tvrdjave, secenje Veljove osovine, nekoliko atentata na Nikolu Aleksica, i da ne nabrajam, ima koji to beleze i u fioki drze.
  mislim da je decko rodjeni filmadzija, kaki na njega onaj tarantino, ni iz daleka nema sto decko usati dalmatinac ima.
  5668 dusa vapi za osvetom, ovo sto nabrojah samo je sitnica.nego mante se o nicem reci trositi, zbirku pravite ,,svaki po dinar,, da imate za lecenje teski bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *