Хроника

СМЕЈУРИЈА ОД ПРАВОСУЂА! За пљачку преко 300 милиона евра из “Агробанке” осуђени на само по три и две године затвора

Виши суд у Београду прогласио је кривим десеторицу особа у случају Агробанка јер су се, како је речено, бавили злоупотребама у вези са давањем кредита приватним фирмама као и издавањем меница без покрића и осудио их првостепено на казну затвора у трајању од укупно 23 године.

Некадашњи чланови Извршног одбора банке Славољуб Kорићанац осуђен је на три године и осам месеци затвора, Бојан Зарић осуђен на три године и четири месеца, а Драгомир Јовановић на две године и седам месеци.

На по две године и четири месеца затвора осуђени су Предраг Вучковић и Бранислав Пешић, а на по два месеца мање Пеђа Малишановић и Спасоје Тушевљак.

Тројици оптужених казна је ублажена испод законског минимума, па су тако Душко Секулић и Бојан Симоновић осуђени на годину и девет месеци затвора, Звездан Дамјановић на годину дана кућног затвора уз електронски надзор.

Свима ће се у казне затвора урачунати време проведено у притвору, Вучковићу и време у кућном притвору, одлучио је суд.

Сви осим Дамјановића осуђени су због продуженог кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву. Дамјановић је осуђен због помагања извршењу овог кривичног дела.

Су је упутио Пољопривредну банку ”Агробанка” а.д. Београд у стечају и ”Нова Агробанка” а.д. Београд у стечају да имовинско правни захтев остваре у парници.
Сви оптужени су обавезани да суду надокнаде трошкове кривичног поступка о чијој висини ће накнадно бити одлучено посебним решењем, као и да суду на име паушала плате износ од 50.000 динара, у року од 15 дана од правоснажности пресуде, под претњом принудног извршења.

На ову пресуду и Тужилаштво за организовани криминал и одбрана имају право да уложе жалбе Апелационом суду у Београду.

Пресуда је донета осам и по година након почетка истраге, када су у августу 2012. године били ухапшени некадашњи председник Извршног одбора те банке Душан Антонић и још неколико његових сарадника.

Пресуда, међутим, није бити изречена Антонићу, јер је према њему пре три године раздвојен поступак због процесне неспособности за суђење.

Он је негирао све оптужбе на почетку суђења, а у притвору је био годину дана.

Тужилаштво сматра да постоји оправдана сумња да су оптужени од почетка 2006. па до краја 2011. године противно Закону о банкама и интерним прописима и процедурама у Агробанци одобравали кредите, банкарске гаранције, давали менице и отписивали доспеле обавезе предузећа, клијената банке.

Одобрени кредити, наводно, нису враћени, а издате банкарске гаранције и авалиране менице пале су на терет Агробанке. На тај начин банка је оштећена за више десетина милиона евра.

На почетку овог поступка међу оптуженима је био и некадашњи директор суботичке филијале Агробанке Јожеф Kаса, али је 2016. преминуо па је поступак према њему обустављен.

Извор: РТВ, Инсајдер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!