СНС доноси законе по мери тајкуна и припрема велику пљачку Србије!

0
(0)

Српски парламент расправљао је о контроверзном Закону о конверзији земљишта. Иза рогобатног имена закона заправо се крије врло озбиљан посао. Стотине милиона евра су у питању, а опозиција страхује да се закон пише по мери крупних бизнисмена који ће бирократском гимнастиком за мале паре или бесплатно доћи до ексклузивног земљишта.

Конкретно, посебан је трн у оку земљиште за које опозиција сумња да је намењено Милану Беку у Луци Београд. Али, ту се помињу и други бизнисмени који меркају атрактивно земљиште.

Балша Божовић из ДС-а је рекао да предложени закон „мирише на прљави задатак некога у чије су име дошли да га спроведу“ наводећи да је то исто као „кад су потписивали Београд на води“.

– Тајкунима је јефтиније да закључе уговор о закупу – сматра Божовић и додаје да им није у интересу да плаћају накнаду за конверзију, јер могу да склопе уговор о закупу који им омогућава добијање грађевинских дозвола.

Министарка саобраћаја Зорана Михајловић је негирала да се закон пише по мери крупног капитала и додала да је Лука Београд предмет судског спора и да не подлеже закону до окончања процеса.

Градоначелник Београда Синиша Мали је рекао да је закон важан за Београд.

– Сваки инвеститор жели тачно да зна шта поседује – рекао је Мали и додао да је „то концепт који је дефинисан свуда у свету, који желимо да применимо, дакле, јасна својинска структура земљишта“.

Миле Антић из удружења Мрежа за реституцију сматра да се спрема велика пљачка.

– Ту се ради о десетинама милијарди евра које би држава могла ако хоће да поклони неком другом, а не тајкунима – напомиње Антић. Он подсећа да је одлуком Уставног суда могућност „законите“ пљачке државне својине укинута.

Експлицитно је наведено да грађевинско земљиште у државној својини није могло бити у промету и да се „тренутним корисницима и учесницима у поступцима приватизације, стечаја или извршним поступцима може претворити у право својине само по тржишним условима“.

Већ за 30 дана нешто више од 5.000 хектара грађевинског земљишта од укупно 660.000 колико га има у Србији могло би да буде предмет конверзије. Власници објеката који се налазе на државној својини могли би своје право коришћења уз накнаду да претворе у право својине или да евентуално ту земљу узму у закуп на 99 година, како прописује закон.

 

Љ. Ивановић – Вести

фото: Блиц, Танјуг, Зорана Јевтић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Прве дозе вакцине против короне у Србију стижу пре Нове године и биће бесплатне за све грађане, платиће само они који је одбију!

3.7 (9) Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић изјавила је данас …

Плантажа марихуане “Јовањице”: Иза Предрага Колувије и плантаже марихуане не стоји особа А. В.

4.6 (9) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и осталим оптуженим за недозвољену …

Један коментар

  1. ma samo gazite ove budale od naroda srbine glupi imas li oči kreteni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend