СТРАНАЧКЕ КОЛЕГЕ НАПУШТАЈУ ЦИПРАСА: Већина чланова Сиризе против бриселске окупације Грчке

0
(0)

Више од половине чланова централног комитета грчке Сиризе, њих 109 од 201, против је договора постигнутог у Бриселу, који укључује имплементацију болних реформи.

У саопштењу се наводи да је споразум „резултат претњи тренутним финансијским гушењем“, док се за нови пакет помоћи каже да га прате „понижавајући услови надзора“ и да је деструктиван за земљу и народ.

Грчки парламент би касније данас требало да гласа о мерама штедње неопходне за нови пакет помоћи.

„Државни удар изведен 12. јула у Бриселу доказао је да је циљ европског вођства уништење за пример народа који је осмислио да се може ићи путем другачијим од неолибералног модела екстремне штедње“, наводи се у изјави.

Чланови централног комитета Сиризе такође тврде да се државни удар супротставља „свакој врсти појма демократије и народног суверенитета“.

Заменица министра финасија Нађа Валавани поднела је оставку у знак протеста због прихватања оштрих мера, и то непосредно пре почетка расправе у парламенту о предлогу владе Алексиса Ципраса о тешким мерама штедње.

Иако то вероватно неће утицати на гласање у грчком парламенту, јер ће споразум подржати већи део опозиције, аналитичари истичу ово као веома важно за даљи развој ситуације у грчкој левици.

„У Бриселу се десио пуч, који је показао да је циљ европских лидера да као пример другима казне народ који је замислио другачији пут, разилчит од неолибералног модела екстремне штедње“, пише ова група.

Поделе у Сиризи су могле да се наслуте у првим данима после референдума на коме је већина Грка рекла „не“ мерама штедње, а сукоби су се продубили како су одмицали нови преговори са кредиторима.

„Свесни смо страшних притисака којима је изложена грчка страна, међутим, сматрамо да без обзира на то, поносно ‘не’ радника не дозвољава властима да одустане и попусти пред кредиторима. Споразум није у складу са идејама и принципима левице, али изнад свега, није у складу са потребама радничке класе. Предлог не могу прихватити чланови Сиризе“, наводи се у саопштењу.

Група противника споразума тражи од ЦК владајуће странке да позове на „заједништво у партији на основома програмских уверења странке“.

 

В. Ф. / Агенције, Блиц

фото: Ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ништа од отварања граница: Срби не могу у Грчку до 1. септембра

0 (0) Грчка је продужила забрану уласка у ту земљу држављанима трећих земаља, у које …

Напето у Егеју – турскa и грчкa флота одмеравају снаге

5 (3) Атина – Грчке оружане снаге су у приправности после одлуке Анкаре да активира специјални …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend