fbpx
Team of doctors.

Сомбор: „Болници недостају 22 доктора и 84 медицинске сестре“

0
(0)

У сомборску болницу ове године уложена су знатна средства како за набавку нове опреме, тако и за инфраструктурне пројекте, пише портал сомборњуз.ин.рс.

Ипак, као и у већини здравствених установа у Србији, један од горућих проблема је недостатак кадра, а тренд одласка здравствених радника у иностранство се и даље повећава.

“Имајући у виду норматив кадра одређен правилником о ближим условима за обављање здравствене делатности у здравственим установама, Општој болници Сомбор тренутно недостаје 22 доктора медицине – специјалиста. При томе треба имати у виду да ће у наредних годину дана још шест лекара специјалиста отићи у пензију по сили закона, па тако долазимо на број од 28 недостајућих доктора медицине – специјалиста. Актуелним кадровским планом за Општу болницу Сомбор, који је донело Министарство здравља, планирано је да максимално 187 лекара Опште болнице Сомбор обавља послове пружања здравствене заштите за потребе обавезног здравственог осигурања, и њихове плате може да финансира Републички фонд за здравствено осигурање, на основу закљученог уговора. Kада се то има у виду, тренутно недостаје пет доктора медицине – специјалиста. Тај недостатак делимично премошћавамо пријемом на одређено време доктора медицине – тзв. „секундараца“ до броја одређеног кадровским планом. Реалне потребе за овим профилом су још веће пошто је осетан недостатак лекарског кадра на примарном нивоу у домовима здравља на територији Западнобачког округа, што се последично одражава кроз већу оптерећеност лекара наше установе. Пријем лекара на одређено време преко броја одређеног кадровским планом тренутно није могуће, јер би за финансирање њихових плата било потребно одвојити средства из сопствених извора, којих немамо довољно. Kада су у питању медицинске сестре и здравствени техничари ситуација је још алармантнија. У односу на нормативе недостају нам 84 медицинске сестре, односно здравствени техничари – углавном медицинске сестре општег смера, али и радиолошки техничари. Са друге стране, у односу на актуелни кадровски план тренутно нам недостаје 24 здравствена техничара са средњим и вишим, односно високим струковним образовањем, који се могу финансирати из средстава Републичког фонда за здравствено осигурање. Овај недостатак такође надомешћујемо пријемом ових профила у радни однос на одређено време до броја одређеног кадровским планом. Што се тиче одласка медицинских радника у иностранство, приметан је тренд благог пораста, углавном одласка медицинских сестара општег смера – за 13,8 посто у 2017. у односу на 2016. годину, за 15,15 посто у 2018. у односу на 2017. годину, али се дешава да се и запослени враћају назад на рад у Општу болницу Сомбор”, каже в. д. директора Опште болнице у Сомбору др Драган Растовић.

Потом је набројао који све кадрови недостају болници.

“Од специјалистичког кадра највише нам недостају специјалисти опште хирургије, анестезиологије и реаниматологије, радиологије и психијатрије, а немамо специјалиста максилофацијалне хирургије, пластичне и реконструктивне хирургије, дечје неурологије и психијатрије и микробиологије. Отварањем ангио-сале још је уочљивији недостатак специјалиста интерне медицине – субспецијалиста кардиологије, који би се упутили на едукацију за рад у катетеризационој лабораторији. Старосна структура запослених лекара специјалиста постаје забрињавајућа – 31,32 посто лекара је старије од 55 година, што значи да ћемо у наредних 10 година остати скоро без трећине лекара – специјалиста. У мањој мери недостају специјалисти скоро свих осталих грана медицине. Тренутно се 39 лекара налази на специјализацији из скоро свих грана медицине које покрива Општа болница Сомбор. За септембарско – октобарски уписни рок смо прибавили сагласност Министарства здравља на свих девет одобрених специјализација и две уже специјализације, и у току је упис свих 11 младих доктора медицине на одговорајуће студијске програме. У мартовско-априлском уписном року ове године на специјалистичке студије је уписано још шест лекара, што све заједно чини 17 лекара који су у 2018. години наставили усавршавања на медицинским факултетима и клиникама ради стицања специјалистичких и уже специјалистичких знања. На име тога ћемо за 4-5 година моћи да рачунамо на нове специјалисте из интерне медицине, од којих ће двоје покривати потребе Интерног одељења, а двоје потребе Одељења за плућне болести. Такође, добићемо и по једног новог специјалисту опште хирургије, урологије, психијатрије, радиологије и физикалне медицине и рехабилитације. Још двоје лекара специјалиста је упућено на ужу специјализацију из кардиологије, односно неонатологије”, истакао је Растовић.

ИЗВОР: Б92, СОМБОРЊУЗ.ИН.РС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија избила на прво местo по броју заражених лекара, медицинских радника, сестара, техничара

4.5 (13) У јучерашњем ФБ ливе који се свакога дана емитује на ФБ страници Странке …

Усред епидемије коронавируса, Градско веће Београда смањило расходе за здравство за 160 милиона динара

5 (4) Шеф одборничке групе Савеза за Србију (СЗС) у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио …

Један коментар

  1. Meni je neophodno radno mesto.Ja sam specijalista opste hirurgije.Zelim da radim u svojoj zemlji!Ostavljam imejl adresu za kontakte.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *