СРАМ ВАС БИЛО! Држава укинула и скромну помоћ од 10.000 динара породици у Пријепољу! (фото)

0
(0)

Држава Србија укинула је скромну социјалну помоћ вишечланој породици Илић из Пријепоља од 10.000, иако супружници Бобан (46) и Елма (34) и њихово четворо деце живе на ивици беде.

У две мемљиве приземне просторије породичне куће у насељу Јездовића коса скупили су се сав чемер и јад. Након што им је решењем Центра за социјални рад у Пријепољу у мају укинута социјална помоћ од 10.000 динара, ова шесточлана породица преживљава са 17.000 динара, колико прима на име дечјег и родитељског додатка.

Како би „закрпили“ кућни буџет, Бобан и Елма повремено одлазе у надницу, али то није довољно да засити гладна дечја уста.

Емина је ђак седмог разреда основне школе, Ена иде у трећи, а Анес у предшколско, док је Енесу тек година.

Спорна процена Центра за социјални рад

У Пријепољу где је на евиденцији око 7.000 незапослених сталну социјалну помоћ прима стотинак породица. „Током ревизије у мају је утврђено да шесточлана породица Илић не испуњава услове за сталну помоћ коју даје држава, али да могу поднети нови захтев. Према скали из закона, овој породици је за живот потребно минимум 21.319 динара, што је тзв. ниво сигурности, а процена је да Бобан Илић као радно способан може у сезони тај новац да заради за десетак дана“, каже социјална радница Драгојла Обрадовић.

– И поред оброка из народне кухиње, више смо гладни него сити, а деца често на починак и у школу одлазе празног стомака. Када измиримо све обавезе, мало шта нам остане за храну. Због тога месо имамо ретко, и то пилетину јер је најјефтинија, а деци углавном печем питу са кромпиром јер за друго нема пара – каже за Елма Илић.

илићи-социјална-помоћ1

Одлуку Центра за социјални рад да се Илићима обустави социјална помоћ, потврдило је и Министарство за рад, запошљавање и социјална питања.

У Центру за социјални рад кажу да су закони јасни и да се социјална помоћ обуставља “свим радно способним корисницима који као и Бобан Илић нису вољни да раде“.

– То једноставно није тачно. Не либимо се поштеног рада и често смо и ја и супруг у надници. И поред молби, надлежни нам још нису нашли посао. Због тога чистим и перем тепихе по кућама за ситне паре, а супруг за дневницу цепа дрва и ради друге физичке послове, колико му нарушено здравље дозвољава. Имао је тешку операцију уха и од тада га хвата вртоглавица. Рекли су нам да због прописа можемо тек у марту да обновимо захтев, а долазе зимски месеци када нема сезонских послова и зараду – прича Елма.

Илићи највише зазиру од снега и ниских температура. Кажу да деца немају зимску гардеробу и да ће и по снегу у школу морати да иду у патикама.

– После изливања градске канализације патос је почео да трули, а зидови куће су пуни влаге и скоро их је немогуће загрејати – прича Елма.

Рачун за помоћ

Помозите Илиће у Пријепољу, колико ко и како може

Илић Елма

Комерцијална банка

број рачуна: 205-9011005854096-88

Пријепоље 31300 Коловрат бб

Онлине репортер, Блиц, Србија данас

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Протест малинара у Пријепољу

0 (0) Незадовољни откупном ценом малине која у граду на Лиму износи 130 динара за …

Сушара дуплирала зараду од продаје шљиве и јабуке

0 (0) ПОРОДИЦА Илић, из поцерског села Грушић, захваљујући сушари, коју су добили на коришћење …

Један коментар

  1. E nasa vrhusko ovo i slicne treba da pomazes a ne klubove Partizan i Zvezdu pa vas jos pljuju, da date ovim ljudima mi ostali se ne bi sramotili sami sebe a ova deca i ljudi bi bili zahvalni pa bi za promenu citali nesto veselije i bili bar malo ponosni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *