Срби као заморчићи светске фармаколошке мафије: У Србији се спроводи око 350 испитивања медикамената

0
(0)

У СРБИЈИ се тренутно спроводи око 350 клиничких испитивања, а само прошле године Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) одобрила је 105 клиничких студија, у које је укључено око 5.000 пацијената.

Др Саша Јаћовић, директор АЛИМС, каже за „Новости“ да је то највећи број одобрених клиничких испитивања још од 2008. године:

– Наш задатак је да активно надгледамо њихово спровођење и прошле године смо обавили 39 инспекцијских надзора. Наравно, све ове студије морају, како у процесу одобравања од стране АЛИМС и етичких одбора, тако и у спровођењу, да задовољне највише етичке стандарде у протоколима који обезбеђују потпуну информисаност и заштиту интереса и безбедности пацијента. На пример, педијатријска популација се укључује у клиничка испитивања само у случају да су деца оболела од болести за које не постоји доступна ефикасна терапија и током 2013. године је укључено четрдесетак деце у клиничка испитивања.

Др Јаћовић каже да се у Србији скоро искључиво спроводе клиничка испитивања у којима учествују оболели, и то студије фазе три, у којима се нови лек пореди са леком који се иначе користи у терапији а не са плацебом, тако да ниједна група пацијената није угрожена. То су најчешће студије за пацијенте са хроничним болестима, онколошке пацијенте и слично.

АЛИМС је у 2013. издао дозволе за промет за 295 лекова, од којих је 39 први пут стављено у промет у Србији. Кроз редовни поступак обнове дозволе за лек, који се обавља после пет година од прве регистрације и такође подразумева детаљну проверу сваког лека, прошло је 498 лекова, а само два нису задовољила услове.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Српске фабрике лекова продате за ситне паре због личних интереса

0 (0) Србија је остала без своје фармацеутске индустрије, али и без пара у државној …

Путин: „Роскосмос“ треба да постиже успехе у истраживању свемира

0 (0) „Роскосмос“ би требало да постиже напредне успехе у истраживању свемира, изјавио је председник …

4 Коментара

  1. Tako se to radi u kolonijama ili tzv. banana drzavama, nista cudno.

  2. Sami smo krivi za postojece stanje, sto bi narod rekao.

  3. ORGANI JEFTINI ZAMORCICI JEFTINI PACUTIMO I DALJE ROBOVI SU IMALI BAR SVEST

  4. A vrh je eksperimentisanje u pedijatriji, neko tu mlati pare.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *