Иако ови лекови могу да изазову рак, у Србији неће бити повучени

0
(0)

Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) издала је хитно упозорење лекарима и пацијентима о штетности лекова за висок притисак. Лекови који су у изузетно широкој примени у Србији, јер се дају свим пацијентима оболелим од хипетензије, а садрже активну суптанцу хидрохлортиазид могу да изазову немеланомски рак коже.

У вестима ТВ Прва објављен је списак од чак 32 спорна лека:

Енелаприл, виваце, термикол, кораце, телмипрес, скоприл, ирузид, небилет, микардис, прилазид, лосар, еринорм, хемоквин, хемопрес, ирбенида, приленап, прилинда, тенсек, јанида, амприл, казакомби, енап, лориста, толукомби, валсакомби, лодоз, кондиован, моноприл, енатес, биневол, тритаце, диунорм.

Кардиолози кажу да се ови лекови често преписују и упозоравају пацијенте да не прекидају терапију без консултација са лекаром.

Павле Зелић из АЛМИС-а рекао је за ТВ Прва да лекови неће бити повучени са тржишта и да пацијенти не треба да прекидају терапију.

„Писмо је мера опреза и издато је и у Хрватској и другим земљама Европске уније. Није разлог да се повлачи лек са тржишта. Повећава се опрез на могућност појављивања ових изузетно ретких типова карцинома. Све је ово једна регулаторна мера чији је циљ да будемо опрезнији. Да лекари и пацијенти обрате пажњу и на кожу“, рекао је он.

Истакао је да се примена лекова наставља јер је велика њихова корист.

Зелић је појаснио да је хидрохлортиазид диуретик супстанца која се широко примењује код хипертензије и разних других стања и да су резултати две студије у Данској на пацијентима који користили лекове са том сусптанцом 11 година показали да је учесталост могућности добијања немеланомских карицнома коже, који су иначе изузетно ретки, незнатно повећани.

„За планоцелуларни карцином учесталост је један до 34 на 100.000 пацијената, а сада се повећава 4,7 пута, а за базоцелуларни негде 30 до 150 на 100.000 људи и повећава се 1,3 пута. Промили су у питању и јако мала вероватноћа“, навео је представник АЛИМС-а и додао да нема у Србији забележеног случаја.

Саветујемо пацијенте, пре свих оне који 11 година пију те лекове, да прате све промене на својој кожи и одмах обавесте лекара уколико примете неуобичајене појаве, рекао је он.

Ови лекови се преписују, уз осталу терапију за лечење високог притиска, оболелима како би се избацио вишак течности из њиховог организма. Медикаменти спадају у такозване диуретике, чије се дејство испољава тако што се избацивањем сувишне течности из тела снижава крвни притисак и смањују отоци настали од задржавања те течности.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Марко Јакшић: „Пренадуване приче о хуманитарној катастрофи“

0 (0) Приче о великој хуманитарној катастрофи на северу Kосова су пренадуване и не стоје. …

Срби највише пију лекове за срце и душу

0 (0) У Србији се највише пију лекови за лечење кардиоваскуларних болести, због чега је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend