fbpx

Срби због кредита заложили 33 милијарде евра вредну имовину

0
(0)

ВИШЕ од 30 милијарди евра вредност је имовине и разних права које су заложили српски привредници и грађани гарантујући да ће на време вратити дугове. А под залогу се ставља све што закон дозвољава, а банка прихвата: од аутомобила, уметничких слика, до крава, оваца, али и вредних уговора о продаји фудбалера.

Регистар залоге, при Агенцији за привредне регистре, не евидентира покретну имовину и права који су стављени под залогу по њиховој вредности, већ по вредности потраживања за коју та залога служи као обезбеђење. Оно што је хипотека на стан, то је залога на аутомобил, машине, опрему и друге покретне ствари, власништво у фирмама…

– Потраживање обезбеђено свим активним заложним правима од 2005. године је 33,3 милијарде евра, од чега се на уговоре односи 32,1 милијарду евра – речено је „Новостима“ у Агенцији за привредне регистре, уз напомену да се у овај регистар могу уписивати још и судска и законска заложна права, али је њих веома мало.

Када банка одобри клијенту кредит, залога се, уобичајено је, ставља на ствар која се купује, а најчешће је реч о аутомобилу или некој производној машини. Довољна гаранција за банку може да буде и удео у неком предузећу, али и и те како вредни купопродајни уговори, попут оних о трансферу фудбалера, на пример.

Тако је једна од последњих успостављених залога код Фудбалског клуба Црвена звезда, на пример, везана за одобрени кредит. Уговор о кредиту је из августа месеца, а као гаранција да ће клуб вратити дуг, успостављена је залога над уговором о трансферу играча Луке Миливојевића, закљученим 30. јула ове године. Основни износ обезбеђеног потраживања је 1,45 милиона евра.

Осим ових залога, којима се обезбеђује вредно потраживања из кредита, постоје и зајмови ниже вредности код којих дужник гарантује залогом над неким другим предметима, али и животињама. Тако је, на пример, за куповину 22 краве на кредит преко банке „тежак“ 19.800 евра, Ж. С. морао да стави залогу на купљене животиње. Ако не врати дуг, банка ће се намирити продајом крава.

Ови подаци у Регистру су јавни, па свака особа може да има увид да ли је, рецимо, половни аутомобил који купује, оптерећен неком залогом. Исто важи и за уметничке предмете, уделе у предузећима…
ЗАБОРАВЕ ДА ОБРИШУ

КАДА дужник врати дуг, има основ да захтева брисање залоге из Регистра. Међутим, чим „раскрсте са повериоцима“ бивши дужници понекад забораве то да учине. Подаци АПР показују да је број активних заложних права тренутно 117.674. Од почетка рада регистра укупан број захтева за брисање био је 21.352, а односи се на потраживање од 15,6 милијарди евра.

Од почетка ове године регистровано је 12.876 заложних права, чиме је обезбеђено потраживање од 3,3 милијарде евра. У истом периоду брисано је 3.848 залога, које се односе на 2,66 милијарди евра потраживања.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УНЕСКО: Вучић да објасни наводе о криминалу у Центрима за социјални рад

4.7 (13) Европска Катедра за биоетику организације Унеско позвала је председника Србије Александра Вучића да …

Србима на јесен спремају присилну вакцинацију: Ово морате да знате

5 (17) Приближава се, у Србији, доба насилног вакцинисања, што против грипа, што против короне. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *