fbpx

Србија логистичка база нарко картела за претовар хероина из југоисточне Азије ка западној Европи

0
(0)

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) објавила је најновије извештаје о земљама света. У извештају о Србији наводи се да су главни фактори за повољан привредни раст Србије економске реформе и стратешка локација државе.

У извештају, објављеном на сајту ЦИА, као повољни фактори наводе се и „релативно јефтина и квалификована радна снага“ и споразум о слободној трговини са ЕУ, Русијом, Турском и земљама чланицама Централноевропског споразума о слободној трговини. Као главне економске изазове, ЦИА је издвојила стагнирајуће приходе домаћинстава, потребу за стварањем нових радних места у приватном сектору, структурне реформе државних предузећа, реформе јавног сектора.

Као друге изазове означила је неефикасан правосудни систем, висок ниво корупције и старење становништва. У извештају ЦИА спомиње и да је Србија „тачка претовара“ хероина из југоисточне Азије ка западној Европи, као и да има економију „осетљиву на прање новца“. У поглављу извештаја које се односи на међународне проблеме, наводи се да Србија протестује јер су САД и друге државе признале независност Косова. У извештају се даље наводи да неколико хиљада мировних снага, предвођених НАТО и под привременом административном мисијом УН, на Косову наставља да одржава мир између „албанске већине и српске мањине на Косову“.

Такође, наводи се да Србија и даље има нерешен гранични спор са БиХ и Хрватском око границе на Дрини, односно Дунаву, али и нека друга нерешена билатерална питања која датирају од сукоба 90-их година. ЦИА је на сајту објавила и да се Србија, по потрошњи на одбрамбене програме Војске, налази на 85 од 153 светских земаља које су се нашле на листи и да је у томе испред Хрватске (91), а иза Црне Горе (64). Поред основних података који се односе на податке о председнику и премијеру државе, државно уређење, географски положај, број становника, климу, рачунање времена, ЦИА је навела и да странци држављанство Србије не стичу аутоматски рођењем и да је период добијања држављанства око три године.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СВЕДОЧЕЊЕ: Емигранти пљачкају радње и кола испод Бранковог моста, полиција ћути (видео)

4.8 (23) Народне патроле у Београду разговарале су са грађанима који раде у продавницама и …

ЕПС наместио тендер од 1,15 милиона евра

4.3 (6) Трагови напредњачког криминала су остављени и на порталу јавних набавки. Један од њих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *