fbpx

Србија: Повећан број незапослених

0
(0)

У првом кварталу 2017. године број запослених лица мањи је за 79.200, док је број незапослених лица већи за 43.000 поредећи са претходним кварталом, саопштио је данас Републички завод за статистику.

Запосленост је значајније смањена у неформалној сфери, за 66.600 лица, првенствено у пољопривреди, услед смањеног обима сезонских радова у посматраном периоду године.

Пад запослености негативно се одразио на незапосленост и неактивност. Лица која су у периоду од четвртог квартала 2016. године до првог квартала 2017. године остала без посла делимично су прешла у контингент незапосленог, а делимично у контингент неактивног становништва.

То је довело до повећања стопе незапослености за 1,5 одсто и стопе неактивности за 0,5 одсто, наводи се у саопштењу.

У поређењу са првим кварталом прошле године, незапосленост је значајно смањена, па је број незапослених лица мањи је за 149.300, што је довело до смањења стопе незапослености за 4,4 одсто.

Половину новозапослених у периоду првог квартала прошле до првог квартала 2017. године чине лица старија од 55 година, док је незапосленост најзначајније смањена у категорији 25–44 године старости, за 82.600 лица, при чему је већина тих лица статус незапослених заменила статусом неактивних, а не статусом запослених, додаје се у саопштењу.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Границе затворене, радна места угашена: Шта ће стотине хиљада грађана који су се вратили у Србију

4.2 (5) Већина од 400.000 грађана Србије који раде у иностранству, принудно се вратило у …

Радна места на удару кризе

5 (1) Kриза на тржишту рада неће подједнако погодити јавни и приватни сектор, а радна …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *