fbpx

Србија: Рак масовно коси а НАТО плаћеничка фукара објашањава Србима како је осиромашени уранијум уствари мултивитамин

0
(0)

Србија је неславни рекордер у свету према стопи смртности од малигних болести. Стручна и лаичка јавност дуже од деценију полемише зашто је то тако, па се тако поново угледни стручњаци споре у којој мери је бомбардовање НАТО узрочник експлозије обољевања од рака. Док се стручњаци гложе, држава у немаштини и без идеја ћути, а у Србији се од страшне болести умире као на траци.

Др Драшко Карађиновић из асоцијације Доктори против корупције истиче да се мора исправити промашена здравствена политика из претходних година.

– У Србији је ужасавајућа стопа смртности оболелих од малигнитета, јер од 35.000 до 36.000 који се разболе у наредних пет година умре више од 22.000, или скоро две трећине, док у Европи умире једна трећина. Губимо 10.000 људи годишње због лошег дијагностичког и терапеутског ланца, односно радиотерапије, листе чекања на зрачење и што смо до недавно имали свега 12 апарата за зрачење на 7,3 милиона становника – каже за „Вести“ Карађиновић.

У међувремену, прашину је подигло отворено писмо др Зорана Радовановића који оспорава везу баченог уранијума и рака. Његов главни ривал у расправи је радиолог др Слободан Чикарић, председник Друштва Србије за борбу против рака, који непрестано указује на обољевање узроковано осиромашеним уранијумом.

Нисам страни плаћеник

– Да не испаднем неки страни плаћеник, наравно да треба да инсистирамо на броју жртава и огромној материјалној штети нанетој Србији у бомбардовању, али се морамо држати чињеница, а не претпоставки. Такође, српски проблем је непросвећеност становништва, касно јављање лекару и, због сиромаштва земље, лошије лечење него у развијеним земљама. Иначе, по броји оних који се разболе од опаке болести Србија не искаче из европског просека, осим када је реч о кацеру грлића материце – појашњава др Радовановић.

Радовановић ту тезу побија „таксативним чињеницама“. Првенствено тврдњом да је радиоактивност, иначе токсичног уранијума минимална и да бомбардовање таквом муницијом за мање од пет одсто, повећава укупну радиоактивност терена и то тамо где је било најинтензивније.

У изјави за „Вести“ он подсећа и да су бомбе бацане у уском појасу према Косову, али је војска чистила те појасеве и пренела земљиште у Институт у Винчи. Као много важнију ствар наглашава кампању која би навела становништво да се јави на време лекару и неопходност боље здравствене заштите.

Цигарета убица

– Када је реч о наследном фактору ризика настанка канцера, тај узрок чини свега пет до десет одсто обољевања, а већи проблем је пушење, гојазност, стрес. Ако са друге стране погледамо да све више младих напушта Србију која тако постаје земља старих, јасно је и да старија популација чешће оболи од малигних болести – појашњава др Радовановић.

Др Чикарић је иронично запитао да ли српски сељак од марта до јуна 1999. није радио ништа, већ само седео, пио, пушио, јео кобасицу и гледао у аваксе па се угојио, и од тога добио рак?

Чикарић је за наш лист изнео на податке Светске здравствене организације према којем Србија на лествици по укупном броју оболелих дели прво место, као и да је од краја 2010, по броју новооболелих од рака на 100.000 становника, стопа порасла за 20 одсто, у просеку за два одсто годишње, а стопа смртности за 25 одсто. Он је затражио да се грађанима Србије исплати одштета као што су радници у јапанској нуклеарки Фукушима где су се због цунамија излиле радиоактивне материје добили по два милиона долара.

– Они су осам дана били у зони високог ризика, а наш народ је под осиромашеним уранијумом био три месеца – каже Чикарић.

Професор Радовановић то види као теорију завере, без упоришта у научним чињеницама, јер, како каже, за науку нема тајне о потенцијалима осиромашеног уранијума.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Драматично упозорење стручњака: Србији прети епидемија рака!

0 (0) Београд – Број оболелих од карцинома у Србији драстично ће се повећати од …

Еколошка катастрофа на истоку Србије (2): Рак коси породице

0 (0) Што због страха, а што због корумпираности, о еколошкој катастрофи у Неготину сви …

Један коментар

  1. To smeće od lekara mora da je član Srpske Nazadne Stranke čim takve gluposti valja!!
    Naime, italijanski vojnici koji su bili u mirovnoj misiji na Kosmetu, su masovno oboleali i puno ih umrlo..Ne znam sada tačan broj,ali znam da su oni koji su preziveli tužili državu Italiju!!!Koliko je nama, koji živimo o de,poznato Italija je razvijena zemlja i ima odlične uslove za lečenje takvih bolesti..Ako ni oni nisu imali uspeha u lečenju, onda o čemu lupeta ovaj doktor?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *